Panhellenic Exams 2023: Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των Πανελληνίων 2023

Panhellenic Exams 2023 / Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των Πανελληνίων 2023

Panhellenic Exams 2023: Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των  Πανελληνίων 2023

Πανελλήνιες 2023: Στατιστικά στοιχεία βαθμολογικών επιδόσεων από το Υπουργείο Παιδείας - Ποιες είναι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής φέτος - Οι πρώτες δηλώσεις των αριστούχων: «Συστηματικό διάβασμα με μέθοδο» - Τι λένε τα παιδιά που κατάφεραν να διαπρέψουν στις πανελλήνιες 2023

Τέλος αγωνίας για τους χιλιάδες υποψήφιους των πανελληνίων 2023, αφού ανακοινώθηκαν σήμερα οι βαθμοί των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν.

Όπως κάθε χρόνο, κάποιοι είδαν τους κόπους τους να δικαιώνονται, πετυχαίνοντας πολύ υψηλές βαθμολογίες, «αγγίζοντας» δηλαδή το άριστο.

Ο Γιάννης Γουζέας συγκέντρωσε 18.550 και ο Σωτήρης Αγγελόπουλος 18.300 μόρια. Όνειρό τους να μπουν στη Νομική Αθηνών, γεγονός που μοιράστηκαν στην κάμερα της ΕΡΤ. Τα ερεθίσματα που τους «τράβηξαν» στη Νομική, η έμφυτη κλίση τους αλλά και το ατελείωτο διάβασμα.

«Ήταν συστηματικό το διάβασμα από πολύ νεαρή ηλικία, με μέθοδο», τόνισε η Νικολέττα Κοντομανώλη που κατάφερε επίσης να διαπρέψει στις Πανελλαδικές.

Όνειρο της της Μελίνας Χατζηδάκη ήταν η Αγγλική Φιλολογία και το πέτυχε. «Νομίζω ότι έγραψα σε κάθε μάθημα αυτό που μου άξιζε, αυτό για το οποίο προετοιμαζόμουν όλη τη χρονιά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, χειρότερες επιδόσεις συγκριτικά με πέρυσι καταγράφηκαν στα μαθήματα: Ιστορία, Οικονομία, Χημεία και Φυσική. Άνοδος των βάσεων αναμένεται στις οικονομικές σχολές, στις ιατρικές θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα ενώ στο δεύτερο πεδίο θα υπάρξει πτώση, κατά τους ειδικούς.

Οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν τέλος Ιουλίου και η διαμόρφωσή τους θα καθοριστεί και από τη ζήτηση που θα εμφανίσουν οι σχολές, όταν οι υποψήφιοι «κλειδώσουν» τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό.

«Για μια ακόμη χρονιά, σχεδόν τρεις στους τέσσερις υποψηφίους έλαβαν SMS με τη βαθμολογία τους στις Πανελλαδικές. Συνεχίζουμε να αξιοποιούμε την τεχνολογία για να εξυπηρετήσουμε τους μαθητές» ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τα στατιστικά για τις βαθμολογίες

Α. Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνει ότι οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ αναρτήθηκαν σε όλα τα Λύκεια της χώρας και στην ιστοσελίδα  https://results.it.minedu.gov.gr, ενώ έχουν αποσταλεί και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τηλέφωνο των υποψηφίων, σε όσους το είχαν αιτηθεί.

Β. ΠΛΗΘΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ: Οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2023 ανά είδος Λυκείου και Ομάδα Προσανατολισμού/Τομέα εμφανίζονται στους παρακάτω πίνακες:

ΓΕΛ 2023

 ΕΠΑΛ 2023

Επισημαίνεται ότι το πλήθος των υποψηφίων ΓΕΛ/ΕΠΑΛ προκύπτει από τη συμμετοχή σε τουλάχιστον δυο πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (εκτός των Μουσικών Σπουδών).

Γ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ: Για να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι στον υπολογισμό των μορίων τους, το Υπουργείο ανέπτυξε ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν. Η εφαρμογή συνυπολογίζει τους γραπτούς βαθμούς και τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων για κάθε Τμήμα. Η εφαρμογή ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη ιστοσελίδα https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.

Δ. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ: Επίσης, δίνονται στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Για ΟΛΑ τα στατιστικά στοιχεία πατήστε ΕΔΩ.    

Τα στατιστικά

Οπως και πέρυσι, η αποτυχία ήταν υψηλή στα Μαθηματικά 'οπου το 55.95% έγραψε κάτω από τη βάση και στην Ιστορία με το 50,76% να αποτυγχάνει. Στα υπόλοιπα μαθήματα επίσης σημειωλθηκε υψηλή αποτυχία: στη Φυσική το 48% έγραψε κάτω από τη βάση, στη Χημεία το 44,85% και στα Αρχαία το 41,54%

στατιστικα
στατιστικα

 

στατιστικα

 

στατιστικα
Ποιες είναι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής φέτος
Πέρυσι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαμορφώθηκε για το 1ο Πεδίο 9,08, για 2ο Πεδίο 9,50, για το 3ο Πεδίο 9,62, ενώ η χαμηλότερη ήταν στο 4ο Πεδίο που διαμορφώθηκε επίσης στις 8,36 μονάδες.

Το 8,4 (από το 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής) θα είναι φέτος η βάση εισαγωγής που θα «ανοίξει» βαθμολογικά την «πύλη» των ΑΕΙ της χώρας για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Έτσι, όπως δείχνει η επεξεργασία των σημερινών βαθμολογικών στοιχείων του υπουργείου Παιδείας στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών σπουδών δεν θα μπουν στα ΑΕΙ φέτος οι υποψήφιοι που έχουν μέση επίδοση των 4 μαθημάτων του πεδίου κάτω του 9,4 (αυτή είναι, με ακρίβεια +- 0,1, και η βάση των Σχολών του), στο 2ο πεδίο των Θετικών επιστημών όποιοι έχουν επίδοση χαμηλότερη του 9,9, στο 3ο πεδίο των επιστημών Υγείας μικρότερη του 9,3 και στο 4ο όπως προαναφέρθηκε, μικρότερη του 8,4.

Συνολικά, καλύτερες βαθμολογίες στις πανελλαδικές εξετάσεις είχαμε φέτος στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών σπουδών (κατ επέκταση άνοδο βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές, αυξομειώσεις τις μεσαίες) και το 2ο των Θετικών σπουδών (όπου επίσης αναμένεται άνοδος στις υψηλόβαθμες Σχολές). Στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα είναι τα βαθμολογικά δεδομένα στο 3ο επιστημονικό επίπεδο των επιστημών Υγείας ( με ελαφρώς χαμηλότερες επιδόσεις από πέρυσι) και το 4ο της Οικονομίας και Πληροφορικής (όπου οι βάσεις αναμένται να κινηθούν επίσης στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι).

Την περασμένη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαμορφώθηκε για το 1ο Πεδίο 9,08, για το 2ο Πεδίο 9,50, για το 3ο Πεδίο 9,62, ενώ η χαμηλότερη ήταν στο 4ο Πεδίο που διαμορφώθηκε επίσης στις 8,36 μονάδες.

Ανα μάθημα, στα Μαθηματικά κατεύθυνσης οι επιδόσεις φέτος ήταν καλύτερες από πέρυσι, όπως και στην Γλώσσα και τα Λατινικά με μόνα μαθήματα που δυσκόλεψαν τελικά τους υποψηφίους την Ιστορία, την Βιολογία και την Χημεία κατεύθυνσης.

Οι χαμηλότερες επιδόσεις συνολικά ανά επιστημονικό πεδίο όπως κάθε χρόνο ήταν στα Μαθηματικά των υποψηφίων του 4ου επιστημονικού πεδίου των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής και όχι του 2ου των Θετικών επιστημών ( 70,04% κάτω από τη βάση), στην Φυσική του 3ου επιστημονικού πεδίου των επιστημών Υγείας (52,45% κάτω από τη βάση), στην Ιστορία 1ου επιστημονικού πεδίου των Ανθρωπιστικών επιστημών (50.76% κάτω από τη βάση), στα Αρχαία 1ου πεδίου επίσης (41,54% κάτω από τη βάση), στην Φυσική 2ου πεδίου (43,41% κάτω από την βάση), στην Χημεία 2ου πεδίου ( 43,25% κάτω από τη βάση), στην Χημεία του 3ου ( 46,37% κάτω από τη βάση) και στην Οικονομία 4ου επιστημονικού ( 44,83% κάτω από τη βάση)

Έτσι, το 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής αποτελεί το πλέον πολυπληθέστερο επιστημονικό πεδίο των πανεπιστημίων της χώρας, καθώς φαίνεται ότι προσφέρει στους υποψηφίους τις περισσότερες και πιο προσβάσιμες επιλογές. Το πεδίο αυτό πλέον φιλοξενεί σταθερά το 36% των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Κατά την φετινή χρονιά είχαμε 1445 περισσότερους υποψηφίους στο 4ο επιστημονικό πεδίο, 573 περισσότερους στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών επιστημών, 191 περισσότερους στο 3ο των επιστημών Υγείας και λιγότερους υποψηφίους κατά 991 άτομα στο 2ο πεδίο των Θετικών επιστημών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 73.220 άτομα από τα Γενικά Λύκεια (18.990 υποψήφιοι από την κατεύθυνση Ανθρωπιστικών σπουδών, 13.239 από την κατεύθυνση Θετικών σπουδών, 13.940 από την κατεύθυνση σπουδών Υγείας, 26,696 από την κατεύθυνση Οικονομίας και Πληροφορικής) και 15.350 από τα Επαγγελματικά Λύκεια.