Μητσοτάκης: Δικαίωμα υπογραφής στα στελέχη του Δημοσίου, που μέχρι τώρα ανήκε αποκλειστικά στον υπουργό

«Θα μπορούσα να πω ότι το δικαίωμα υπογραφής που τώρα αναλαμβάνετε είναι η δική μου υπογραφή εμπιστοσύνης στα στελέχη του Δημοσίου. Καιρός πια

Μητσοτάκης: Δικαίωμα υπογραφής στα στελέχη του Δημοσίου, που μέχρι τώρα ανήκε αποκλειστικά στον υπουργό
Μητσοτάκης: Δικαίωμα υπογραφής στα στελέχη του Δημοσίου, που μέχρι τώρα ανήκε αποκλειστικά στον υπουργό

«Θα μπορούσα να πω ότι το δικαίωμα υπογραφής που τώρα αναλαμβάνετε είναι η δική μου υπογραφή εμπιστοσύνης στα στελέχη του Δημοσίου. Καιρός πια, οι πολιτικές επιλογές να βρουν επιτυχημένες τεχνοκρατικές εφαρμογές». .......Με αυτή τη φράση, που απευθυνόταν στους γενικούς διευθυντές της δημόσιας διοίκησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πράξη ένα κρίσιμο κομμάτι του λεγόμενου επιτελικού κράτους, δίνοντας το δικαίωμα υπογραφής στα στελέχη του Δημοσίου, που μέχρι τώρα ανήκε αποκλειστικά στον υπουργό.

Ο πρωθυπουργός, αναλύοντας το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης, ήταν σαφής, λέγοντας πως πρέπει «να αφήσουμε στην άκρη κομματικές σκοπιμότητες», αλλά και «να αφήσουμε το κράτος να λειτουργήσει και να έχει συνέχεια». Πρακτικά, τι σημαίνει αυτό;

Ενα κομμάτι της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης μεταφέρεται από τον υπουργό, που είναι ούτως ή άλλως πάντα επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης, στους ανώτατους διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να υπογράφουν τις λεγόμενες ατομικές διοικητικές πράξεις, δηλαδή υπηρεσιακές μεταβολές, αλλά και άλλες πράξεις που έχουν να κάνουν με εκτελεστικά καθήκοντα. Βασικό σκεπτικό της απόφασης ήταν η πολυπόθητη αποκέντρωση της εξουσίας, μεταφέροντας ένα κομμάτι από το γραφείο του υπουργού στην ίδια τη δημόσια διοίκηση. Αλλά δεν ήταν το μόνο κριτήριο. Πελατειακό κράτος

Η απόφαση επιδιώκει να αποτελέσει καίριο ράπισμα στο πελατειακό κράτος, καθώς μπορεί να δυσκολέψει πολύ την πελατειακή σχέση μεταξύ υπουργών και ψηφοφόρων, αφού το στέλεχος της δημόσιας διοίκησης δεν έχει τις ίδιες εξαρτήσεις, καθώς δεν έχει... ψηφοφόρους.

Επιπλέον, η εν λόγω απόφαση θεωρείται πως θα επιταχύνει σε χρόνο τις αργόσυρτες διαδικασίες του δημοσίου τομέα. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη, σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει κατηγορηθεί για τις προθέσεις του έναντι του δημοσίου τομέα. Με την απόφαση δείχνει εμπιστοσύνη στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Το είπε και ο ίδιος στην ομιλία του, ανατρέχοντας στην περίοδο που ήταν αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Πρέπει να σας πω ότι η προσπάθεια η οποία έγινε τότε με έκανε να πιστεύω ακράδαντα ότι η δημόσια διοίκηση διαθέτει ένα εξαιρετικά πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο πρέπει το κράτος, επιτέλους, να εμπιστευθεί προκειμένου να κάνουμε πράξη αυτό το οποίο αποτελούσε οραματική διακήρυξη όλων των κυβερνήσεων από τη Μεταπολίτευση και μετά: ένα πραγματικά ακομμάτιστο και αξιοκρατικό κράτος».

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης έπειτα από ένα μπαράζ ταξιδιών στο εξωτερικό, στρέφει το βλέμμα του και στην εσωτερική ατζέντα, όπως κατέδειξε και η απόφαση να ζητήσει ειδική συνεδρίαση για τα εργασιακά. Από σήμερα λοιπόν, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Κρήτη, ξεκινώντας από την τελετή θεμελίωσης του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Κρήτης, στο Καστέλλι Ηρακλείου. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί ακόμη στο Ρέθυμνο, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί την 115 Πτέρυγα Μάχης της πολεμικής αεροπορίας, στο Ακρωτήρι της Σούδας. Η ημέρα κλείνει με επίσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων και στο δημαρχείο της πόλης.

Οσον αφορά τη μη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Μόναχο για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως το σημαντικό για την κυβέρνηση είναι το ταξίδι του πρωθυπουργού στις 20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, αφού στο Μόναχο, όπου θα είναι παρών ο Νίκος Δένδιας, δεν αναμένονταν κάποια κομβικά ραντεβού.