Israeli strikes across Gaza: Οι φονικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στη Γάζα από το Ισραήλ, απομακρύνουν τους Δυτικούς συμμάχους

Israeli strikes across Gaza / Οι φονικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στη Γάζα από το Ισραήλ, απομακρύνουν τους Δυτικούς συμμάχους

Israeli strikes across Gaza: Οι φονικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στη Γάζα από το Ισραήλ, απομακρύνουν τους Δυτικούς συμμάχους

Israeli strikes across Gaza / Οι φονικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στη Γάζα από το Ισραήλ, απομακρύνουν τους Δυτικούς συμμάχους - Η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται σκληρή κριτική από τη Δύση και βρίσκεται με την πλάτη στο τοίχο

Πολλοί από τους στενότερους διεθνείς συμμάχους του Ισραήλ έχουν έρθει σε δημόσια ρήξη με την κυβέρνηση Νετανιάχου, με την αιτία να είναι το ανελέητο σφυροκόπημα στη Γάζα, αλλά και η απαγόρευση της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.

Νέα φρικτή επίθεση σε σχολεία με 20 νεκρούς

Τα πράγματα γίνοινται ολοένα και πιο δύσκολα για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό μετά και το νέο χτύπημα όπου τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε σχολείο στη Γάζα, το οποίο φιλοξενούσε εκτοπισμένα άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών υγειονομικών αρχών που επικοινώνησαν με το Reuters το πρωί της Δευτέρας. Η επίθεση έρχεται καθώς το Ισραήλ κλιμακώνει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη λωρίδα της Γάζας.

Οι γιατροί ανέφεραν ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά, ενώ οι τραυματίες είναι δεκάδες.

Η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία δεν έχει προβεί σε άμεσο σχόλιο για την επίθεση.

Η αντίδραση της Δύσης και η απάντηση του Ισραήλ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε πρωτοφανή διεθνή νομιμοποίηση για να αντεπιτεθεί στη Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ωστόσο σταδιακά η όλη κατάσταση γύρισε «μπούμερανγκ», λόγω της μακράς διάρκειας του πολέμου. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να έχει χάσει πολλούς από τους συμμάχους του στη Δύση, με τις ΗΠΑ -ωστόσο- να παραμένουν στο πλευρό του. Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας αυξήθηκαν μετά τον τερματισμό της κατάπαυσης του πυρός τον Μάρτιο και το μπλοκάρισμα όλων των παραδόσεων τροφίμων, νερού και φαρμάκων στη Γάζα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του έχουν διαμηνύσει στον Νετανιάχου ότι θα πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο και να επιτρέψει την παροχή βοήθειας, αν και ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κρατήσει ως επί το πλείστον τις ανησυχίες του... κρυφές, ωστόσο άλλοι ηγέτες της Δύσης έχουν μιλήσει δημόσια, σύμφωνα με ανάλυση του axios.com.

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου συνεχίζει αυτές τις εξωφρενικές ενέργειες. Εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει την ανανεωμένη στρατιωτική επίθεση και δεν άρει τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα λάβουμε περαιτέρω συγκεκριμένες ενέργειες ως απάντηση», επισήμαναν σε κοινή τους δήλωση στις 19 Μαΐου οι Εμανουέλ Μακρόν, Κιρ Στάρμερ και Μαρκ Κάρνεϊ.

Ο Νετανιάχου απάντησε με οργή στην παραπάνω δήλωση, κατηγορώντας τους τρεις πολιτικούς ότι εκτελούν εντολές της Χαμάς. «Θέλουν το Ισραήλ να υποχωρήσει και να δεχτεί ότι ο στρατός των μαζικών δολοφόνων της Χαμάς θα επιβιώσει, θα ξαναχτιστεί και θα επαναλάβει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου ξανά και ξανά, γιατί αυτό έχει ορκιστεί να κάνει η Χαμάς».

«Λέω στον πρόεδρο Μακρόν, τον πρωθυπουργό Κάρνεϊ και τον πρωθυπουργό Στάρμερ πως όταν οι μαζικοί δολοφόνοι, οι βιαστές, οι δολοφόνοι μωρών και οι απαγωγείς σας ευχαριστούν, τότε βρίσκεστε στη λάθος πλευρά της δικαιοσύνης. Βρίσκεστε στη λάθος πλευρά της ανθρωπότητας και στη λάθος πλευρά της ιστορίας», συμπλήρωσε ο Νετανιάχου.

Απομονώνεται το Ισραήλ

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Πέμπτη (22/5) ότι αναστέλλει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, επιβάλλοντας νέες κυρώσεις σε βάρος των Ισραηλινών εποίκων που εμπλέκονται σε βίαιες επθέσεις εναντίον Παλαιστινίων.

Η Γαλλία αναμένεται να συνδιοργανώσει διάσκεψη με τη Σαουδική Αραβία τον επόμενο μήνα για την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών, ενώ πρόκειται να αναγνωρίσει επίσημα το Παλαιστινιακό Κράτος.

Η Ισπανία ήδη έχει προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση εντός του 2024, με τις Νορβηγία και Ιρλανδία να κάνουν το ίδιο, ενώ ο Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε το Ισραήλ ως «κράτος γενοκτονίας» πριν από μερικές ημέρες, ζητώντας να απαγορευτεί η συμμετοχή του στη Eurovision. Επιπλέον, οι 17 από τους 27 υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν την Τρίτη (20/5) την πρόταση που κατέθεσε η Ολλανδία για επανεξέταση του συμφώνου εμπορίου και συνεργασίας με το Τελ Αβίβ.

Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του απάντησαν στις επικρίσεις κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες για αντισημιτισμό, ενώ υποστήριξαν ότι υποκύπτουν στις πιέσεις των μουσουλμανικών μειονοτήτων στις χώρες τους, ωστόσο το Ισραήλ συμφώνησε παράλληλα να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας που έγινε πριν από δύο μήνες, ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ προειδοποίησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η αναστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα αποδυνάμωνε τη Χαμάς, αλλά θα έδιωχνε τους συμμάχους του Ισραήλ.

Οι βλέψεις του

Εν τέλει, το Ισραήλ θα έπρεπε να υποχωρήσει και να συνεχίσει τη βοήθεια υπό πίεση, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο Σάαρ. «Αυτό ακριβώς συνέβη. Ήταν ένα τεράστιο λάθος και έγινε κυρίως για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες», ισχυρίστηκε αξιωματούχος του Ισραήλ.

Πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να παραμένει πιστός στην εκδίωξη των Παλαιστινίων κατοίκων από τη Γάζα, ώστε να δημιουργηθεί μια «ριβιέρα», με τον Νετανιάχου να σχολιάζει πως ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να γίνει πραγματικότητα το σχέδιο του Λευκού Οίκου.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί ότι η απόφαση των ΗΠΑ αποτελεί «πράσινο φως» για την επιδίωξη της «εθελοντικής μετανάστευσης», όπως ονομάζει το Τελ Αβίβ τη μαζική εκτόπιση ολόκληρου του πληθυσμού πρώτα σε μια ανθρωπιστική ζώνη στη Γάζα και στη συνέχεια, ιδανικά, στο εξωτερικό.

Αν το Ισραήλ ακολουθήσει αυτό το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει την ισοπέδωση σχεδόν ολόκληρης της Γάζας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απομονωθεί ακόμα περισσότερο διεθνώς.