“Polly want a cracker”: Οι παπαγάλοι και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν παρόμοιους εγκεφαλικούς μηχανισμούς για την παραγωγή σύνθετων ήχων

“Polly want a cracker”/ Μια νέα μελέτη εξηγεί πώς ο εγκέφαλος ενός παπαγάλου το βοηθά να μιμείται τις ανθρώπινες λέξεις

“Polly want a cracker”: Οι παπαγάλοι και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν παρόμοιους εγκεφαλικούς μηχανισμούς για την παραγωγή σύνθετων ήχων

“Polly want a cracker” / Επιτέλους ξέρουμε πώς «μιλάνε» οι παπαγάλοι - Οι εγκέφαλοι των παπαγάλων αποκαλύπτουν παραλληλισμούς μεταξύ της ομιλίας των παπαγάλων και της ανθρώπινης ομιλίας

Η επιστήμη πίσω από το «Polly want a cracker» θα μπορούσε να καθοδηγήσει τον μελλοντικό σχεδιασμό θεραπείας για διαταραχές του λόγου - Καθολικοί μηχανισμοί παραγωγής και ελέγχου του ήχου στα πτηνά και τα θηλαστικά

Καταγράφοντας για πρώτη φορά την εγκεφαλική δραστηριότητα των παπαγάλων την ώρα που έβγαζαν ήχους, μια ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής Γκρόσμαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλός τους παράγει μοτίβα που είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως μόνο στους ανθρώπους καθώς μιλούν.

Καθώς τα ζώα φωνάζουν, το φωνητικό τους όργανο μετατρέπει τις κινητικές εντολές σε φωνές για κοινωνική επικοινωνία. Στα πτηνά, οι φυσικοί μηχανισμοί με τους οποίους παράγονται και ελέγχονται οι φωνές παραμένουν ανεξιχνίαστοι λόγω της εξαιρετικής δυσκολίας λήψης μετρήσεων in vivo. Εδώ, παρουσιάζουμε ένα ex vivo παρασκεύασμα του φωνητικού οργάνου των πτηνών που επιτρέπει την ταυτόχρονη απεικόνιση υψηλής ταχύτητας, τη διέγερση των μυών και τις κινηματικές και ακουστικές αναλύσεις για την αποκάλυψη των μηχανισμών παραγωγής φωνής στα πτηνά σε ένα ευρύ φάσμα taxa. 

Οι παπαγάλοι και οι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν παρόμοιους εγκεφαλικούς μηχανισμούς για την παραγωγή σύνθετων ήχων, όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature».

Η ανθρώπινη ομιλία είναι μια σύνθετη μορφή επικοινωνίας, που απαιτεί ακριβή έλεγχο των φωνητικών οργάνων για την παραγωγή λέξεων. Οι άνθρωποι δεν είναι τα μόνα πλάσματα ικανά για φωνητικές εκφράσεις. Τα πουλιά χρησιμοποιούν επίσης αυτή τη μορφή επικοινωνίας, αλλά με διαφορετικούς τρόπους.

Οι ερευνητές μελέτησαν μπατζεριγκάρ, ένα είδος μικρών παπαγάλων γνωστό για τη μίμηση της ανθρώπινης ομιλίας, καθώς και σπίνους ζέβρες, ένα είδος ωδικών πτηνών, προκειμένου να εντοπίσουν πώς η παραγωγή φωνής κωδικοποιείται στον εγκέφαλο. Οι συγκεκριμένοι παπαγάλοι είναι ικανοί για μια σειρά φωνητικών εκφράσεων, συμπεριλαμβανομένης της μίμησης της ανθρώπινης ομιλίας, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να υποθέσουν ότι οι νευρικές διαδικασίες που υποκρύπτονται στην παραγωγή ήχου μπορεί να είναι παρόμοιες σε αυτά τα πουλιά και τους ανθρώπους. Αντίθετα, οι σπίνοι ζέβρες έχουν περιορισμένη φωνητική μάθηση σε σύγκριση με τους παπαγάλους.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα δύο είδη πουλιών χρησιμοποιούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου για τον έλεγχο των φωνητικών εκφράσεων. Μια εξειδικευμένη εγκεφαλική περιοχή στα μπατζεριγκάρ λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τις περιοχές που σχετίζονται με την ομιλία στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι παπαγάλοι μπορεί να αποτελέσουν ένα καλό μοντέλο για τη μελέτη της ομιλίας και των διαταραχών επικοινωνίας στους ανθρώπους και την ανάπτυξη θεραπειών ομιλίας.