Notable Death: Πέθανε ο στιχουργός των μεγάλων λαϊκών επιτυχιών Σπύρος Γιατράς

Ένας από τους πιο σημαντικούς, δημοφιλείς και παραγωγικούς στιχουργούς του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού, που έβαλε την υπογραφή του σε δεκάδες

Notable Death: Πέθανε ο στιχουργός των μεγάλων λαϊκών επιτυχιών Σπύρος Γιατράς
Notable Death: Πέθανε ο στιχουργός των μεγάλων λαϊκών επιτυχιών Σπύρος Γιατράς

Ένας από τους πιο σημαντικούς, δημοφιλείς και παραγωγικούς στιχουργούς του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού, που έβαλε την υπογραφή του σε δεκάδες επιτυχίες μεγάλων τραγουδιστών, ο Σπύρος Γιατράς δεν βρίκσκεται πια ανάμεσά μας. Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών, αφήνοντας ένα σημαντικό κενό στο χώρο του αλλά και μια εξίσου μεγάλη παρακαταθήκη...........

Ο Σπύρος Γιατράς είχε γεννηθεί στην Αθήνα και η οικογένειά του μετανάστευσε για πολλά χρόνια στην Νότιο Αφρική. Επέστρεψε στην Ελλάδα στα 27 του χρόνια ως διπλωματούχος οπτικός.

Επιτυχίες με την υπογραφή του

Ο Σπύρος Γιατράς, όπως είχε αναφέρει σε παλιότερη συνέντευξη ήταν γεννημένος και μεγαλωμένος στο Κολωνάκι.

«Δε μπορείς να γράψεις αν δε έχεις πονέσει, αν δεν έχεις κλάψει αν δεν έχεις ερωτευτεί, αν δεν έχεις πιστέψει ότι πρέπει να είσαι ελεύθερος να σκέφτεσαι και να δίνεις» είχε πει.

Στην ίδια συνέντευξη είχε αναφερθεί στο τραγούδι με το οποίο έγινε γνωστός. «Το μπάμ έγινε με ένα τραγούδι το οποίο αναφέρεται στον Γιάννη τον Πάριο, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας τραγουδιστής από συστάσεως ελληνικού πενταγράμμου. Του πάω ένα τραγούδι στον Μάτσα το οποίο είχε σχέση με την μάνα, έλεγε για την αγάπη της μάνας που πιστεύω και ζω. Μου λέει ο Μάτσας -Δεν είναι σημερνό θέμα Το παίρνω λοιπόν και γράφω το μεγάλο τραγούδι τότε με μουσική του Χρυσοβέργη, “Αν δεν είχα και σένανε τι θα ήμουν στην γη μπορεί αλήτης να μουνα να ΄χα καταστραφεί” και γίνεται το μεγάλο μπαμ. Και γίνεται πρώτη μέρα πλατινένιος, εκατό χιλιάδες δίσκους την πρώτη μέρα μόλις κυκλοφόρησε».

Ο Σπύρος Γιατράς έγραψε στίχους για κάποιες από τις πιο σημαντικές φωνές του ελληνικού πενταγράμμου, από τον Στράτο Διονυσίου, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τη Μαρινέλλα, τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Γιάννη Πάριο μέχρι τον Βασίλη Καρρά, την Πίτσα Παπαδοπούλου,  τον Αντύπα, τον Νότη Σφακανάκη, τον Σταμάτη Γονίδη, την Πάολα κ.α.

Έγραψε μεταξύ άλλων κορυφαία τραγούδια όπως: Αν Δεν Είχα Και Σένανε» (Γιάννης Πάριος), «Της Γυναίκας Η Καρδιά», «Νομίζεις», «Καλύτερα Μαζί Σου Και Τρελός», «Μας Υποχρέωσες» (Στράτος Διονυσίου), «Όλα Τα ‘Δωσα Σε Σένα» (Δημήτρης Κοντολάζος), «Τηλέφωνο» (Θέμης Αδαμαντίδης), «Επειγόντως» (Δούκισσα), «Ένα Σου Σημάδι Μόνο» (Αντύπας), «Λέγε Ό,τι Θες», «Άλλοθι», «Δεν Πάω Πουθενά» (Βασίλης Καρράς), «Όλα Σ’ Αγαπάνε» (Αντύπας), «Ο Αετός», «Σώμα Μου», «Μήπως Είμαι Τρελός» (Νότης Σφακιανάκης), «Ένας Θεός» (Πλούταρχος), «Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης» (Νίκος Μακρόπουλος).