Extreme weather: Νέο application για τα ακραία καιρικά φαινόμενα!! LIVE πριν «χτυπήσει» το 112!!
Extreme weather / Νέο application για τα ακραία καιρικά φαινόμενα!! LIVE πριν «χτυπήσει» το 112 - Πώς θα δείτε LIVE χρήσιμα στοιχεία για τον καιρό - Πότε η εφαρμογή στέλνει αυτόματα ειδοποιήσεις!!
Extreme weather / Νέο application για τα ακραία καιρικά φαινόμενα!! LIVE πριν «χτυπήσει» το 112 - Πώς θα δείτε LIVE χρήσιμα στοιχεία για τον καιρό - Πότε η εφαρμογή στέλνει αυτόματα ειδοποιήσεις!!
Ένα νέο εργαλείο έγκαιρης ενημέρωσης και προειδοποίησης για έντονα καιρικά φαινόμενα ανέπτυξε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανάρτηση ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, στο πλαίσιο της κλιματικής δράσης, η μονάδα ΜΕΤΕΟ ολοκλήρωσε και παρουσίασε την πρώτη φάση της εφαρμογής που ανέπτυξε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την έγκαιρη ενημέρωση και προειδοποίηση για τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία.
Η εφαρμογή παρέχει σε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα:
- παρατηρήσεις από το δίκτυο σταθμών του Meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην περιοχή
- δορυφορικές παρατηρήσεις νεφών
- χάρτες πρόγνωσης καιρού (με δυνατότητα ζουμ, απεικόνισης της πρόγνωσης σε κάθε σημείο, κλπ)
Επιπροσθέτως η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης αποστολής ειδοποιήσεων σε περίπτωση υπέρβασης προκαθορισμένων ορίων (πχ. μεγάλο ύψος βροχής, πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι).
Στο πλαίσιο αυτού του έργου έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση 13 νέων μετεωρολογικών σταθμών (οι περισσότεροι έχουν ήδη τοποθετηθεί και τροφοδοτούν ήδη την εφαρμογή με τις μετρήσεις τους) καθώς και η εγκατάσταση τριών μετρητών στάθμης νερού σε ποτάμια. Στο άμεσο μέλλον το δίκτυο αυτό θα πυκνώσει ακόμα περισσότερο, ενώ θα προστεθούν και νέες πληροφορίες και δεδομένα στην εφαρμογή.
Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι η εφαρμογή δεν είναι χρήσιμη μόνο για την πολιτική προστασία της περιοχής αλλά περιλαμβάνει και χρήσιμες πληροφορίες για τομείς της οικονομίας που επηρεάζονται σημαντικά από τα καιρικά φαινόμενα, όπως ο αγροτικός τομέας. Προβλέπεται μελλοντικά η συγκεκριμένη εφαρμογή να εξειδικευθεί ακόμα περισσότερο ώστε να καλύπτει τις εξειδικευμένες ανάγκες του συγκεκριμένου τομέα.
«Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη κάνει τα έντονα καιρικά φαινόμενα συχνότερα και βιαιότερα. Οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία κατέδειξαν με τον πιο έντονο και δραματικό τρόπο την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση του καιρού στην περιοχή, για παροχή εξειδικευμένων προγνώσεων και έκδοση σχετικών ειδοποιήσεων. Επομένως, αξιοποιώντας την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, αναπτύσσουμε συνεχώς νέες υπηρεσίες για την καλύτερη ενημέρωση αρχών και πολιτών», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Λαγουβάρδος.
Η εφαρμογή είναι ήδη προσβάσιμη και μπορείτε να δείτε τις πληροφορίες που παρέχει:
- ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ (https://stratus.meteo.noa.gr/meteoscope/thessaly) και
- ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (https://stratus.meteo.noa.gr/meteoscope).