Protect electricity consumers: Πώς θα είναι τα τιμολόγια ρεύματος από 1η Ιανουαρίου - Έκτακτη ενίσχυση θέρμανσης και για το ρεύμα

Protect electricity consumers / Με το νέο πράσινο ειδικό τιμολόγιο θα μπορεί ο καταναλωτής να δει ξεκάθαρα την τελική τιμή που θα ανακοινώνεται στην αρχή του μήνα για την τιμολόγηση που θα ακολουθήσει. Η τιμή θα είναι exante, δηλαδή θα ισχύσει η τιμή που βλέπει ο καταναλωτής την πρώτη του μήνα η οποία θα είναι συγκεκριμένη και θα προσφέρεται ομοιόμορφα.

Protect electricity consumers: Πώς θα είναι τα τιμολόγια ρεύματος από 1η Ιανουαρίου - Έκτακτη ενίσχυση θέρμανσης και για το ρεύμα

Protect electricity consumers / Όπως ανέφερε ο υπουργός, σήμερα υπάρχει αδυναμία στην αγορά καθώς τα τιμολόγια είναι πολλά και έχουν τόσες διαφορές που είναι πολύ δύσκολο σε έναν καταναλωτή να αποφασίσει ποιος είναι ο φθηνότερος. Με το νέο πράσινο ειδικό τιμολόγιο θα μπορεί ο καταναλωτής να δει ξεκάθαρα την τελική τιμή που θα ανακοινώνεται στην αρχή του μήνα για την τιμολόγηση που θα ακολουθήσει. Η τιμή θα είναι exante, δηλαδή θα ισχύσει η τιμή που βλέπει ο καταναλωτής την πρώτη του μήνα η οποία θα είναι συγκεκριμένη και θα προσφέρεται ομοιόμορφα. Παράλληλα θα υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής, που είναι ένας σύνθετος τύπος που θα διορθώνει τυχόν αστοχίες στην πρόβλεψη της χονδρεμπορικής. Η διαφοροποίηση που θα προκύπτει μεταξύ των προμηθευτών στην τιμή θα καθορίζεται με βάση το περιθώριο κέρδους και τη σύνθεση του πελατολογίου της κάθε εταιρείας.

Ουσιαστικά με την παρέμβαση του υπουργείου και της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής ΡΑΑΕΥ θα υπάρχει ένα κοινό τιμολόγιο συγκρίσιμο μεταξύ όλων των παρόχων με στόχο να υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός από την άμεση σύγκριση των τιμών, κάτι που μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να γίνει αντικειμενικά.

Σημειώνεται ότι οι πάροχοι θα έχουν δυνατότητα να εφαρμόζουν επιπλέον εκπτώσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να φαίνονται στην τελική τιμή που θα ανακοινώνουν. Το πράσινο τιμολόγιο θα εφαρμοστεί για τουλάχιστον 3 εκατ. παροχές σε σύνολο 8 εκατ. που δεν έχουν σήμερα σύμβαση αλλά και για τις συμβάσεις που ολοκληρώνονται και δεν ανανεώνονται. 

Έκτακτη ενίσχυση ενεργειακά ευάλωτων

Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε επίσης την οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα, και δεν λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο. Σύμφωνα με τον υπουργό περίπου οι μισοί καταναλωτές πλέον θερμαίνονται με ηλεκτρικό και μέχρι σήμερα δεν καλύπτονταν από το επίδομα θέρμανσης. Συνεπώς, θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση στους ενεργειακά ευάλωτους που θα αφορά περίπου 1,2 εκατ. πιθανούς ωφελούμενους και θα καλύψει το τρίμηνο από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Η ενίσχυση είναι 60 ευρώ και θα πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες για κάθε περιοχή, με συνολικό ύψος ενίσχυσης τα 120 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα myθερμανση της ΑΑΔΕ και μόλις συμπληρώσουν την αίτηση θα δουν τα χρήματα στον λογαριασμό της κατανάλωσης με ελάχιστο ποσό στο τρίμηνο τα 45 ευρώ και μέγιστο τα 490 ευρώ. Η εκκαθάριση θα γίνεται από τους παρόχους ρεύματος ενώ οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου.

Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε επίσης ένα νέο τιμολόγιο για πολύτεκνες οικογένειες (ΚΟΤ Γ) με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και έκπτωση 100 ευρώ/MWh και κόστος 11 εκατ. ευρώ. Το όριο είναι 2000 κιλοβατώρες για οικογένεια με 4 εξαρτώμενα τέκνα.

Ρευματοκλοπές

Παρέμβαση εξάλλου δρομολογεί το ΥΠΕΝ και για το θέμα των ρευματοκλοπών που αντιστοιχούν στο 4,8% της συνολικής αγοράς με κόστος 400 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΔΕΔΔΗΕ διαπιστώνει 13 χιλιάδες περιπτώσεις ανά έτος επιβάλλοντας προσαυξημένες χρεώσεις. 

Το ΥΠΕΝ δρομολογεί πιο αποτελεσματικές ποινές καθώς πλέον θα προβλέπεται και ποινή φυλάκισης αλλά και πρόστιμο (σήμερα ισχύει ή ποινή φυλάκισης ή πρόστιμο). Για επιχειρήσεις που κάνουν ρευματοκλοπές θα προβλέπεται προσωρινή αναστολή λειτουργίας και σε περίπτωση υποτροπής μόνιμη. Επίσης για τους ηλεκτρολόγους που συνεργούν σε ρευματοκλοπές θα προβλέπεται προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση της επαγγελματικής άδειας. Τέλος τα πρόστιμα προβλέπεται να εισπράττονται μέσω ΚΕΔΕ. 

Στρατηγικοί κακοπληρωτές

Αλλαγές έρχονται και για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές καθώς ορίζεται ότι ένας καταναλωτής που αλλάζει δύο φορές πάροχο αφήνοντας οφειλές εντός πενταετίας δε θα μπορεί να αλλάξει και τρίτη φορά πάροχο αφήνοντας οφειλές. Το ΥΠΕΝ κάνει δεκτή την εισήγηση της ΡΑΑΕΥ που προβλέπει την επισήμανση οφειλών σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Τέλος, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Απόλλων που θα είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα. Προβλέπει την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων νοικοκυριών καθώς και των ΟΤΑ α και β βαθμού των ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ. Μέσω εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού θα καλυφθούν 1620GWhανά έτος με όφελος της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.