Local Gov: Ψηφίστηκε το άρθρο που ακυρώνει το δικαίωμα της Αντιπολίτευσης να εισάγει θέματα προ ημερήσιας διάταξης στα Δημοτικά Συμβούλια - Τι αλλάζει [Εγγραφο] 

Local Gov / Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης η ονομαστική ψηφοφορίαγια το Άρθρο της Κυβέρνησης, που καταργεί το δικαίωμα των Δημοτικών Συμβούλων - Επικεφαλής Παρατάξεων να εγείρουν ΠΡΟ ημερησίας διάταξης κατεπείγοντα θέματα στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων

Local Gov: Ψηφίστηκε το άρθρο που ακυρώνει το δικαίωμα της Αντιπολίτευσης να εισάγει θέματα προ ημερήσιας διάταξης στα Δημοτικά Συμβούλια - Τι αλλάζει [Εγγραφο] 

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης η ονομαστική ψηφοφορία για το Άρθρο της Κυβέρνησης, που καταργεί το δικαίωμα των Δημοτικών Συμβούλων - Επικεφαλής Παρατάξεων να εγείρουν ΠΡΟ ημερησίας διάταξης κατεπείγοντα θέματα στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Να καταργηθεί το δικαίωμα των Δημοτικών Συμβούλων για ΠΡΟ ημερησίας διάταξης, αποφάσισαν 157 Βουλευτές μόνο της Νέας Δημοκρατίας, ενός κόμματος που αναλαμβάνει πλέον την αποκλειστική ευθύνη.

Περιγράφοντας την βελτιωμένη -πλέον- διάταξη, ο κ. Βορίδης είπε ότι:

“48 ώρες πριν από τη σύνταξη της πρόσκλησης του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου προς τα μέλη του, για να προσέλθουν στη συνεδρίαση, (η βελτιωμένη διάταξη) δίνει τη δυνατότητα στους επικεφαλής των παρατάξεων να υποβάλουν αίτημα, ώστε να συμπεριληφθεί ένα θέμα στην ημερησία διάταξη. Εκεί, υπάρχουν δύο δυνατότητες: Να γίνει αποδεκτό το αίτημα ή να μην γίνει. Εάν γίνει αποδεκτό, τότε, αυτό γίνεται τμήμα της ημερήσιας διάταξης, και συζητείται κανονικά. Εάν δεν γίνει δεκτό, τότε, υπάρχουν πάλι δύο δυνατότητες, οι οποίες μετακινούνται, όχι προς τον πρόεδρο του ΔΣ για απόφαση, αλλά προς το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο: Στο τέλος της συνεδρίασης, και αφού έχουν τελειώσει τα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης, τότε μπορούν να τεθούν τα θέματα αυτά. Εκεί, το ΔΣ έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει, εάν θέλει να τα συζητήσει ούτως ή άλλως, ή να απορρίψει τη συζήτηση. Αν θέλει μπορεί να τα συζητήσει εκείνη την ημέρα. Τότε, συνεχίζεται η συνεδρίαση του ΔΣ και τα συζητά, και λαμβάνει απόφαση, ή, αν θέλει, μπορεί να αναβάλει τη συζήτηση αυτών των θεμάτων σε ειδική, έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, που όμως δεν μπορεί να απέχει περισσότερες από 15 μέρες”.

Έτσι, συμπέρανε ο κ. Βορίδης “γίνεται ολοκληρωμένη στάθμιση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας αλλά και, ταυτόχρονα, της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου”.

Απαντώντας μάλιστα στην κριτική που υπήρξε, τόνισε ότι προφανώς, δεν τον ενδιαφέρει η φίμωση των παρατάξεων, αλλά η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων.

Συγκεκριμένα το Άρθρο 41 (πλέον) αναφέρει:

Δείτε το τελικό Νομοσχέδιο στο παρακάτω Αρχείο:

Αρχεία