Research ship Oruc Reis: Η Τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες

Την έναρξη σεισμικών ερευνών από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. "Το

Research ship Oruc Reis: Η Τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες
Research ship Oruc Reis: Η Τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες

Την έναρξη σεισμικών ερευνών από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. "Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο", αναφέρει η ανάρτηση......

Σε άλλο τουίτ η τουρκική πρεσβεία σημειώνει ότι "η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της για το Καστελόριζο".

Με άλλη ανάρτηση, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι "πιστεύοντας ότι ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία, αλλά 360 μίλια μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων είναι απαράδεκτη. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο".

Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από ελληνικές πηγές και δεν αποκλείεται να πρόκειται για ένα διπλωματικό τερτίπι της Τουρκίας.

Το μπαράζ από tweet που έκανε η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, μεταξύ άλλων, επιτίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο, κάνει μαθήματα διεθνούς δικαίου λέγοντας πως ανάλογες “διαμάχες” υπάρχουν σε άλλες χώρες και αναφέρει π.χ. Βρετανία και Γαλλία, Ρουμανία και Ουκρανία, Λιβύη και Μάλτα, Τυνησία και Ιταλία, Νικαράγουα και Κολομβία, και επαναλαμβάνει στις ήδη εκπεφρασμένες από το ΥΠΕΞ θέσεις της Τουρκίας: πως το Καστελόριζο είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα και πιο κοντά στις ακτές της Τουρκίας!

“Αν τα νησιά απέχουν πολύ από την ηπειρωτική χώρα τους ή από νομικής άποψης βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής ανάμεσα σε ηπειρωτικές περιοχές, μπορούν να αγνοηθούν στην οριοθέτηση ΑΟΖ πέρα από τα χωρικά τους ύδατα”.

“Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι τα νησιά αγνοούνται ή έχουν περιορισμένη επίδραση στην οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων αν η παρουσία τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση ή αν υπάρχουν άλλες ειδικές ή σχετικές περιστάσεις”, συνεχίζει η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, που δίνει και χάρτες στη δημοσιότητα…

Κατά την άποψη της τουρκικής πρεσβείας, “είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί της Ελλάδας και της Κύπρου που στο στοχεύουν στο να περιορίσουν την Τουρκία σε μια στενή περιοχή θαλασσίων περιοχών, παρά το γεγονός πως η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά του ύδατα και να “κόψει” την Τουρκία από τη Μεσόγειο, δεδομένου του μεγέθους του και της εγγύτητάς του με την Τουρκία” σημειώνεται και το επόμενο tweet που λέει πόσο απέχει το Καστελόριζο από την Ελλάδα και πόσο από την Τουρκία συνοδεύεται επίσης από… χάρτη.

Και έχοντας πάρει γραμμή από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, φυσικά, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον καταλήγει στο… μπαράζ tweets γράφοντας: “Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς της για το Καστελόριζο”…