Greek polls-Metron Analysis: Η επίμονη ακρίβεια και ο προβληματισμός Μητσοτάκη για την αναντιστοιχία... success story στην οικονομία και κλίματος στην κοινωνία

Greek polls-Metron Analysis / Η επίμονη ακρίβεια και ο προβληματισμός Μητσοτάκη για την αναντιστοιχία... success story στην οικονομία και κλίματος στην κοινωνία

Greek polls-Metron Analysis: Η επίμονη ακρίβεια και ο προβληματισμός Μητσοτάκη για την αναντιστοιχία... success story στην οικονομία και κλίματος στην κοινωνία

Greek polls-Metron Analysis / Η επίμονη ακρίβεια και ο προβληματισμός Μητσοτάκη για την αναντιστοιχία... success story στην οικονομία και κλίματος στην κοινωνία 

Παρά το «φρένο» στην πτωτική πορεία που αποτυπώνεται στη νέα δημοσκόπηση, της Metron Analysis, ως αποτέλεσμα της δεξιάς στροφής στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ και του σκληρού διλήμματος σύνδεσης του εκλογικού αποτελέσματος με τη σταθερότητα στη χώρα, το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπο στην πορεία προς τις ευρωεκλογές με σημαντικές προκλήσεις που αποτελούν εστίες πολιτικής φθοράς.

Το αφήγημα της κυβέρνησης και η πραγματικότητα που την «πληγώνει»

Σε μεγάλο βαθμό μάλιστα αυτές είναι συνδεδεμένες με το ευρύτερο πεδίο της οικονομίας όπου και το Μέγαρο Μαξίμου δεν αρνείται ότι το success story που συχνά προβάλλει δεν αντιστοιχεί με την πραγματικότητα που βιώνει στην καθημερινότητά του ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε χθες από τις Βρυξέλλες ότι «πράγματι υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ της πραγματικής απόδοσης της οικονομίας - των ρυθμών ανάπτυξης, των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και των επενδύσεων που δρομολογούνται στην χώρα μας - και της αίσθησης μιας σημαντικής μερίδας των πολιτών ότι αυτή η ανάπτυξη πράγματι τους αφορά».

Βασική αιτία, όπως αναγνώρισε και ο ίδιος, αποτελεί η ακρίβεια που καλά κρατεί, ροκανίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, μηδέ εξαιρουμένων των μόνιμων αυξήσεων που επικαλείται η κυβέρνηση ως βασικό πυλώνα της πολιτικής της για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Παρά τα σημαντικά ζητήματα που αναδεικνύονται κάθε φορά στην επικαιρότητα, η επίμονη ακρίβεια παραμένει σταθερά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και ως τέτοιο αξιολογείται και στη νέα δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία 7 στους 10 έχουν αρνητική γνώμη για το πώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση το ζήτημα του πληθωρισμού.

Παράλληλα με την αδυναμία να τιθασεύσει τον πληθωρισμό κυρίως των τροφίμων, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί και την ανοδική πορεία στα καύσιμα, καθώς η τιμή της αμόλυβδης φθάνει τα 2 ευρώ και με φόντο την επικείμενη πασχαλινή έξοδο πολλοί αμφισβητούν ευθέως ότι η αυξητική αυτή τάση δικαιολογείται μόνο από τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Εν μέσω αυτού του κλίματος ακρίβειας, οι οικονομικά ασθενέστεροι, που γίνονται και αυτοί μάρτυρες των διθυραμβικών σχολίων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν θα λάβουν φέτος έκτακτο επίδομα για το Πάσχα. Και αυτή είναι μία πραγματικότητα που απέχει φυσικά πολύ από τα εγκώμια Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ ή του Επιτρόπου Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία είναι άλλωστε και τα στοιχεία από το τελευταίο ευρωβαρόμετρο όπου οι Έλληνες εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι σε σχέση με την εξέλιξη του βιοτικού επιπέδου τους τα επόμενα πέντε χρόνια (48% έναντι 32% στην ΕΕ).

Επίσης, είναι εκείνοι που σε μεγαλύτερο ποσοστό (74%) δηλώνουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο τα τελευταία πέντε χρόνια επιδεινώθηκε.

Μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά εκ νέου τις προεκλογικές περιοδείες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα συνδυάζονται πλέον και με εγκαίνια έργων.

Στη Λέσβο όπου θα μεταβεί σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση για την παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δώσει το παρών στην εκδήλωση όπου θα δοθεί στην κυκλοφορία ο οδικός άξονας μέχρι και την Καλαμπάκα.