ΗΠΑ-Προεδρικές 2020: Το YouTube δεν θα επιτρέπει βίντεο "deepfake" που έχουν στόχο την παραπλάνηση πολιτών στις εκλογές

Το YouTube κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξει "birtherism" στην πλατφόρμα του κατά τις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ., επίσης ότι θα απαγ

ΗΠΑ-Προεδρικές 2020: Το YouTube  δεν θα  επιτρέπει βίντεο "deepfake" που έχουν στόχο την παραπλάνηση πολιτών στις εκλογές
ΗΠΑ-Προεδρικές 2020: Το YouTube δεν θα επιτρέπει βίντεο "deepfake" που έχουν στόχο την παραπλάνηση πολιτών στις εκλογές

Το YouTube κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξει "birtherism" στην πλατφόρμα του κατά τις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ., επίσης ότι θα απαγορεύονται τα προεκλογικά Βίντεο που σχετίζονται με "deepfake" και οτιδήποτε έχει ως στόχο να παραπλανήσει τους θεατές σχετικά με τις διαδικασίες ψηφοφορίας.......

Το YouTube γνωστοποίησε σήμερα ότι δεν θα επιτρέπει τα ψευδή ή παραποιημένα αρχεία που αφορούν τις εκλογές, την ώρα που οι κολοσσοί του διαδικτύου πιέζονται ολοένα και περισσότερο για να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, τον προσεχή Νοέμβριο.

Η πλατφόρμα, ιδιοκτησίας της Google, ανέφερε σε ένα blog ότι τα μέτρα αυτά θα ληφθούν ώστε το YouTube να γίνει μια «πιο αξιόπιστη πηγή» πληροφόρησης αλλά και να προάγει «τον υγιή πολιτικό διάλογο».

Η Leslie L. Miller, αντιπρόεδρος δημοσίων σχέσεων του YouTube, διευκρίνισε ότι θα απαγορευτεί «περιεχόμενο που έχει παραποιηθεί με τεχνικά μέσα ή είναι ψευδές και έχει ως στόχο να παραπλανήσει τους χρήστες».

Για παράδειγμα, θα αποσύρεται από την πλατφόρμα video που αναφέρει ψευδώς ότι ένας πολιτικός απεβίωσε.

Επίσης, δεν θα επιτρέπεται περιεχόμενο που έχει ως στόχο να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους για τον τρόπο που ψηφίζουν ή για την απογραφή στις ΗΠΑ καθώς και όσα περιέχουν ψευδείς πληροφορίες για τα κριτήρια εκλογιμότητας.

Πολλές εταιρείες τεχνολογίας κατηγορήθηκαν ότι επέτρεψαν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών μέσα από τις πλατφόρμες τους στις προεδρικές εκλογές του 2016 και πλέον ανακοινώνουν μέτρα για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό.

Το Facebook, που δέχτηκε τις εντονότερες επικρίσεις, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα απαγορεύσει περιεχόμενο που μπορεί να διαταράξει τη διαδικασία της απογραφής στις ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα ψευδείς πληροφορίες ή προτροπές προς τους πολίτες να μην συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή.

Ο όμιλος αρνήθηκε όμως να λογοκρίνει τις πολιτικές διαφημίσεις.

Το Twitter από την άλλη αποφάσισε να απαγορεύσει όλες τις πολιτικές διαφημίσεις.

Τέλος το YouTube δήλωσε ότι θα αυστηρότερα μέτρα στις προσπάθειες για τεχνητή αύξηση του αριθμού των views, likes και των σχολίων στα video για να περιορίσει την προεκλογική παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα του.