Joe Biden and Xi Jinping - Μπάιντεν σε Σι: Δεν ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες προσδοκίες η σχέση των χωρών μας

Joe Biden and Xi Jinping / Ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο Μπαλί για μια πολυαναμενόμενη κατ' ιδίαν συνάντηση κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Κινέζο ομόλογό του ότι ελπίζει να αποφευχθεί μια "σύγκρουση" μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον

Joe Biden and Xi Jinping - Μπάιντεν σε Σι: Δεν ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες προσδοκίες η σχέση των χωρών μας

Μπάιντεν και Σι προσπαθούν να αποφύγουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τη Δευτέρα τρίωρη συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, την πρώτη τους προσωπική συνάντηση από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μπάιντεν και μια ευκαιρία που και οι δύο πλευρές φάνηκε να ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σε βελτίωση των σχέσεων που επιδεινώνονται ραγδαία.

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχουν σήμερα την πρώτη τους απευθείας συνάντηση αφότου ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος, στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας, παραμονή της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20).

Χαμογελούσαν ενώ αντάλλασσαν θερμή χειραψία μπροστά από τις σημαίες της Κίνας και των ΗΠΑ σε αίθουσα του πολυτελούς ξενοδοχείου Mulia στον κόλπο Νούζα Ντούα του Μπαλί.

"Χαίρομαι που σας βλέπω", είπε ο Μπάιντεν στον Σι καθώς έβαζε το χέρι του γύρω από τους ώμους του Κινέζου ηγέτη και πρόσθεσε, σε δηλώσεις μπροστά στους δημοσιογράφους, πως είναι δεσμευμένος στη διατήρηση ανοικτών γραμμών επικοινωνίας σε προσωπικό και κυβερνητικό επίπεδο.

"Ως ηγέτες των δύο χωρών μας, μοιραζόμαστε την ευθύνη, κατά την άποψή μου, να δείξουμε πως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές μας, να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό... να μετατραπεί σε σύγκρουση, και να βρουν τρόπους να εργαστούν από κοινού για επείγοντα παγκόσμια θέματα που απαιτούν την αμοιβαία συνεργασία μας".

Ανέφερε την κλιματική αλλαγή και τη διατροφική ασφάλεια ως προβλήματα τα οποία η διεθνής κοινότητα αναμένει από τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν.

Απαντώντας στον Μπάιντεν, ο Σι είπε πως η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες προσδοκίες.

"Άρα χρειάζεται να χαράξουμε τη σωστή πορεία για τη σχέση Κίνας-ΗΠΑ. Πρέπει να βρούμε τη σωστή κατεύθυνση για να πάει μπροστά η διμερής σχέση και να ανεβάσουμε τη σχέση", είπε ο Σι.

"Ο κόσμος περιμένει η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες να χειριστούν κατάλληλα τη σχέση", είπε και πρόσθεσε πως προσβλέπει να εργαστεί με τον Μπάιντεν για την επαναφορά της σχέσης στον σωστό δρόμο.

Κανείς από τους δύο ηγέτες δεν φορούσε μάσκα κατά της COVID αν και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους φορούσαν.

Τα κυριότερα θέματα των συνομιλιών τους αναμένεται να είναι η Ταϊβάν, η Ουκρανία και οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας, θέματα τα οποία θα ορθωθούν μπροστά και στην G20.

Οι σχέσεις έχουν αναταραχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω αυξανόμενων εντάσεων για θέματα από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν μέχρι τη Νότια Σινική Θάλασσα, τις εμπορικές πρακτικές και τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην κινεζική τεχνολογία.

Ωστόσο αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι έχουν υπάρξει αθόρυβες προσπάθειες τόσο από το Πεκίνο όσο και από την Ουάσινγκτον τους τελευταίους δύο μήνες να αποκατασταθούν οι σχέσεις.