Ερώτηση στη Βουλή: Τα ΕΣΧΑΣΕ νομιμοποιούν τις αυθαιρεσίες σε βάρος του νησιωτικού περιβάλλοντος
Ερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα των ΕΣΧΑΣΕ: Τα ΕΣΧΑΣΕ νομιμοποιούν τις αυθαιρεσίες σε βάρος του νησιωτικού περιβάλλοντος

Ερώτηση στη Βουλή φέρνει η Νέα Αριστερά για το ζήτημα των ΕΣΧΑΣΕ: Τα ΕΣΧΑΣΕ νομιμοποιούν τις αυθαιρεσίες σε βάρος του νησιωτικού περιβάλλοντος
Την κατάργηση του θεσμού των ΕΣΧΑΣΕ, που μετατρέπει εκτός σχεδίου περιοχές σε πεδία μαζικής τσιμεντοποίησης, ζητούν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς με κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή.
Αφορμή αποτέλεσε η υπό αξιολόγηση επένδυση στον Χαρασσώνα της Σύρου, όπου σχεδιάζεται ένα τεραστίων διαστάσεων τουριστικό συγκρότημα σε μία παρθένα περιοχή η οποίο στερείται βασικών υποδομών, απειλώντας δια το τοπίο και το οικοσύστημα.
Η Νέα Αριστερά καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει ριζικά το νομικό πλαίσιο που διευκολύνει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα της «τουριστικής ανάπτυξης».
Ακολουθεί ολόκληρη η Ερώτηση
Προς τους Υπουργούς:
- Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
- Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- Τουρισμού
- Εξωτερικών
Θέμα: Τα ΕΣΧΑΣΕ νομιμοποιούν τις αυθαιρεσίες σε βάρος του νησιωτικού περιβάλλοντος
Στην περιοχή Χαρασσώνας, της κοινότητας Γαλησσά της Σύρου, δρομολογείται η υλοποίηση μιας λεγόμενης "στρατηγικής επένδυσης" συνολικής έκτασης 531 στρεμμάτων, με τη μορφή Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος (ΣΤΚ) που περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων (166 κλίνες) και 69 Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες (249 κλίνες). Το έργο αυτό επιχειρείται να ενταχθεί στο ειδικό χωροταξικό καθεστώς των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) μέσω του Enterprise Greece.
Η περιοχή είναι εκτός σχεδίου, στερείται βασικών υποδομών (δίκτυο αποχέτευσης, στοιχειώδες οδικό δίκτυο, δυνατότητα αποκομιδής απορριμμάτων), ενώ το μέγεθος της σχεδιαζόμενης τουριστικής εγκατάστασης θα έχει ανεπανόρθωτες επιπτώσεις για την άγρια πανίδα της περιοχής και το νησιωτικό τοπίο. Τα δε οικόπεδα στερούνται πρόσβασης σε δημόσιο δρόμο. Παρόμοιας λογικής έργα έχουν ήδη οδηγήσει σε δραματικές αλλοιώσεις, όπως στην περίπτωση της παραλίας «Βρόσκοπος» στην Κέα.
Το συγκεκριμένο έργο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη χρήση του θεσμικού πλαισίου των ΕΣΧΑΣΕ ως μέσου στρατηγικής παράκαμψης των χωροταξικών, πολεοδομικών και περιβαλλοντικών νόμων και κανονισμών, επιτρέποντας την αλλοίωση ευαίσθητων περιοχών υπό τον μανδύα της «στρατηγικής επένδυσης».
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Προτίθεται η κυβέρνηση να εγκρίνει την επένδυση στον Χαρασσώνα της Σύρου, παρότι δεν πληρούνται βασικά κριτήρια βιωσιμότητας και συμβατότητας με το περιβάλλον και τις διαθέσιμες υποδομές;
- Υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να επανεξετάσει ή να καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο των ΕΣΧΑΣΕ, που έχει αποδεδειγμένα οδηγήσει στην υποβάθμιση προστατευόμενων ή ευαίσθητων περιοχών ανά την επικράτεια και καταγγέλλεται συστηματικά για την καταστρατήγηση της νομιμότητας;
Οι καταθέτοντες Βουλευτές,
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος)
Τζούφη Μερόπη
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Φωτίου Θεανώ