Mitsotakis' meeting with Regional Governors: Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030 κεντρικό θέμα της συνάντησης των 13 Περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό
Mitsotakis' meeting with Regional Governors / Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030 κεντρικό θέμα της συνάντησης των 13 Περιφερειαρχών της χώρας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Mitsotakis' meeting with Regional Governors / Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030 κεντρικό θέμα της συνάντησης των 13 Περιφερειαρχών της χώρας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Στο Μέγαρο Μαξίμου, χθές, είχαμε την ευκαιρία μίας εξαιρετικής συνάντησης με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για θέματα υψηλής σπουδαιότητας για την κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά και την χώρα συνολικά.
Στη συνάντηση που διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρέστησαν δια ζώσης ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γεώργιος Χατζημάρκος, o Α’ Αντιπρόεδρος και Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Β’ Αντιπρόεδρος και Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτώχος, ο Γ’ Αντιπρόεδρος και Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Γενικός Γραμματέας και Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νικόλαος Χαρδαλιάς, η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ιωάννης Τρεπεκλής, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχε στη σύσκεψη, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Αμανατίδης.
Τον Πρωθυπουργό, πλαισίωσαν, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Δήμας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Παύλος Μαρινάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Γιώργος Μυλωνάκης, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς.
Βρεθήκαμε στο Μέγαρο Μαξίμου όχι για να γκρινιάξουμε όπως θέλει το στερεότυπο των αυτοδιοικητικών.
Συζητήσαμε θέματα στα οποία η συνεργασία μας με την Κυβέρνηση είναι το στέρεο έδαφος σχεδιασμού λύσεων και παραγωγής αποτελεσμάτων.
Αλλωστε, έχουμε την βαθιά πίστη οτι ζούμε στην εποχή που απαιτεί το σπάσιμο των στερεότυπων και την ανατροπή των μύθων. Βρεθήκαμε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού για να ζητήσουμε Ευθύνη. Να δηλώσουμε οτι με την Κυβέρνηση μας ενώνει η κοινή προσπάθεια να πάει η Ελλάδα μπροστά. Απο την Θράκη ως τη Γαύδο και από την Ηπειρο ως το Καστελλόριζο.
Και έχοντας αποδείξει τις αρετές της Περιφερειακής Διακυβέρνησης: Ευθύνη, Σχέδιο, Συνεργασία, Αποτελεσματικότητα, Θετική Συμβολή στην κάθε Κρίση.
Η σύνταξη του νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με την αναγκαία αλλαγή του οικονομικού status των Περιφερειών, είναι η ευκαιρία για μια νέα μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή στη θεσμική αρχιτεκτονική δομή της χώρας.
Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση, αφορούσαν στον υπό σύνταξη νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους οικονομικούς πόρους των ΟΤΑ Β’ Βαθμού, καθώς και οργανωτικά θέματα χωροταξίας.
Ειδικότερα τη σύσκεψη, απασχόλησαν:
- Ο υπό σύνταξη νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα κωδικοποιήσει πλέον των 500 διάσπαρτων νομοθετημάτων και θα προσδώσει στους ΟΤΑ Β’ Βαθμού -για πρώτη φορά- ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να δοθεί προς διαβούλευση εντός του μηνός Ιουνίου.
- Η άμεση ενίσχυση των οικονομικών πόρων των Περιφερειών, προκειμένου ο Β’ Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να μπορέσει να ανταποκριθεί στο βάρος των 736 εκ των 1.199 αρμοδιοτήτων που καταγράφηκαν και ταξινομήθηκαν για όλους τους ΟΤΑ και
- Ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση του χώρου σε χωροταξικό επίπεδο και ιδιαίτερα αυτών σχετικά με τα όρια των οικισμών, την εκτός σχεδίου δόμηση και την αποτύπωση κοινόχρηστων οδών.
Κρίσιμο ζήτημα λειτουργίας και αποτελεσματικότητας των Περιφερειών, αποτελεί η οργάνωση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2026-2030, για το οποίο οι Περιφερειάρχες ζήτησαν την αύξηση του προϋπολογισμού και την ταχύτερη ενεργοποίησή του, εντός του έτους 2025, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες για νέες και ανθεκτικές στην κλιματική κρίση υποδομές. Η δέσμευση από πλευράς του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ότι το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν στο ΕΠΑ 2026-2030 θα οριστικοποιηθούν με νόμο που θα κατατεθεί εντός του μηνός Ιουλίου και σε αυτό θα αντιμετωπιστούν και τα ζητήματα που αφορούν στο ύψος του προϋπολογισμού, αλλά και της ταχύτερης ενεργοποίησης του Προγράμματος, συνιστά μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη, τόσο για τις Περιφέρειες, όσο και για τη χώρα συνολικά.
Η συμφωνία με τον Πρωθυπουργό και το Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης για την δυνατότητα προένταξης, εντός του 2025, έργων στον νέο κύκλο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ 2026-2030), είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κάλυψη των αναγκών κάθε Περιφέρειας με υποδομές ανθεκτικές στην κλιματική κρίση.
Σταθερά στην πρώτη γραμή της μάχης, οι 13 Περιφέρειες της χώρας έχουν να δώσουν ακόμα πολλά. Στην ανάπτυξη, στη συνοχή, στη βιωσιμότητα, στη διαχείριση κρίσεων. Στην πρώτη γραμμή της μάχης που επιβεβαιώνει την Ελλάδα που συνεργάζεται, βάζει ψηλά τον πήχη και περνάει απο πάνω.
Γιατί, τίποτε απο όσα αξίζουν, δεν χτίζεται χωρίς συνεργασία, χωρίς εμπιστοσύνη, χωρίς κοινό μέτρο ευθύνης.