Οι προτάσεις της περιφερειακής αρχής για τα υδατοδρόμια και τα άνυδρα νησιά, ενσωματώθηκαν στην κυβερνητική πολιτική

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, για τις θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν τις τελευταί

Οι προτάσεις της περιφερειακής αρχής  για τα υδατοδρόμια και τα άνυδρα νησιά, ενσωματώθηκαν στην κυβερνητική πολιτική
Οι προτάσεις της περιφερειακής αρχής για τα υδατοδρόμια και τα άνυδρα νησιά, ενσωματώθηκαν στην κυβερνητική πολιτική

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, για τις θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με δύο ζωτικής σημασίας,  για τα νησιά, ζητήματα, τα οποία η περιφερειακή  αρχή  όχι μόνο ανέδειξε, αλλά συνετέλεσε καταλυτικά στην διαμόρφωση της θετικής έκβασης.

Πρόκειται για την αλλαγή του θεσμικού   πλαισίου που διέπει την ίδρυση και  λειτουργία των υδατοδρομίων, πάγιο αίτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση του πρώτου και μεγαλύτερου δικτύου υδατοδρομίων που σχεδιάστηκε ποτέ στη χώρα, καθώς και για την αντιμετώπιση του ζητήματος της υδροδότησης των άνυδρων νησιών , με τρόπο που να θέτει τέλος στην αναχρονιστική διαδικασία της μεταφοράς του νερού με υδροφόρα πλοία.

Τα δύο κρίσιμης σημασίας ζητήματα για την ανάπτυξη των νησιών, απετέλεσαν αντικείμενο της συνεδρίασης του  Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη  υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα υδατοδρόμια, έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, μια ημέρα  μετά, από την Πάρο, όπου εγκαινίασε το νέο αεροδρόμιο του νησιού.

«Είμαι ευτυχής που το σχέδιο νόμου, το  οποίο επεξεργάστηκαν τρία υπουργεία  και  εκλογικεύει την διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων  στη χώρα μας,  εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο και σύντομα θα είναι νόμος του κράτους.  Στην διαμόρφωσή του, υπήρξε κρίσιμος ο ρόλος της δικής μας μελετητικής ομάδας που επεξεργάστηκε  με πολύ μεγάλη  σαφήνεια και λεπτομέρεια τις  προτάσεις που κατέθεσε για κάθε άρθρο του σχεδίου νόμου.  Σήμερα, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι, αφού το σχέδιο νόμου μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην υλοποίηση του στόχου που θέσαμε για την ίδρυση και λειτουργία δικτύου 26 υδατοδρομίων στα νησιά μας.  Ένα στόχο που υπηρετήσαμε από την πρώτη στιγμή της θητείας μας και που θα υλοποιήσουμε ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο και δυσκολία που έχουμε συναντήσει στον δρόμο μας.  Τα νησιά μας και η χώρα μας το έχουν ανάγκη», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση,  ο στόχος που τίθεται από μέρους της κυβέρνησης είναι , εντός των επομένων δύο ετών,  να έχει ολοκληρωθεί ένα δίκτυο υδατοδρομίων πανελλαδικής εμβέλειας, το οποίο θα καλύπτει μεγάλο μέρος των σχετικών συγκοινωνιακών αναγκών της χώρας.

Τα άνυδρα νησιά

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Περιφερειάρχης και για το γεγονός ότι μια ακόμη πρόταση της περιφερειακής αρχής, που είχε διατυπωθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014, έρχεται να ενσωματωθεί στην κυβερνητική πολιτική.  Η πρόταση αφορά την υδροδότηση των λεγόμενων άνυδρων νησιών.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) που συνεδρίασε την Πέμπτη, ενέκρινε την  εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρο  Δρίτσα, ο οποίος υιοθέτησε την πρόταση της περιφερειακής αρχής,  σχετικά με το νέο πιλοτικό πρόγραμμα για την υδροδότηση των άνυδρων νησιών του Αιγαίου. Σύμφωνα με αυτή, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προκήρυξε δύο δημόσιους διεθνείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς στα νησιά Πάτμο, Αρκιούς και Καστελλόριζο για την ανάδειξη ανάδοχου επεξεργασίας θαλασσινού νερού από μονάδες αφαλάτωσης (περιλαμβάνονται η κατασκευή και η ολοκλήρωση συνοδών έργων, η αδειοδότηση, η συντήρηση κ.λπ.) για πέντε έτη, με δυνατότητα πενταετούς ανανέωσης.

Μετά την ολοκλήρωση του πιλοτικού αυτού προγράμματος, θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και θα μελετηθεί η διαδικασία για την προκήρυξη δημόσιου διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για όλα τα υπόλοιπα άνυδρα νησιά.

Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε σχετικά: «Είμαι ευτυχής που άλλη μια πρόταση δική μας ενσωματώνεται στην κυβερνητική πολιτική και υλοποιείται. Παρά την κριτική που δεχτήκαμε από κάποιους χώρους τον Σεπτέμβριο του 2014, η λογική νίκησε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και ένα ακόμη μεγάλο, ζωτικής σημασίας ζήτημα για τα νησιά μας, διευθετείται με τον καλύτερο τρόπο».

Τα μεγάλα έργα

Θετικές εξελίξεις, όσον αφορά δύο από τα μεγαλύτερα έργα που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης, μετά από επαφές μετά αρμόδια υπουργεία.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει ως φορέας υλοποίησης την ολοκλήρωση του Φράγματος Τσικαλαριού τη Νάξο. Μέχρι τώρα, το έργο εκτελείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο  αναγνωρίζει ότι με την Περιφέρεια ως φορέα υλοποίησης, το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί συντομότερα. Εξάλλου, η εξασφάλιση πόρων για την αποπεράτωσή του, από τα κονδύλια της νέας προγραμματικής περιόδου, ως συνεχιζόμενου έργου, ετέθη σε πρόσφατη συνάντηση του κ. Χατζημάρκου με τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό ότι στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι μελέτες που εκπονεί το Υπουργείο για την δεύτερη φάση του Φράγματος Γαδουρά, που αφορά στην υδροδότηση και του υπόλοιπου νησιού της Ρόδου, για το οποίο δεν υπήρξε πρόβλεψη στην μελέτη της α΄φάσης του έργου.

Σημειώνεται ότι από το Φράγμα Γαδουρά υδροδοτείται σήμερα η πόλη της Ρόδου, η Ιξιά και η περιοχή της Καλλιθέας μέχρι και πριν το Φαληράκι. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μετά την ολοκλήρωση της α’ φάσης του έργου, άμεσα και χωρίς καθυστέρηση δρομολόγησε τις διαδικασίες υλοποίησης της β’ φάσης, που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της επάρκειας του νερού που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές του νησιού, ιδίως κατά την θερινή περίοδο.