Πανελλήνιες: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τις αλλαγές σχολών στα πεδία

Ήδη το πρόγραμμα των φετινών Πανελλαδικών είναι αρκετά συμπυκνωμένο, αν και δεν έχει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με πέρσι, ώστε η εξεταστική δ

Πανελλήνιες: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τις αλλαγές σχολών στα πεδία
Πανελλήνιες: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τις αλλαγές σχολών στα πεδία

Ήδη το πρόγραμμα των φετινών Πανελλαδικών είναι αρκετά συμπυκνωμένο, αν και δεν έχει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με πέρσι, ώστε η εξεταστική διαδικασία να κρατήσει μόλις έξι μέρες (σ.σ. πέρσι ήταν 8 μέρες).

Οι Πανελλαδικές ξεκινάνε στις 7 Ιουνίου με Νέα Ελληνική Γλώσσα και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 19 Ιουνίου με Μαθηματικά και Ιστορία Κατεύθυνσης.

Σε σπαζοκεφαλιά έχει εξελιχθεί για τους μαθητές το νέο σύστημα Πανελλαδικών, το οποίο μετράει τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής τους. Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην αρχή της σχολικής χρονιάς σε αναδιάταξη του μηχανογραφικού δελτίου ανοίγοντας νέες επιλογές στους υποψηφίους.

Παρά όμως τις βελτιωτικές αλλαγές, αρκετά αδιέξοδα του νέου συστήματος παραμένουν, με το διαχωρισμό των υποψηφίων ανάλογα με τα πεδία σε ευνοημένους ή ομήρους περιορισμένων επιλογών:

1. Οι ευνοημένοι

Θετικές και Τεχνολογικές Σπουδές:

Με αριθμό υποψηφίων γύρω στους 27.000, το δεύτερο πεδίο είναι το πολυπληθέστερο σε σχολές. Με πάνω από 220 τμήματα και σχολές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, η απορρόφηση καλύπτει σχεδόν το 100%. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρσι στο εν λόγω πεδίο καταγράφηκε ο υψηλότερος βαθμός (22.745 μόρια) και ο χαμηλότερος (1.560 μόρια) σε εισακτέους. Φέτος, προστίθενται 12 σχολές επιπλέον, όμως, σύμφωνα με παρατηρήσεις εκπαιδευτικών, η ζήτηση στο εν λόγω πεδίο, παρά την πληθώρα επιλογών, παραμένει σταθερή και φέτος καθώς οι μαθητές φοβούνται το μάθημα της Φυσικής (σ.σ. λόγω της βαθμολογικής σφαγής που γίνεται κάθε χρόνο) και κατευθύνονται προς το 5ο πεδίο.

Οικονομία και Πληροφορική:

Το δεύτερο πολυπληθέστερο πεδίο με αντικείμενα που παραμένουν «μόδα» στις επιλογές των υποψηφίων. Φέτος αναμένεται ελαφριά αύξηση στον αριθμό των παιδιών που κατευθύνεται στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο, όπου έχει το «ατού» δύο θεωρητικών εξεταζόμενων μαθημάτων με «παγίδα» μόνο το μάθημα των Μαθηματικών. Με νέες διεξόδους σε 11 σχολές και τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ο αριθμός των σχολών ξεπερνάει τις 150, με μεγάλο άνοιγμα για τους ενδιαφερόμενους κυρίως σε τμήματα ΤΕΙ.

2. Οι όμηροι περιορισμένων επιλογών

Ανθρωπιστικές Σπουδές:

Αν και ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα στοιχεία της συμμετοχής των φετινών Πανελλαδικών, ο αριθμός των υποψηφίων για τις σχολές των ανθρωπιστικών σπουδών παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά πέρσι περίπου 27.000 υποψήφιοι προήλθαν από την ομάδα προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Οι περιορισμένες θέσεις όμως (σ.σ. λιγότερες από 100 σχολές πλην στρατιωτικών, αστυνομικών, ΑΕΑ και τουριστικής εκπαίδευσης είναι διαθέσιμες σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) είχαν ως αποτέλεσμα οι 13.000 υποψήφιοι, σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, να μείνουν εκτός. Φέτος, προστέθηκαν μόλις τρεις σχολές στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, χωρίς να προσφέρεται μεγάλη διέξοδος στην πληθώρα υποψηφίων. Τα επίπεδα των βάσεων παραμένουν υψηλά ακόμα και σε χαμηλής ζήτησης τμήματα, λόγω της πληθώρας των ενδιαφερομένων.

Παιδαγωγικά:

Με ενδιαφέρον αναμένεται η φετινή στάση των υποψήφιων απέναντι στο τέταρτο πεδίο. Πέρσι, μόλις 5.000 υποψήφιοι από τη θεωρητική εξετάστηκαν σε ένα επιπλέον μάθημα για να ξεκλειδώσουν τα παιδαγωγικά. Το γεγονός ότι το μάθημα αυτό είναι τα Μαθηματικά (σ.σ. και Ιστορία για τους υποψήφιους των Θετικών Σπουδών) είναι ανασταλτικό για τους υποψήφιους. Το 1/3 των παιδαγωγικών πέρσι βρέθηκε κάτω από τη βάση, αν και φέτος υπολογίζεται να «τολμήσουν» περισσότεροι το πέμπτο μάθημα, μιας και οι βάσεις είναι πολύ χαμηλές. Παράλληλα άλλες πέντε σχολές προστίθενται, κυρίως θεατρικών σπουδών.

Ψηλά οι βάσεις Επιστημών Υγείας

Με τη Βιολογία να αντικαθιστά τη Φυσική στα εξεταζόμενα μαθήματα, οι περίπου 110 σχολές στο τρίτο πεδίο φαίνεται ότι θα κρατήσουν και φέτος υψηλά τα επίπεδα στις βάσεις. Η βαθμολογική σφαγή που σημειώνεται στο μάθημα της Φυσικής δεν επηρεάζει πλέον τους υποψηφίους στο 3ο πεδίο, με τις επιδόσεις τους να αναμένονται και φέτος υψηλές και να δοθεί μεγάλη «μάχη» για μια θέση τόσο στις παραδοσιακές ιατρικές σχολές όσο και στα παραϊατρικά που έχουν γίνει «αγαπημένη» επιλογή τα τελευταία χρόνια. Φέτος, προστίθενται και 22 νέες σχολές που ανοίγουν κυρίως τους τομείς της Χημείας και της Δασοπονίας και αναμένεται να κλέψουν υποψήφιους από το 2ο επιστημονικό πεδίο.

Ελπίδα Οικονομίδη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου