Hellenic Hoteliers Federation: Άλμα στο κόστος μισθοδοσίας των Ξενοδοχείων - Η μάχη για την προσέλκυση εργαζομένων

Hellenic Hoteliers Federation / Άλμα στο κόστος μισθοδοσίας των Ξενοδοχείων - Η μάχη για την προσέλκυση εργαζομένων

Hellenic Hoteliers Federation: Άλμα στο κόστος μισθοδοσίας των Ξενοδοχείων - Η μάχη για την προσέλκυση εργαζομένων

Hellenic Hoteliers Federation / Άλμα στο κόστος μισθοδοσίας των Ξενοδοχείων - Η μάχη για την προσέλκυση εργαζομένων

Το μισθολογικό κόστος στα ξενοδοχεία φαίνεται να «έχει ξεφύγει» σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου λόγω έλλειψης εργαζομένων

Από 9% μέχρι και 35% αυξήθηκε το κόστος μισθοδοσίας στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών της χρήσης 2023 ορισμένων μονάδων.

Το μισθολογικό μαζί με το ενεργειακό αλλά και το κόστος προμηθειών τροφίμων και ποτών είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες κόστους στο ελληνικό ξενοδοχείο, παράγοντες που έχουν αυξηθεί σημαντικά τα δυο τρία τελευταία χρόνια.

Να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) υπογράφει ανελλιπώς από την εποχή των μνημονίων συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους με την τελευταία διετή σύμβαση να προβλέπει αυξήσεις 5,5% και 5% (2023 και 2024). Ωστόσο το μισθολογικό κόστος φαίνεται να «έχει ξεφύγει», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά παράγοντες του κλάδου λόγω έλλειψης εργαζομένων.

Ανταγωνισμός ξενοδοχείων για την προσέλκυση εργαζομένων

Η έλλειψη προσφοράς αφενός οδηγεί σε υψηλότερες αμοιβές προκειμένου να καταστεί ελκυστική η θέση εργασίας. Παράλληλα ενισχυτικά στην άνοδο του κόστους λειτουργεί και ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός μεταξύ ξενοδοχειακών μονάδων καθώς όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ξενοδοχειακές μονάδες «χτυπούν» εργαζόμενους άλλων μονάδων προκειμένου να καλύψουν τις κενές θέσεις.

Μια γρήγορη ματιά στις οικονομικές εκθέσεις της χρήσης 2023 ξενοδοχειακών ομίλων που έχουν δημοσιευθεί στο ΓΕΜΗ, αποκαλύπτει την αύξηση του κόστους μισθοδοσίας των μονάδων που σε κάποιες περιπτώσεις υπερκαλύπτει την όποια άνοδο των εσόδων.

Πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι από τα σημαντικότερα που αντιμετωπίζει το ελληνικό ξενοδοχείο, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που παρουσίασε η πρόεδρος του ΙΤΕΠ κα. Κωνσταντίνα Σβύνου στη Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ στις 23 Νοεμβρίου.

Με βάση την έρευνα του α’ τριμήνου του 2024, το 34% των ξενοδόχων δήλωσε ότι δεν μπορούσε να καλύψει τις θέσεις εργασίας στην επιχείρησή του.

Πιο αναλυτικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα, δηλαδή οι περισσότερες θέσεις εργασίας που δεν καλύφθηκαν (σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι συμμετέχοντες), εντοπίζεται στην Κεντρική Ελλάδα (εξαιρουμένης της Αττικής), όπου το ποσοστό των κενών θέσεων διαμορφωνόταν στο 47,7%. Από κοντά ακολουθούσαν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο 45,4%, η Πελοπόννησος στο 34,8% και η περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης στο 34%.

Αντίστοιχα, σε επίπεδο αριθμού ξενοδοχείων, η μεγαλύτερη έλλειψη καταγράφηκε στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και στα νησιά του Ιονίου. Συγκεκριμένα, το 39,8% των ξενοδοχείων αντιμετώπισε ελλείψεις προσωπικού στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το αντίστοιχο ποσοστό στην περιφέρεια Ιονίου να διαμορφώνεται στο 38,3%. Ακολούθησαν η Κρήτη στο 36,8% και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο 35,3%. Tο 34% των ξενοδόχων δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να καλύψουν τις θέσεις εργασίας, για το 2024.