IRIS payments: Μετά τα POS και πληρωμές με IRIS παντού -Τι προβλέπεται για την υποχρεωτική εφαρμογή από 600.000 επαγγελματίες - Τσουχτερά πρόστιμα
IRIS payments / Πρόστιμο 1.500 ευρώ θα αντιμετωπίσουν από την 1η Ιουλίου οι επαγγελματίες που δεν θα ενεργοποιήσουν έως τις 30 Ιουνίου το σύστημα
IRIS payments / Μετά το “stop” στη φοροδιαφυγή με POS παντού, το οικονομικό επιτελείο θέλει να κάνει και... by pass στις χρεώσεις που υφίστανται οι καταναλωτές για τις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Πέρα από το νομοθετικό “φρένο” στις χρεώσεις που επιβαρύνουν τις κάρτες- μέτρο που ανακουφίζει και τους επαγγελματίες- ως μοχλός πίεσης χρησιμοποιείται η υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών μέσω IRIS. Το σήμα που (ξανα)έστειλε ο Κ. Χατζηδάκης ήταν σαφές: τελευταία προθεσμία ενεργοποίησης της εφαρμογής είναι η 30η Ιουνίου”.
Το πρόστιμο των 1.500 ευρώ δεν είναι μικρό για να το αγνοήσει κάποιος επαγγελματίας, πόσο μάλλον όταν μια “επίσκεψη” των αρμόδιων υπηρεσιών (ΔΙΜΕΑ, Περιφέρεια, ΑΑΔΕ), μπορεί να ανοίξει την “πόρτα” και για άλλους ελέγχους. Αν ληφθεί, μάλιστα, υπόψιν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ, έχουν ενεργοποιήσει το IRIS μόλις 277 χιλιάδες επαγγελματίες, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 450 χιλιάδες ακόμα, θα πρέπει να “τρέξουν” για να μην υποστούν τις συνέπειες.
Το πρόστιμο “ψαλιδίζεται” κατά 50% αν ο επαγγελματίας το καταβάλει εντός 30 ημερών και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής. Το “ψαλίδισμα” αυτό ισχύει και στην περίπτωση που ο επαγγελματίας εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, δηλαδή του IRIS. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Όπως ξεκαθάρισε ο Κ. Χατζηδάκης, η πρόθεση του ΥΠΕΘΟ είναι να προχωρήσει στην καθολική επέκταση της δυνατότητας άμεσων πληρωμών, δηλαδή του IRIS, ως και 7 μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπει ο σχετικός Κανονισμός, δηλαδή ως τις 31 Μαρτίου του 2025.
Ο στόχος από την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι διπλός. Από τη μια, η διευκόλυνση των καταναλωτών και η απαλλαγή τους από χρεώσεις κι από την άλλη η λειτουργία περισσότερων ασφαλιστικών δικλείδων στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, το 2023 το όφελος για τα κρατικά ταμεία από αυτήν τη μάχη υπολογίστηκε σε περίπου 500 εκ ευρώ και ο στόχος είναι να φτάσουμε σταδιακά ως τα 2 δισ ευρώ σε ετήσια βάση.
Το IRIS
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ, αυτήν τη στιγμή είναι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία IRIS 2.564.340 πολίτες. Οι χρήστες της υπηρεσίας εκτελούν τις μεταφορές χρημάτων τους, άμεσα και εύκολα σε φίλους, με χρήση του αριθμού κινητού, χωρίς να γνωρίζουν τον ΙΒΑΝ, αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking της τράπεζάς τους.
Η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα ως προς την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ο χρήστης διατηρεί την ευελιξία να αποστείλει το ποσό από την τράπεζα και τον λογαριασμό της επιλογής του. Το ημερήσιο όριο συναλλαγών είναι 500 ευρώ, ωστόσο υπάρχει πίεση προς τις τράπεζες να ανεβάσουν ως και στο διπλάσιο αυτό το όριο.
Πώς λειτουργεί το IRIS
Η υπηρεσία προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής των αγορών που πραγματοποιούνται και σε ηλεκτρονικό κατάστημα, με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e-banking ή του mobile banking της τράπεζάς του καταναλωτή (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Viva Wallet):