Mykonos: Τί είναι ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης; Ποιες οι αρμοδιότητές του και πως θα γίνονται οι καταγγελίες για τον Δήμο

Municipality of Mykonos / Νέο πρόσωπο απέκτησε ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στον Δήμο Μυκόνου, μετά την εκλογή της Λογίστριας, Ειρήνης Γρυπάρη

Mykonos: Τί είναι ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης; Ποιες οι αρμοδιότητές του και πως θα γίνονται οι καταγγελίες για τον Δήμο

Municipality of Mykonos / Νέο πρόσωπο απέκτησε ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στον Δήμο Μυκόνου, μετά την εκλογή της Λογίστριας, Ειρήνης Γρυπάρη.

Municipality of Mykonos / Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης απέκτησε ο Δήμος Μυκόνου, έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024. Ως συμπαραστάτης επιλέχθηκε, κατόπιν αιτήσεώς της, η Λογίστρια Ειρήνη Γρυπάρη του Κυριάκου, η οποία ψηφίστηκε από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων που συμμετείχαν στη διαδικασία.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης είναι ένας θεσμός που προβλέπει ο νόμος και για τον οποίο η νέα Δημοτική Αρχή, του Χρήστου Βερώνη έχει δηλώσει τη βούλησή της να τον αναβαθμίσει και να του δώσει χώρο να παράγει έργο.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης αποτελεί θεσμό διαμεσολάβησης μεταξύ των πολιτών, των επιχειρήσεων και του Δήμου. Αποσκοπεί στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης και στη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών. Η θητεία του ακολουθεί τη θητεία των δημοτικών αρχών, ενώ η δυνατότητα επιλογής Συμπαραστάτη παρέχονταν στον Δήμο με τον νόμο 3852 του 2010 (νόμος «Καλλικράτη»), χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει στελεχωθεί η θέση.

Με την ενεργοποίηση του νέου θεσμού, ο Δήμος Μυκόνου αναβαθμίζει ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες, προσφέροντάς τους ένα μέσο επίλυσης νομικών διαφορών, ενώ ταυτόχρονα αποκτά ένα εργαλείο ελέγχου και βελτίωσης των λειτουργιών του.

Ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης» είναι μια ανεξάρτητη αρχή, που λειτουργεί διαμεσολαβητικά μεταξύ του δημότη ή μιας επιχείρησης και του Δήμου. Ο Δημότης απευθύνεται στον Συμπαραστάτη, όπου αναφέρει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και ο Συμπαραστάτης προσπαθεί να προχωρήσει στη διαμεσολάβηση».

Ο Συμπαραστάτης δέχεται και διερευνά επώνυμες καταγγελίες πολιτών ή επιχειρήσεων για φαινόμενα κακοδιοίκησης δημοτικών υπηρεσιών ή νομικών προσώπων

Ειδικότερα, ο Συμπαραστάτης θα δέχεται και διερευνά επώνυμες καταγγελίες πολιτών ή επιχειρήσεων, διά των οποίων του γνωστοποιούνται φαινόμενα κακοδιοίκησης δημοτικών υπηρεσιών ή δημοτικών νομικών προσώπων. Στις παραπάνω περιπτώσεις, έργο και αποστολή του Συμπαραστάτη αποτελεί η διαμεσολάβηση μεταξύ του θιγόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου και της αρμόδιας υπηρεσίας, καθώς και η λήψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών, προκειμένου να επιλυθεί το καταγγελθέν πρόβλημα

Υπογραμμίζεται ότι, δικαίωμα υποβολής αναφοράς στον Συμπαραστάτη αναγνωρίζεται μόνο στο πρόσωπο του/της άμεσα θιγόμενου πολίτη - επιχείρησης. Συνεπώς, η ύπαρξη άμεσου έννομου συμφέροντος αποτελεί προϋπόθεση του παραδεκτού της υποβαλλόμενης καταγγελίας, ενώ πρέπει να χαρακτηρίζονται, άνευ ετέρου, απαράδεκτες και να τίθενται στο αρχείο οι καταγγελίες που υποβάλλονται για υποθέσεις τρίτων. Σημειώνεται ειδικά ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αυτεπάγγελτης διερεύνησης ατομικών υποθέσεων πολιτών. 

Αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού των καταγγελιών, ο Συμπαραστάτης διεκπεραιώνει τις ενώπιων του υποθέσεις, είτε εγγράφως, με αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και των νομικών του προσώπων, είτε προφορικά, ενημερώνοντας και στις δύο περιπτώσεις πλήρως τον/την ενδιαφερόμενο/η πολίτη ή επιχείρηση ως προς τις ενέργειες στις οποίες ο ίδιος προέβη. Η ενημέρωση πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνει χώρα, εγγράφως ή προφορικά, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της σχετικής αναφοράς - καταγγελίας. 

Επισημαίνεται, τέλος, ότι η υποβολή καταγγελίας ενώπιον του Συμπαραστάτη δε διακόπτει προθεσμίες για την κίνηση δικαστικών ή διοικητικών διαδικασιών, όπως, ιδίως την δεκαπενθήμερη προθεσμία για την άσκηση ειδικής διοικητικής προσφυγής ενώπιον της χωρικά αρμόδιας Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ, κατά των αποφάσεων των συλλογικών ή μονομελών οργάνων των δήμων και των νομικών τους προσώπων. Επίσης, η υποβολή της καταγγελίας ή αναφοράς στο Συμπαραστάτη δεν αναιρεί τη σχετική αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη ως ανεξάρτητης αρχής, ούτε τις αρμοδιότητες άλλων ελεγκτικών οργάνων και αρχών, ιδίως του Επόπτη ΟΤΑ. 

Ποιά είναι η νέα επικεφαλής του θεσμού, Ειρήνη Γρυπάρη του Κυριάκου: 

Η  Ειρήνη Γρυπάρη, είναι ελεύθερη  επαγγελματίας λογίστρια, και διατηρεί λογιστικό γραφείο  από το έτος 1995 στην Μύκονο. 

Ήταν  η πρώτη, και επί δέκα συναπτά έτη, πρόεδρος του λογιστικού συλλόγου Μυκόνου.

Έχει  υπάρξει, λόγω επαγγελματικής ιδιότητας, ενεργό μέλος της επιτροπής συμβιβαστικής επίλυσης φορολογικών διαφόρων επί δημαρχίας του κ. Αθανάσιου Κουσαθανά - Μέγα και συνέχισε ανελλιπώς και επί δημαρχίας του κ. Κώστα Κουκά.

Ήταν  αναπληρωματικό, αλλά ενεργό μέλος, στην ΔΕΥΑ Μυκόνου έως το 2022 και μέλος στο Δ.Σ του πολιτιστικού οργανισμού την ίδια χρονική περίοδο.

Λόγω της πολύχρονης επαγγελματικής της εμπειρίας και με την σχεδόν καθημερινή συναλλαγή με όλες τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες για σχεδόν τριάντα χρόνια  θεωρήθηκε από το Δ.Σ ότι έχει τα απαραίτητα  προσόντα  την κατάλληλη  εμπειρία και την γνώση νόμων και νόμιμων διαδικασιών, για να υπηρετήσει τον τόπο της, για αυτό και υπερψηφίστηκε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους να αναλάβει την θέση του συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στον Δήμο Μυκόνου.

Μια θέση που απαιτεί γνώσεις, υπομονή και λεπτούς χειρισμούς, ώστε να λύνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν και να εξομαλύνονται οι σχέσεις μεταξύ δημότη - υπηρεσιών.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη;

Ο Συμπαραστάτης:

  • δέχεται έγγραφες καταγγελίες άμεσα θιγομένων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του Δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και
       
  • διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός 30 ημερών στους ενδιαφερόμενους

Ας σημειωθεί ότι η υποβολή καταγγελίας ή αναφοράς στον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης δεν αναιρεί τη σχετική αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη ως ανεξάρτητης Αρχής, ούτε τις αρμοδιότητες άλλων ελεγκτικών οργάνων και αρχών, καθώς και του Ελεγκτή Νομιμότητας, ούτε αναστέλλει τυχόν προθεσμίες.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης συντάσσει ετήσια έκθεση, η οποία παρουσιάζεται από τον ίδιο και συζητείται σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής.

Ο Συμπαραστάτης μπορεί να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του, όσο και επ’ ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, οι ειδικές προτάσεις του Συμπαραστάτη υποβάλλονται στον Δήμαρχο και κοινοποιούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου.

Τόσο η ετήσια έκθεση όσο και οι ειδικές προτάσεις του Συμπαραστάτη αναρτώνται, υποχρεωτικά, στην ιστοσελίδα του Δήμου με φροντίδα των δημοτικών υπηρεσιών.

Τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του Συμπαραστάτη, όσον αφορά στις λειτουργίες του, είναι:

  • η ανεξαρτησία
       
  • η αμεροληψία
       
  • η επάρκεια

Τι εννοούμε κακοδιοίκηση;

Κακοδιοίκηση σημαίνει ανεπαρκής ή πλημμελής διοίκηση. Συντρέχει περίπτωση κακοδιοίκησης, όταν ένα θεσμικό όργανο δεν ενεργεί σύμφωνα με το νόμο ή δε σέβεται τις αρχές περί χρηστής διοίκησης.

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα κακοδιοίκησης είναι τα παρακάτω:

  • διοικητικές παρατυπίες
       
  • άδικη μεταχείριση
       
  • αθέμιτες διακρίσεις
       
  • κατάχρηση εξουσίας
       
  • παράλειψη οφειλόμενης απάντησης
       
  • άρνηση παροχής πληροφοριών
       
  • αδικαιολόγητη καθυστέρηση

Πώς ενεργεί ο Συμπαραστάτης;

Ο Συμπαραστάτης:

  •  Ελέγχει την επώνυμη καταγγελία
       
  • Απαντά στον πολίτη εντός 30 ημερών
       
  • Διαμεσολαβεί στην υπηρεσία με ευελιξία
       
  • Ασκεί ήπιο έλεγχο
       
  • Προωθεί την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών
       
  • Υπερασπίζεται τη διαφάνεια και τη νομιμότητα
       
  • Συμβάλλει στη βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου
       
  • Παραπέμπει στις αρμόδιες αρχές

Ποια είναι τα οφέλη του θεσμού;

Στόχος του Συμπαραστάτη πρέπει να είναι να καταστήσει τις διαδικασίες που αφορούν τον δημότη πιο απλές· να βοηθήσει τον δημότη να διαχειριστεί το ζήτημά του αποφεύγοντας μία πρόσθετη προσφυγή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ή τη δικαιοσύνη· να σταθεί δίπλα του προκειμένου να λυθούν τα προβλήματά του μέσα στα πλαίσια του Δήμου.

Ο Συμπαραστάτης είναι με το μέρος του δημότη, έτσι ώστε να τον βοηθήσει να εξοικονομήσει χρόνο και χρήματα και να αποφύγει την ταλαιπωρία. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τότε ο θεσμός γίνεται ακόμη ένα γρανάζι στην γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης, ένα όργανο ωραίο στα λόγια, αλλά χωρίς αποτελέσματα στην πράξη.

Ο Συμπαραστάτης πρέπει να είναι δίπλα στον δημότη και να συνεργάζεται με τις υπηρεσίες, ώστε τελικά να μπορεί να προτείνει λύσεις εφικτές που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή όλων.

Έτσι, επιγραμματικά, η παρέμβαση του Συμπαραστάτη οδηγεί σε:

  • Καταπολέμηση της κακοδιοίκησης
       
  • Βελτίωση υπηρεσιών
       
  • Διασφάλιση αμεροληψίας
       
  • Διαφάνεια
       
  • Εξωδικαστική επίλυση διαφορών

Εντυπο καταγγελίας - Αναφοράς πρός τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Μυκόνου:

Ο Συμπαραστάτης δέχεται μόνο  ενυπόγραφες καταγγελίες μόνο εάν αφορούν εσάς του ίδιους ,όχι τρίτα πρόσωπα, με  αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία  είτε με ηλεκτρονικό τρόπο στο  [email protected] 

είτε με φυσική παρουσία και πλήρως (συμπληρωμένη αίτηση) μέσω του πρωτοκόλλου του δήμου με την παρακάτω αίτηση και όλα τα ζητούμενα στοιχεία της .

NewRoom Mykonos Ticker Digital Media Group

Αρχεία