Γιώργος Χατζημάρκος: “ Ώρα συναγερμού για τις νησιωτικές κοινωνίες, για να αποτραπεί η "δήμευση" πατρογονικών ιδιοκτησιών”

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς, για την κατάθεση ορθολογική

Γιώργος Χατζημάρκος: “ Ώρα συναγερμού για τις νησιωτικές κοινωνίες, για να αποτραπεί η "δήμευση" πατρογονικών ιδιοκτησιών”
Γιώργος Χατζημάρκος: “ Ώρα συναγερμού για τις νησιωτικές κοινωνίες, για να αποτραπεί η "δήμευση" πατρογονικών ιδιοκτησιών”

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς, για την κατάθεση ορθολογικής και δίκαιης πρότασης νομοθετικής ρύθμισης, για τους δασικούς χάρτες στα νησιά...... Να «παγώσει» άμεσα η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών και να ξεκινήσει διάλογος προκειμένου να αποκατασταθούν τα σημεία του ΠΔ 32/2016, τα οποία συνιστούν βίαιη υφαρπαγή των πατρογονικών ιδιοκτησιών στα νησιά, ζητούν από την κυβέρνηση ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και οι επικεφαλής των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της Δωδεκανήσου, αίτημα το οποίο διατύπωσαν στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, της οποίας προηγήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Περιφερειάρχη.

Στην σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκε η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να καταρτισθεί πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση που θα αποτρέψει το διαλυτικό για τις νησιωτικές κοινωνίες χτύπημα, έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Βασίλης Περίδης, ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας Δήμου Ρόδου και μέλος της Επιτροπής Κτηματολογίου, Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Φιλιππάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων – Τοπογράφων, Παναγιώτης Τσιράκος. Ανάλογη σύσκεψη έγινε προ ημερών και στη Σύρο, στο γραφείο του Περιφερειάρχη, με τα μέλη του Συλλόγου Μελετητών-Μηχανικών του Νομού Κυκλάδων.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, σε όλους τους τόνους διατύπωσε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία από την ένταξη στους δασικούς χάρτες και εκτάσεων που είναι χαρακτηρισμένες εως σήμερα ως αγροτικές ή χορτολιβαδικές, διαδικασία που ισοδυναμεί με δήμευση των ιδιωτικών περιουσιών και με ακόμη μεγαλύτερες παρενέργειες και από αυτές ακόμη της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Το κείμενο της νομοθετικής παρέμβασης που συντάσσεται για να κατατεθεί αρμοδίως μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα προτείνει ορθολογικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, καλύπτοντας τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε: « Είναι ώρα συναγερμού. Η κατάρτιση και ανάρτηση των δασικών χαρτών θα επιφέρουν σκληρό χτύπημα κατά των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, με τρόπο βίαιο και ακραίο. Πρόκειται για ένα κατάφωρα αντιλαϊκό μέτρο, που εξελίσσεται σε μηχανισμό υφαρπαγής των πατρογονικών ιδιοκτησιών και ισοδυναμεί με δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας. Είναι το σοβαρότερο ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε με επιπτώσεις ακόμη βαρύτερες και από αυτές ακόμη της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Η φιλοσοφία του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος έχει στοιχεία κοινά με Διάταγμα του 1924, που είχε θεσπίσει ο Ιταλός κατακτητής, που είχε συγκεκριμένη αποικιοκρατική στόχευση. Είναι αδιανόητο και ανατριχιαστικό 70 χρόνια μετά την απελευθέρωσή μας , να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ίδια λογική. Ο αγώνας μας, είναι αγώνας υπέρ δικαίων. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να ανατραπεί η ζωή των πολιτών με ένα τρόπο τόσο άδικο, παράλογο και βίαιο. Με κάθε τρόπο θα τους προστατεύσουμε από το κύμα βίας που υπονομεύει την κοινωνία. Είναι κρίσιμης σημασίας να επικρατήσει η λογική και να «παγώσει» η διαδικασία. Δεν θέλω να σκεφτώ ότι θα χρειαστεί να προσφύγουμε στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συνένοχοι στο έγκλημα δεν πρόκειται να γίνουμε» κατέληξε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι η υπό κατάρτιση πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που θα κατατεθεί στην κυβέρνηση, θα συνιστά λύση ορθολογική, με σεβασμό τόσο την προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην προστασία της ιδιωτικής περιουσίας, όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Βασίλης Περίδης, δήλωσε: «Το ζήτημα της κατάρτισης και ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι ένα ζήτημα δύσκολο και επικίνδυνο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Ήδη ένα μεγάλο κομμάτι ιδιωτικών εκτάσεων περνούν στα χέρια του Δημοσίου, στα νησιά της Σύμης και της Πάτμου, για τα οποία οι δασικοί χάρτες έχουν ήδη αναρτηθεί. Το ίδιο θα συμβεί και στα υπόλοιπα νησιά, τα οποία λόγω της μικρής έκτασής τους, ουσιαστικά θα περιέλθουν στο Δημόσιο. Όσον αφορά τη Ρόδο και την Κω, μπορει το ιδιοκτησιακό καθεστώς μπορεί να μην αλλάξει λόγω του Κτηματολογίου, όμως πολλές εκτάσεις θα αχρηστευθούν, διότι, χαρακτηριζόμενες ως χορτολιβαδικές ή δασικές, δεν θα υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησής τους. Το θέμα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και όλοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γι αυτόν το σκοπό».