Η δύσκολη εξίσωση «αδειοδότηση επενδύσεων χωρίς γραφειοκρατία» που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Το κρίσιμο στοίχημα για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων καλείται να επιλύσει η νέα κυβέρνηση καθώς οι όποιες προσπάθειες έγιναν τα τελευταία

Η δύσκολη εξίσωση «αδειοδότηση επενδύσεων χωρίς γραφειοκρατία» που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Η δύσκολη εξίσωση «αδειοδότηση επενδύσεων χωρίς γραφειοκρατία» που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Το κρίσιμο στοίχημα για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων καλείται να επιλύσει η νέα κυβέρνηση καθώς οι όποιες προσπάθειες έγιναν τα τελευταία χρόνια σκόνταψαν είτε στις αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης και στην αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων είτε στα ακυρωτικά δικαστήρια......

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα χρειάζεται ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά τις νέες επενδύσεις, ξένες και μη, στρατηγικές και μικρότερες, ιδιωτικές και δημόσιες, προκειμένου η έξοδος από την κρίση να μην είναι βραχύβια και η ανάπτυξη να μην είναι αναιμική και μη βιώσιμη.

Δεν είναι τυχαίο το ότι το κεφάλαιο «Επενδύσεις» αποτελεί την πρώτη ενότητα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μάλιστα φέρεται να σχεδιάζει και τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Επενδύσεων.

Το τελευταίο αποτελεί μία κίνηση όχι μόνο ισχυρού συμβολισμού, αλλά και ουσίας, καθώς η προηγούμενη θέσπιση, το 2013, κεντρικής αδειοδοτικής αρχής στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ειδικά για τις στρατηγικές επενδύσεις δεν λειτούργησε στην πραγματικότητα ποτέ. Σύμφωνα με την έντυπη έκδοση της Καθημερινής, τα μέτρα που θέτει σε προτεραιότητα η Νέα Δημοκρατία για την προσέλκυση επενδύσεων είναι τα ακόλουθα:

1. Διπλασιασμός του χρόνου για συμψηφισμό ζημιών και δυνατότητα υπεραποσβέσεων για νέες επενδύσεις σε ποσοστό 200%. Το παραπάνω αποτελεί πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου.

2. Απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επενδύσεων.

3. Θέσπιση ρητών προθεσμιών εντός των οποίων θα είναι υποχρεωμένες οι αρμόδιες υπηρεσίες να χορηγήσουν τις απαιτούμενες άδειες για την υλοποίηση νέων επενδύσεων.

4. Ταχεία εκδίκαση των προσφυγών για επενδύσεις σε ειδικά τμήματα των δικαστηρίων.

5. Καθιέρωση ηλεκτρονικής υπογραφής για επιχειρήσεις και πολίτες.

6. Πλήρης αξιοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ). Υπενθυμίζεται ότι συστηματικά από το 2016 το ΠΔΕ υποεκτελείται χάριν των υπερπλεονασμάτων, τα οποία τελικά η απερχόμενη κυβέρνηση τα μετέτρεψε σε παροχές.

Ο προϋπολογισμός του 2016 προέβλεπε για το ΠΔΕ ποσό 6,75 δισ. ευρώ, αλλά τελικώς δαπανήθηκαν 6,28 δισ. ευρώ, το 2017 είχαν προϋπολογισθεί επίσης 6,75 δισ. ευρώ, αλλά δαπανήθηκαν ακόμη λιγότερα, 5,95 δισ. ευρώ.

Μέσα από τις παρεμβάσεις αυτές και σε συνδυασμό με τις ελαφρύνσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων, η Νέα Δημοκρατία φιλοδοξεί να προσελκύσει επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σε σειρά από κλάδους ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία: 20-25 δισ. ευρώ στον τουρισμό και στη ναυτιλία, 15-20 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση τροφίμων, 9 δισ. ευρώ στην ενέργεια και στο περιβάλλον, 10 δισ. ευρώ στην έρευνα και στην τεχνολογική ανάπτυξη, στη βιομηχανία, στα logistics, αλλά και μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Μόνο δε από τις επενδύσεις σε υποδομές, η Ν.Δ. εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν 43.000 θέσεις εργασίας, ενώ από τις επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο, ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων που σκοπεύει να υλοποιήσει στον ΕΝΦΙΑ, στην ενίσχυση του προγράμματος «χρυσή βίζα», στην αναστολή του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας για τρία χρόνια κ.ά., υπολογίζει ότι θα δημιουργηθούν περί τις 37.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσον αφορά τις λεγόμενες στρατηγικές επενδύσεις, τις επενδύσεις που εντάσσονται στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (γνωστό και ως fast track), τα έως τώρα αποτελέσματα για τις κυβερνήσεις από το 2010, όταν θεσπίστηκε ο πρώτος σχετικός νόμος, ήταν πενιχρά.

Από τα συνολικά 19 έργα, τα οποία από το 2010, όταν θεσπίστηκε ο νόμος 3984/2010, χαρακτηρίστηκαν στρατηγικές επενδύσεις και εντάχθηκαν στο καθεστώς fast track, μόνο σε δύο έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται οι σχετικές υποδομές, ενώ καμία δεν είναι ακόμη σε παραγωγική λειτουργία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καθαρές εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ) στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν το 2018 σε 3,64 δισ. ευρώ, αυξημένες μεν κατά 13,8% σε σύγκριση με το 2017, σε χαμηλά όμως επίπεδα τόσο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη όσο και σε σχέση με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.