Ex - PM Tsipras: Ένας «άλλος» Τσίπρας!! Αναγνώρισε τα λάθη και τις επιτυχίες, χτύπησε «καμπανάκια»

Ex - PM Tsipras / Ένας «άλλος» Τσίπρας!! Αναγνώρισε τα λάθη και τις επιτυχίες, χτύπησε «καμπανάκια»

Ex - PM Tsipras: Ένας «άλλος» Τσίπρας!! Αναγνώρισε τα λάθη και τις επιτυχίες, χτύπησε «καμπανάκια»

Ex - PM Tsipras / Ένας «άλλος» Τσίπρας!! Αναγνώρισε τα λάθη και τις επιτυχίες, χτύπησε «καμπανάκια» 

Στην πρώτη ολοκληρωμένη πολιτική παρέμβαση μετά την παραίτησή του, ο Τσίπρας έδειξε το νέο προφίλ του. 

Κατασταλαγμένος. Και μαζί διατεθειμένος, και αποφασισμένος, να τραβήξει μια γραμμή με το παρελθόν. Κρατώντας όλα τα σημαντικά και ανοίγοντας, σταδιακά, όλα τα θέματα και τα ζητήματα που αποδείχτηκαν προβληματικά και που αφορούν την δική του ηγεσία και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση.

Στην Εθνική Πινακοθήκη ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι ο… Τσίπρας της νέας φάσης είναι έτοιμος να ξεκαθαρίσει τα πάντα για το παρελθόν, να ανοίξει ο ίδιος τα θέματα-ταμπού που δεν συζητούσε κανένας και που βάρυναν και ζημίωσαν την διακυβέρνηση του και τον ίδιο.

Ανοίγοντας τα ζητήματα ο Τσίπρας δεν δίστασε να αποδώσει, με έμμεσο τρόπο, ευθύνες, έστω και τώρα, και κυρίως έδειξε πως δεν θα αφήσει κανέναν να αφήσει σκιές για την φάση της διακυβέρνησης του.

Η παρουσία του και τα όσα δήλωσε στο Συνέδριο της «Καθημερινής» για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης έδειξε έναν Τσίπρα, ο οποίος με την αποτίμηση για την πορεία της διακυβέρνησης του αποτύπωσε, μαζί, εύγλωττα πως δεν θα παραμείνει σιωπηλός, αλλά θα είναι «παρών» στις εξελίξεις.

Το μήνυμα εστάλη, με λίγα λόγια, σε αυτούς που μιλάνε δήθεν εξ’ ονόματος του ή τέλος πάντων τον επικαλούνται κάθε τρεις και λίγο μόνο και μόνο για την δική τους πολιτική χρήση. Με λίγα λόγια: Ένας «άλλος» Τσίπρας. Στην πρώτη του ολοκληρωμένη πολιτική παρέμβαση μετά την παραίτηση του ο Τσίπρας έδειξε το νέο του προφίλ. Αναγνώρισε λάθη, προέβαλλε τις επιτυχίες, χτύπησε «καμπανάκια».

Σε κάθε περίπτωση είχε πολλαπλό ενδιαφέρον η χθεσινή του παρέμβαση. Και αυτό γιατί προσπάθησε να φωτίσει σκιές της διακυβέρνησης όσον αφορά την «καυτή» περίοδο με την κρίση χρέους, τα πρόσωπα, τους πρωταγωνιστές, το δημοψήφισμα.

«Ούτε μία στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στο ευρώ» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Τσίπρα για εκείνα τα δύσκολα χρόνια, αποτυπώνοντας πως η δική του θέση ήταν η χώρα να παραμείνει εντός ευρώ αλλά όχι γονατισμένη και όχι με τους δυσμενείς όρους που ήθελαν οι δανειστές.

Ο Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης «για να υπάρξει μια βιώσιμη προοπτική εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια» και προσπάθησε, με λάθη και παραλείψεις, αυτή την εντολή να τη φέρει μέχρι τέλους.

«Διαχειριστήκαμε ενοχικά τη μεγάλη μας επιτυχία»

«Ενώ πετύχαμε πολλά, διαχειριστήκαμε ενοχικά τη μεγάλη μας επιτυχία: Το ότι διαχειριστήκαμε την πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας, στην κρίση» υποστήριξε για την «μεγάλη εικόνα» της αποτίμησης της κυβερνητικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Παρά τις προθέσεις μας, από λάθη και παραλείψεις, δώσαμε μια εικόνα διαφορετική από αυτό που επιδιώκαμε» εξήγησε ο Τσίπρας.

«Για την κυβέρνηση μου είμαι περήφανος για τρία πράγματα: Για την έξοδο από το Μνημόνιο, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για το γεγονός ότι παρά τις δύσκολες στιγμές, η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης όσον αφορά στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος» δήλωσε ο Τσίπρας.

«Ατυχής διαχείρηση» για Novartis και τηλεοπτικές άδειες

Μιλώντας για το σκάνδαλο Novartis και για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ο Τσίπρας για πρώτη φορά «έδειξε» λάθη σε δυο κομβικούς σταθμούς της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δυο υποθέσεις που, εντέλει, έσυραν την κυβέρνηση σε περιπέτειες με αποτελέσμα και το σκάνδαλο Novartis να μείνει στην σκιά και για τις τηλεοπτικές άδειες να είμαστε στα ίδια.

Ήταν «ατυχής η διαχείριση των τηλεοπτικών αδειών» είπε ο Τσίπρας, τονίζοντας πως «πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά καταλήξαμε να έχουμε τα ίδια και χειρότερα».

Για την υπόθεση Novartis, ένα μεγάλο σκάνδαλο όπως το χαρακτήρισε, επεσήμανε πως «η πρόθεσή μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν. Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας».

Καμπανάκι

Το ενδιαφέρον της παρέμβασης Τσίπρα πολλαπλασιάζεται από το «καμπανάκι» που χτύπησε ο ίδιος, το μήνυμα που έστειλε, όταν επεσήμανε πως «η αδυναμία του προοδευτικού χώρου και η αδυναμίας αντιπολίτευσης να παίξει το ρόλο της μέσα στη βουλή» θα φουντώσει ένα «κύμα αντιπολιτικής».

Όπως εξήγησε ο Τσίπρας «αν δεν καταφέρουν οι προοδευτικές δυνάμεις να γίνουν από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η αριστερά έχει τις δικές της ευθύνες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη» και κατέληξε λέγοντας πως «η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί, γιατί οι αξίες που υπερασπίζεται, είναι κατά την άποψη μου διαχρονικές».