Restoration of Democracy: Η δεξίωση στο Προεδρικό για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας - Δείτε εικόνες

Restoration of Democracy / Με την καθιερωμένη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο κορυφώθηκαν απόψε οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Restoration of Democracy: Η δεξίωση στο Προεδρικό για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας - Δείτε εικόνες

Restoration of Democracy / Με την καθιερωμένη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο κορυφώθηκαν απόψε οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Το «παρών» στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου έδωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί, βουλευτές, ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της εφετινής εκδήλωσης, έχει καλέσει δημάρχους ακριτικών και μαρτυρικών περιοχών, εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών, διακεκριμένους αθλητές και αρχηγούς ομάδων που κατέκτησαν ευρωπαϊκά τρόπαια, πλημμυροπαθείς από τη Θεσσαλία, ανθρώπους από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, Έλληνες που έχουν διακριθεί στο εξωτερικό για την επιστημονική τους έρευνα, αλλά και απλούς πολίτες που διακρίθηκαν για την προσφορά τους προς τον συνάνθρωπο και συγκίνησαν με τις πράξεις τους ολόκληρη την Ελλάδα.

Μετά την ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής και οι πολιτικοί αρχηγοί κατευθύνθηκαν στο κιόσκι του κήπου για την καθιερωμένη συζήτηση.

Ενδιαφέρον είχαν και τα «πηγαδάκια» που στήθηκαν ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, ο διάλογος που είχε ο Πρωθυπουργός με τους δημοσιογράφους τόσο για τον επίτροπο της Ελλάδας στην ΕΕ όσο και για τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι αλλά και η χαλαρή στιχομυθία μεταξύ Μητσοτάκη-Κασσελάκη-Ανδρουλάκη για τον επικείμενο γάμο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη με τον Τάιλερ Μακμπέθ.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ιστορική ημέρα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό της, επισήμανε ότι σήμερα γιορτάζουμε τη Μεταπολίτευση, «την πιο ομαλή και προοδευτική περίοδο της σύγχρονης Ιστορίας μας. Μια πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική κατάκτηση των Ελλήνων. Με ορόσημο την καθολική απόλαυση της δημοκρατίας και την άρση των αποκλεισμών και των διακρίσεων». 

«Το πολιτειακό επιλύθηκε, το Κομμουνιστικό Κόμμα νομιμοποιήθηκε, η εθνική αντίσταση αναγνωρίστηκε, τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων καταργήθηκαν. Μπορεί αυτά να ηχούν τώρα αυτονόητα, αλλά υπήρξαν σημαντικά βήματα για μια Πολιτεία ελευθερίας και ισότητας. Οι αδιάβλητες εκλογές, η απρόσκοπτη εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία και η σταθερότητα του κοινοβουλευτισμού δείχνουν το βάθος και την αντοχή των δημοκρατικών μας θεσμών, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές για την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα», υπογράμμισε η κυρία Σακελλαροπούλου. 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «η Μεταπολίτευση είναι περίοδος διανοητικής ανάτασης. Τη λογοκρισία διαδέχθηκε η ελευθερία της έκφρασης, η άνοιξη στα γράμματα και τις τέχνες. Η ιδιωτική ζωή, τα ήθη και τα πρότυπα συμπεριφοράς ξέφυγαν από τον συντηρητισμό του παρελθόντος. Η εκπαίδευση, προνόμιο άλλοτε των λίγων, κατέστη κοινό αγαθό και ιμάντας της κοινωνικής κινητικότητας. Οι Έλληνες απέκτησαν περισσότερες δυνατότητες και εμπλούτισαν τις παραστάσεις τους, σπούδασαν και ταξίδεψαν στο εξωτερικό».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι «την Ιστορία μας σημάδεψε, όσο κανένα άλλο γεγονός, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια στην Ευρωζώνη. Συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, στους θεσμούς, στις αντιλήψεις και στον τρόπο ζωής μας. Η ευρωπαϊκή και η ελληνική ταυτότητα δεν διακρίνονται, είναι αναπόσπαστες. Η χώρα μας παγίωσε την παρουσία της στην καρδιά της Ένωσης, αποτελώντας εγγυητή ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Οι Έλληνες πρέπει να είναι περήφανοι για όσα κατάφεραν. Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης άφησε πίσω της τη μεταπολεμική υστέρηση. Είναι πια μια άλλη Ελλάδα».

Η ύπατη πολιτειακή παράγοντας πρόσθεσε: «Περάσαμε, ωστόσο, αυτόν τον μισό αιώνα, μεγάλες δοκιμασίες και ανατροπές. Βιώσαμε τις αλλεπάλληλες κρίσεις της εποχής μας, με κορυφαία τη δημοσιονομική. Αναμετρηθήκαμε με συσχετισμούς και παράγοντες εξωτερικούς, αλλά και με τις δικές μας αδυναμίες και παθογένειες. Γίναμε μάρτυρες τραγικών συμβάντων, στο Μάτι και τα Τέμπη, που μας πλήγωσαν βαθιά. Τα τραύματα της Μεταπολίτευσης μας καλούν σε αυτοκριτική, αναστοχασμό και εγρήγορση. Μας υπενθυμίζουν τη σημασία των συναινέσεων και του γενικού συμφέροντος έναντι της μικροπολιτικής και της αδράνειας για λόγους πολιτικού κόστους. Όπως και το καθήκον μας για μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή πολιτικής βίας και αμφισβήτησης των θεμελιωδών αξιών του πολιτεύματός μας. Η ποιότητα της δημοκρατίας δεν είναι δεδομένη, ούτε η Ιστορία έχει γραμμική εξέλιξη. Ιδίως σε έναν κόσμο μεταβατικό και μετέωρο».

Όπως τόνισε, «οι προκλήσεις είναι πολλαπλές και υπερβαίνουν τα εθνικά μας σύνορα. Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επαναστατικές αλλαγές σε πολλούς τομείς, όπως η υγεία, η εργασία, η εκπαίδευση».