EU's copyright rules: Στο μέτωπο της Ευρώπης μεταφέρεται ο πόλεμος με τους εκδότες και Facebook - Google

Τα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ ζητούν από την ΕΕ, να αντιγράψει κομμάτια του Αυστραλιανού νόμου που θα αναγκάσουν Facebook και Google να πληρώσουν για το πε

EU's copyright rules: Στο μέτωπο της Ευρώπης μεταφέρεται ο πόλεμος με τους εκδότες και Facebook - Google
EU's copyright rules: Στο μέτωπο της Ευρώπης μεταφέρεται ο πόλεμος με τους εκδότες και Facebook - Google

Τα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ ζητούν από την ΕΕ, να αντιγράψει κομμάτια του Αυστραλιανού νόμου που θα αναγκάσουν Facebook και Google να πληρώσουν για το περιεχόμενό τους.....

Την ώρα που η κόντρα του Facebook με την κυβέρνηση της Αυστραλίας κορυφώνεται, ένα νέο μέτωπο φαίνεται ότι ανοίγει για το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, καθώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ευρώπη ζητούν από την ΕΕ να αντιγράψει κομμάτια του αυστραλιανού νόμου που θα αναγκάσουν Facebook και Google να πληρώσουν για το περιεχόμενό τους.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας σχεδίαζε την ψήφιση νόμου σύμφωνα με τον οποίο, διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Google και η Facebook θα πληρώνουν ειδησεογραφικά πρακτορεία για προβολή και σύνδεση με το περιεχόμενό τους. Περνώντας στην αντεπίθεση, το Facebook ανακοίνωσε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, ότι δεν θα επιτρέπει πλέον σε εκδότες και χρήστες στην Αυστραλία να μοιράζονται ή να βλέπουν άρθρα ειδήσεων, ως απάντηση στην προτεινόμενη νέα νομοθεσία για τα media στη χώρα.

Facebook: Απαγορεύει σε Αυστραλούς να μοιράζονται ή να βλέπουν ειδήσεις

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, οι εκδότες ζητούν από την Ευρώπη να αναγκάσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να πληρώσουν για τις ειδήσεις που εμφανίζονται στις πλατφόρμες τους ή να συμφωνήσουν σε δεσμευτική διαιτησία, η οποία θα ορίσει τις τιμές. Στόχος τους είναι η σχετική πρόβλεψη να ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τον έλεγχο του λεγόμενου Big Tech και ονομάζεται «Digital Markets Act».

«Είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς τη δυναμική προσέγγιση στο στυλ της Αυστραλίας, οι τεχνολογικές εταιρείες απειλούν να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις ή να αποχωρήσουν εντελώς από τις αγορές», υπογράμμισε η Αντζελα Μιλς Γουέιντ του European Publishers Council, το οποίο εκπροσωπεί μεγάλες εταιρείες όπως οι Axel Springer και The New York Times. Σημείωσε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι νομοθέτες θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να βεβαιωθούν ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις καλή τη πίστει. Η Ε.Ε. έχει ήδη συμφωνήσει για έναν διαφορετικό νόμο περί copyright, ο οποίος θα βοηθήσει τους εκδότες να ζητήσουν αποζημίωση από τις πλατφόρμες.

Facebook: Πτώση 2% της μετοχής μετά τη διαμάχη με την Αυστραλία

Η Γαλλία είναι μία από τις μοναδικές χώρες που μέχρι στιγμής έχουν εφαρμόσει το νόμο περί copyright.

Ωστόσο η αρχή ανταγωνισμού χρειάστηκε να παρέμβει πέρυσι, προκειμένου να αναγκάσει την Google να πληρώσει για ειδήσεις που εμφανίζονταν στη μηχανή αναζήτησής της. Όταν η Γαλλία εφάρμοσε το νόμο, η Google άρχισε να εμφανίζει τα αποτελέσματα στην αναζήτηση ειδήσεων στη χώρα, χωρίς όμως τις περιλήψεις των άρθρων. Ο τεχνολογικός κολοσσός τελικά ήρθε σε συμφωνία με την ένωση των εκδοτών της Γαλλίας.

«Θα χαιρετίσουμε μια ρήτρα που επιβάλλει δεσμευτική διαιτησία», σημειώνουν οι εκδότες στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Bloomberg