PM Mitsotakis: Νέα μέτρα στήριξης για την οικογένεια μετά τις ευρωεκλογές

PM Mitsotakis / Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να στηριχθούν οι νέες οικογένειες, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο “Δημογραφικό 2024 – Εθνική Προτεραιότητα”.

PM Mitsotakis: Νέα μέτρα στήριξης για την οικογένεια μετά τις ευρωεκλογές

PM Mitsotakis / H στήριξη της νέας οικογένειας με κίνητρα τα οποία θα καταστήσουν οικονομικά πιο εύκολο να αποκτήσει κανείς και να μεγαλώσει παιδιά είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Δημογραφικό 2024 - Εθνική Προτεραιότητα».

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αφού σημείωσε ότι το δημογραφικό συνιστά πρόβλημα για όλη την Ευρώπη, τόνισε ότι θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα στήριξης της οικογένειας μετά τις ευρωεκλογές, και ανέφερε ότι η χώρα βγαίνει από μια πολυετή οικονομική κρίση και κατά συνέπεια, "η αναδιάταξη όλων των πολιτικών μας για να στηρίξουμε τις νέες οικογένειες και να ελαφρύνουμε το οικονομικό βάρος από την απόκτηση παιδιών θα ήταν η πρώτη μας προτεραιότητα".

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ορισμένες από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης:

"Επίδομα γέννας. Από τα πρώτα πράγματα τα οποία κάναμε το 2019. Το αυξήσαμε, όπως ξέρετε, πρόσφατα το πήγαμε στα 2.400 ευρώ. Μάλιστα, το κάναμε και αναδρομικά για τις γεννήσεις εντός του 2023 και το αυξάνουμε κλιμακωτά, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Επιδοματική πολιτική πιο στοχευμένη στις οικογένειες με παιδιά. Περισσότερα φορολογικά κίνητρα για τις οικογένειες οι οποίες έχουν παιδιά. Προγράμματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη στέγη. Η στέγη είναι απολύτως κρίσιμο δεδομένο για να σκεφτεί κάποιος να αποκτήσει οικογένεια".

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της στέγης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο-όπως είπε- είχε εντυπωσιακά μεγάλη επιτυχία.

"Ήμουν στη Θεσσαλονίκη και περιόδευα πριν από δύο μέρες, δύο άνθρωποι διαφορετικοί με συνάντησαν στον δρόμο και μου λένε: «μπαίνουμε στο νέο μας σπίτι, το οποίο το πήραμε με το πρόγραμμα "Σπίτι μου"». Και οι τράπεζες προφανώς έχουν βοηθήσει πολύ σε αυτή την κατεύθυνση και πάλι να συγχαρώ την Eurobank που έχει αγκαλιάσει το ζήτημα αυτό και το έχει υποστηρίξει πολύ ενεργά" είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

"Κατά συνέπεια, εκεί θα εστιάζαμε και εκεί θα εστιάσουμε ακόμα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας. Και θα έλεγα ότι πρέπει να ψάξουμε και να δούμε, διότι πολλές φορές όταν ρωτάμε νέους συμπολίτες μας ή νέα ζευγάρια, υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που λένε: «δεν θέλουμε παιδί». Είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον αυτή τη στιγμή που σου λέει ότι «αυτή τη στιγμή δεν θέλω ή θα το σκεφτώ αργότερα», να κάνει παιδί. Εγώ θα εστίαζα την προσοχή μου στις οικογένειες που ήδη έχουν παιδιά, κατ' εξοχήν σε αυτές που έχουν ένα παιδί".

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου στο πλαίσιο του συνεδρίου «Δημογραφικό 2024 - Εθνική Προτεραιότητα»

Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά που στηρίζετε αυτή την πρωτοβουλία μας κάθε χρόνο με την παρουσία σας. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια συνεχή μείωση των γεννήσεων. Μάλιστα δεν τη βλέπουμε μόνο στη χώρα μας, τη βλέπουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο αντιστροφής αυτής της τάσης; Είναι ελληνικό ή διεθνές πρόβλημα; Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη ή αλλού στον πλανήτη που έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα αποτελεσματικά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα, κ. Χατζηνικολάου. Θέλω καταρχάς να σας συγχαρώ για μία ακόμα επιτυχημένη διοργάνωση ενός συνεδρίου το οποίο έχει αναχθεί πια ως ένα ετήσιο γεγονός για τη διαμόρφωση πολιτικών σχετικά με το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζει και η χώρα μας.

Τονίζω, και η χώρα μας, διότι οι δημογραφικές τάσεις τις οποίες παρατηρούμε στην Ελλάδα δεν αποτελούν μια ελληνική ιδιαιτερότητα. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα και το ίδιο ισχύει και για άλλες χώρες, όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, όπου οι δείκτες αναπλήρωσης είναι ακόμα χαμηλότεροι από ό,τι στην Ευρώπη.

'Αρα, δεν υπάρχει καμία προφανής συσχέτιση μεταξύ του πλούτου μιας χώρας και των δημογραφικών τάσεων. Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά σύνθετο. Αντιλαμβάνομαι ότι θα έχετε την ευκαιρία να παρουσιάσετε και μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα η οποία προσπαθεί να...

Νίκος Χατζηνικολάου: Σε λίγο, ο κ. Φαναράς θα την παρουσιάσει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: ...να π&rho