Political Developments: Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις για τα Τέμπη!!  Πρόταση μομφής από το ΠΑΣΟΚ εν μέσω πυρών, «ναι» από άλλα τέσσερα κόμματα

Political Developments / Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις για τα Τέμπη!!  Πρόταση μομφής από το ΠΑΣΟΚ εν μέσω πυρών, «ναι» από άλλα τέσσερα κόμματα - Συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες υπογραφές

Political Developments: Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις για τα Τέμπη!!  Πρόταση μομφής από το ΠΑΣΟΚ εν μέσω πυρών, «ναι» από άλλα τέσσερα κόμματα

Political Developments: Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις για τα Τέμπη!!  Πρόταση μομφής από το ΠΑΣΟΚ εν μέσω πυρών, «ναι» από άλλα τέσσερα κόμματα - Συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες υπογραφές

«Δεν πάει άλλο» φωνάζει η αντιπολίτευση μετά τις νέες αποκαλύψεις περί αλλοίωσης ηχητικών ντοκουμέντων
• ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση συμφωνούν σε πρόταση δυσπιστίας
• «Στα σκοινιά» το Μαξίμου διαψεύδει και αναζητεί νέο αφήγημα

Οι τελευταίες εξελίξεις μετά την αποκάλυψη εφημερίδας το «Βήμα της Κυριακής» ότι αλλοιώθηκαν τα ηχητικά ντοκουμέντα από το βράδυ του δυστυχήματος-εγκλήματος των Τεμπών, αλλά και η συντονισμένη επιχείρηση της κυβέρνησης να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, οδηγούν σε πολιτικές εξελίξεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με δήλωσή του ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει «θεσμική πρωτοβουλία», καλώντας «όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και να υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Το πρώτο «ναι» ήρθε από τη Νέα Αριστερά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει στη δήλωσή του στην ΕΡΤ ότι «οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι  ένα διαρκές έγκλημα» και πως είναι «εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειες τους και εκατομμύρια Έλληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. Κι όλα αυτά πριν τις παραλάβει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη».

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, «απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι' αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας».

Και καταλήγει: «Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία  και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά παραίτηση Μητσοτάκη

«Αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ζητάμε εκλογές», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά, σε ανάρτηση της στο Χ. «Αυτονόητο ότι θα υποστηρίξουμε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για το καλό της κοινωνίας και της χώρας», προσθέτει.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, «ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές», με βίντεο του που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρώτο «ναι» από τη Νέα Αριστερά

Τη συμμετοχή της Νέας Αριστεράς στην πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου το κόμματος που υπενθυμίζεται είχε καλέσει τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου επίσης σε πρόταση μομφής, με αφορμή τον νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ωστόσο τότε η πρόταση έπεσε στο κενό.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η Νεά Αριστερά. Εμείς δεν κάνουμε παιχνίδια. Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο»

Και πρόσθεσε:

«Η Nέα Aριστερά στις 6 Μαρτίου κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας στην από κοινού κατάθεση πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Επέλεξαν για μικροκομματικούς λόγους να απορρίψουν την πρόταση αυτή. Σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση της Νέας Αριστεράς. Εμείς δεν κάνουμε παιχνίδια. Το δήλωσε σήμερα νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης: Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Η παραμονή της αποτελεί όνειδος για τη δημοκρατία. Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο».

Νωρίτερα, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Νέα Αριστερά με σκληρές ανακοινώσεις τους αναρωτιούνταν πώς βρέθηκε σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα την 1η Μαρτίου 2023 ο παραποιημένος διάλογος, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» έρχεται να επιβεβαιώσει την καταγγελία που κάνουν οι μηχανοδηγοί από την πρώτη μέρα μετά το δυστύχημα-έγκλημα των Τεμπών. Και έρχεται ενώ αυξάνονται οι φωνές και τα στοιχεία που δείχνουν ότι επιχειρείται συγκάλυψη του εγκλήματος, ειδικά μετά &tau