Education Policy: Τράπεζα θεμάτων Α Λυκείου!! Όλες οι αλλαγές στις προαγωγικές εξετάσεις!!

Ο θεσμός εξετάσων με Τράπεζα θεμάτων, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις προαγωγικές εξετάσεις του 2020-2021, της Α' τάξης του λυκείου. Πώς θα

Education Policy: Τράπεζα θεμάτων Α Λυκείου!! Όλες οι αλλαγές στις προαγωγικές εξετάσεις!!
Education Policy: Τράπεζα θεμάτων Α Λυκείου!! Όλες οι αλλαγές στις προαγωγικές εξετάσεις!!
Ο θεσμός εξετάσων με Τράπεζα θεμάτων, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις προαγωγικές εξετάσεις του 2020-2021, της Α' τάξης του λυκείου. Πώς θα γίνονται οι εξετάσεις.....

Πώς θα βαθμολογούνται τα γραπτά

Ένας πρωτόγνωρος εξεταστικός μαραθώνιος, περιμένει τους μαθητές, που φοιτούν στην Α΄λυκείου φέτος,αφού για πρώτη φορά το καλοκαίρι θα πάρουν μέρος στις προαγωγικές, με θέματα από την «Τράπεζα Θεμάτων».

Το επόμενο διάστημα,σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, όλοι οι ενδιαφερόμενοι μαθητές καθώς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις ερωτήσεις της Τράπεζας θεμάτων, οι οποίες θα είναι χιλιάδες, για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Το έργο αυτό, το έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ),το οποίο με τη συνδρομή των καθηγητών τροφοδοτεί την Τράπεζα με θέματα. Ηδη την πρώτη «γεύση» για την Τράπεζα θεμάτων πήραν, με εγκύκλιο, που στάλθηκε στα σχολεία, οι μαθητές της Α΄τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων. Ενημερώθηκαν ότι θα εξετασθούν στις προαγωγικές με θέματα τα οποία θα προέρχονται από την Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, όπως ακριβώς ονομάζεται.

Όσον αφορά, στα Γενικά Λύκεια, οι μαθητές της Α΄τάξης ακόμη δεν έχουν κάποια σχετική ενημέρωση, παρά το γεγονός ότι οι εξετάσεις μέσω της Τράπεζας θεμάτων είναι κάτι εντελώς καινούργιο και φυσικά τα παιδιά αγωνιούν.

Ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2014, αλλά ακολουθήθηκε από μεγάλα ποσοστά αποτυχίας, αφού το 20% των μαθητών δεν κατάφερε να περάσει την τάξη και είχε παραπεμφθεί σε επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο. Η αποτυχία αυτή οδήγησε στην κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.

Τώρα η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επανέφερε το θεσμό, ο οποίος θα δοκιμαστεί το καλοκαίρι στις προαγωγικές εξετάσεις των παιδιών, που φοιτούν στην Α΄Λυκείου. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πιστεύει ότι η Τράπεζα θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, η λειτουργία της Τράπεζας, εκτιμάται ότι «θα συμβάλει στην ουσιαστική κάλυψη του συνόλου της διδακτέας ύλης από όλα τα σχολεία της χώρας και, συνακόλουθα, στην αποφυγή μαθησιακών κενών από τάξη σε τάξη, στη διαμόρφωση ενός πιο συνεκτικού συστήματος αποτίμησης της προόδου των μαθητών, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης, καθώς και στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό εν γένει, ιδίως μέσω της εξαγωγής χρήσιμων στοιχείων επί αντικειμενικής βάσης, συνεισφέροντας έτσι στη διαμόρφωση εμπεριστατωμένων και στοχευμένων εκπαιδευτικών εργαλείων και πολιτικών για τη βελτίωση των ακολουθούμενων διδακτικών και μαθησιακών προτύπων και μεθόδων» όπως αναφερόταν στο σχετικό νομοσχέδιο.

Οι εκπαιδευτικοί πάντως δεν έχουν πειστεί  για την αναγκαιότητα της Τράπεζας και θεωρούν ότι είναι ένας αποτυχημένος θεσμός. Σε κάθε περίπτωση όμως, τώρα είναι υποχρεωμένοι, ακριβώς λόγω της ύπαρξης της Τράπεζας, να ολοκληρώσουν όλη τη διδακτέα ύλη, ώστε να μη δημιουργούνται μαθητές και σχολεία διαφορετικών ταχυτήτων.

Τι θα ισχύσει

Τα δεδομένα που θα ισχύσουν για την εφαρμογή του θεσμού το καλοκαίρι είναι:

- Η Τράπεζα Θεμάτων θα χρησιμοποιηθεί κατά 50% στην επιλογή των θεμάτων στις προαγωγικές εξετάσεις της Α’ Λυκείου, ενώ το υπόλοιπο θα το επιλέγουν οι καθηγητές των σχολείων, οι οποίοι και θα βαθμολογούν τα γραπτά.

- Η διαδικασία θα υποχρεώσει κάθε εκπαιδευτικό να καλύψει όλη την ύλη του, αλλά και να εξασκηθεί σε μεθοδολογίες για την αφομοίωσή της από τους μαθητές τους.

- Τα θέματα θα είναι ομαδοποιημένα με κριτήριο τον βαθμό δυσκολίας τους.

Δείτε επίσης