SYRIZA leader Alexis Tsipras: Δεν υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των τραπεζών, αλλά των νοικοκυριών

SYRIZA leader Alexis Tsipras / Το μείζον αυτή τη στιγμή είναι πως θα μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική, ανάσα, ελπίδα στήριξης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για μηχανισμό αναδιανομής του εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς, με τη διατήρηση υψηλών έμμεσων φόρων.

SYRIZA leader Alexis Tsipras: Δεν υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των τραπεζών, αλλά των νοικοκυριών

«Δεν υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των τραπεζών, υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των νοικοκυριών», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εκπομπή Happy Day του Alpha.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και ξέρει και μπορεί», απαντώντας έτσι στο ερώτημα γιατί ο κόσμος να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι δεν αρκεί μόνο να είσαι άφθαρτος και διαφορετικός όταν θες να κυβερνήσεις τη χώρα και η εμπειρία είναι πολύ χρήσιμη, γιατί «ο κόσμος θέλει αλλαγή και σιγουριά». Πρόσθεσε ότι έχει την εμπειρία διακυβέρνησης της χώρας «στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της» και ότι κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα απ' τα μνημόνια και να ρυθμίσει το χρέος, όμως «ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπήρξαν προσδοκίες ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα δεν πήγαν όμως καλύτερα». Σημείωσε πως το συναίσθημα που συναντά όπου βρίσκεται είναι ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια, υπάρχει κόσμος που αισθάνεται ότι οι προσδοκίες του διαψεύστηκαν, όπως η μεσαία τάξη, και άλλοι που στοχοποιήθηκαν, όπως οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι περνάμε κρίση ακρίβειας που δεν είναι ελληνική, όμως «η αισχροκέρδεια είναι ελληνική» και πως υπάρχουν παρεμβάσεις που δεν έγιναν, αλλά μπορούν να γίνουν για να υπάρξει σταθερότητα και να πέσουν οι τιμές, με ουσιαστική μείωση του ΦΠΑ, του ΕΦΚ, ελέγχους στην αγορά, ισχυρή φορολόγηση των υπερκερδών.

Σημείωσε πως το μείζον αυτή τη στιγμή είναι πως θα μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική, ανάσα, ελπίδα στήριξης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για μηχανισμό αναδιανομής του εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς, με τη διατήρηση υψηλών έμμεσων φόρων. «Εμείς ως κυβέρνηση είχαμε υποχρέωση να μαζέψουμε 40 δισ. στα ταμεία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε την ευχέρεια να ξοδέψει 60», σχολίασε, τονίζοντας πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αυτή την ευχέρεια θα είχαμε σήμερα δημόσια νοσοκομεία, κοινωνικό κράτος, συντάξεις.

Τόνισε ότι μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιβάλει φόρους, αλλά θα μειώσει τον ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους το ‘22 ήταν παραπάνω απ' το κανονικό κατά 4,5 δισ. και πως η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ έχει κόστος σε ετήσια βάση 2,5 δισ. και έτσι αντί να έχουμε 4,5 δισ. υπερέσοδα θα έχουμε 2. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί τα υπερέσοδα για να δίνονται επιδοτήσεις που όμως δεν πάνε στην τσέπη των πολιτών, αλλά στα "pass" για να πληρώνουν σούπερ μάρκετ, βενζίνη, ρεύμα» και πως «η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια».

Ερωτηθείς γιατί επιμένει να γίνει ντιμπέιτ και μεταξύ του ίδιου με τον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι «το δίλημμα της κάλπης "Τσίπρας ή Μητσοτάκης" το έβαλε ο κ. Μητσοτάκης και όταν βάζεις αυτό το δίλημμα πρέπει να είσαι ανοικτός να συγκριθείς με αυτόν που θεωρείς ότι είναι ο βασικός σου αντίπαλος».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε προτείνει ντιμπέιτ τότε και μόνο μεταξύ τους με τον κ. Μεϊμαράκη και αυτό είχε οφελήσει τον πολιτικό διάλογο. Γιατί, όπως πρόσθεσε, οι πολίτες θέλουν να δουν τις προτάσεις και τον πολιτικό λόγο.

Σχολίασε ότι και ο Μακρόν με την Λεπέν είχαν ανοικτό διάλογο, όχι στημένο ντιμπέιτ, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης το αρνήθηκε το 2019 και το αρνείται και τώρα». «Προφανώς και να πάμε όλοι μαζί να κουβεντιάσουμε αλλά συνήθως, ειδικά με αυτούς τους αυστηρούς όρους αυτές οι συζητήσεις ειναι και λίγο "σούπα" και δεν καταλαβαίνει κι ο κόσμος πολλά πράγματα», συνέχισε. «Γιατί να μην έρθεις σε ανοικτό ουσιαστικό διάλογο, όχι αντιπαράθεση με την έννοια της σύγκρουσης στα μαρμαρένια αλώνια, διάλογο να καταλάβει ο κόσμος τις θέσεις μας; Τι φοβάται;», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε πώς ο κ. Μητσοτάκης, «που θέλει να λέει ότι έχει ευρωπαϊκό προφίλ», δαιμονοποιεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας, που γίνονται σε όλη την Ευρώπη.

Ερωτηθείς για τις θέσεις του ΜέΡΑ25 και του Γ. Βαρουφάκη κι αν αυτές επηρεάζουν ενδεχόμενη συνεργασία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν γνωρίζει ποιο είναι το πρόγραμμα και τι ακριβώς έχει πει ο κ. Βαρουφάκης. Τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται σε προγραμματική βάση συμφωνημένη, δεν μπορεί σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας αυτός που θα έχει 3% ή 4% να βάλει τους όρους του, είναι αστείο».

Υπογράμμισε ότι «εμείς απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, πλατιάς συνεργασίας και ισχυρής απήχησης στην κοινωνία στη βάση προγράμματος που θα έχει συμφωνηθεί». Ανέφερε ότι «δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν» και ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχτεί μια κυβέρνηση είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτή, είτε με την ανοχή του».

«Πριν από 4 μέρες ήμουν με τον καγκελάριο Σολτς, πιστεύετε ότι με δέχτηκε για να συζητήσουμε για την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα αν θεωρούσε ότι στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε τέτοιες προτάσεις; Είναι νομίζω αστείο». «Δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος για τη χώρα, δεν υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των τραπεζών, υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των νοικοκυριών».

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό συνασπισμό με τη ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «οι διαφορές μας είναι πολύ μεγάλες, και οι πολιτικές και οι ιδεολογικές και οι αξιακές». Σημείωσε δε ότι «μετά από μια διακυβέρνηση ενός πρωθυπουργού που κακοποίησε το κράτος δικαίου και τους κανόνες της δημοκρατίας, καμία προοδευτική δύναμη δεν θα μπορούσε να του δώσει συγχωροχάρτι».

Ερωτηθείς για την υπόθεση Γεωργούλη, είπε ότι ήταν πολύ δυσάρεστο γεγονός και πως «μόλις το πληροφορηθήκαμε αντιδράσαμε ακαριαία, σκληρά και σωστά, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε μια κοινωνία που τα φαινόμενα έμφυλης βίας είναι πολύ έντονα και είναι μια πατριαρχική κοινωνία, δεν μπορεί να κρατάμε ίσες αποστάσεις». «Βεβαίως ο κ. Γεωργούλης και ο καθένας έχει το δικαίωμα να κριθεί από την δικαιοσύνη, αλλά δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις, γι' αυτό και αποπέμφθηκε αμέσως, γι' αυτό και βγήκα αμέσως να πω ότι είμαστε με το θύμα και όχι με τον θύτη».

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «το θύμα, η καταγγέλλουσα είπε ότι δεν το ήξερε ούτε η οικογένειά της, είναι δυνατόν να μην το ήξερε η οικογένειά της, το κόμμα στο οποίο συμμετέχει και να το ξέραμε εμείς; Είναι αδιανόητο ακόμα και να το σκεφτεί κανείς αυτό, όπως είναι αδιανόητο να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να ξέρεις κάτι τόσο βαρύ και να το κρατάς». Υπογράμμισε ότι «η κυρίαρχη αντίληψη -που δίνουμε μάχη να ξεπεράσουμε- είναι ότι μόλις βλέπουμε μία γυναίκα να καταγγέλλει λέμε "γιατί τώρα;". Γιατί έτσι! Γιατί όποτε θέλει, αρκεί να την ενθαρρύνουμε να το κάνει».

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκπροσωπούνται οι γυναίκες στο 50% των ψηφοδελτίων του, τόνισε πως η λεγόμενη «ισόποση εκπροσώπηση του φύλου» είναι μια «καινοτομία» που πρώτη φορά στην Ελλάδα υιοθετεί ένα κόμμα, ενώ στο εξωτερικό το έχουν κάνει άλλα προοδευτικά κόμματα. «Νομίζω πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα, όχι μόνο την επόμενη τετραετία, τις επόμενες δεκαετίες είναι το δημογραφικό, η γήρανση. Γερνάμε. Αν δεν στηρίξουμε λοιπόν τη γυναίκα, αν δεν αισθανθεί ασφάλεια η εργαζόμενη γυναίκα, αν δεν δώσουμε τη δυνατότητα στις γυναίκες να έχουν άδεια μητρότητας ακόμη κι αν είναι αυτοαπασχολούμενες ή στον ιδιωτικό τομέα και επίδομα μητρότητας, αν δεν αυξήσουμε το επίδομα τέκνου και δεν το μεταφέρουμε στη γυναίκα, όχι στο παιδί, μέχρι τα 24 για να αισθάνεται μια ασφάλεια, εάν δεν διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε τα νέα ζευγάρια να έχουν τη στέγη τους και για τα παιδιά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, δε δημιουργήσουμε δηλαδή συνθήκες ασφάλειας για τη μητρότητα, για τη μητέρα, για τη γυναίκα, για την εργαζόμενη γυναίκα, νομίζω δε θα λύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αυτό συνδέεται και με μια σειρά άλλων πολιτικών, όπως την ένταξη των μεταναστών που ζουν χρόνια στην Ελλάδα.  

Στο ερώτημα πόσο δύσκολο είναι ένας νέος άνθρωπος να βρίσκεται στο τιμόνι μιας χώρας που φλερτάρει με την χρεοκοπία, είπε ότι θα ήταν δύσκολο ανεξάρτητα από την ηλικία και πως οι στιγμές ήταν δύσκολες και για τους πολίτες. Τόνισε ότι αυτό που του έδινε δύναμη εκείνη την περίοδο ήταν η αγάπη, η στήριξη και η πίστη του κόσμου σε αυτό που ήθελε να κάνει, στην αλήθεια των επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, «ήταν μια πολύ συγκινητική αποστολή να εκπροσωπείς έναν ολόκληρο λαό και να διεκδικείς γι' αυτόν».

Πρόσθεσε ότι συγκρούονταν κάθε μέρα μέσα του ο φόβος αλλά και η υποχρέωση να φτάσει μέχρι τέλους και να τιμήσει την εντολή εκατομμυρίων ανθρώπων που ήθελαν μια άλλη προοπτική για τον τόπο. Σχολίασε ότι έχει κατηγορηθεί για «κωλοτούμπα», όμως πρόσθεσε ότι αν κάνει κανείς νηφάλια μια αποτίμηση μπορεί να πει ότι η πρόθεσή του ήταν να φτάσει στο έσχατο σημείο για να τιμήσει την εντολή του λαού και τελικά η απόφαση ήταν να προστατεύσει τη χώρα από μια καταστροφή, για την οποία οι εταίροι μας είχαν προετοιμαστεί. «Κάναμε λάθη, αλλά υπηρετώντας μια ορθή πολιτική. Καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος και να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό δεν το κατάφεραν οι τρεις προηγούμενες διαδοχικές κυβερνήσεις».

Στη συνέχεια η συζήτηση προχώρησε σε θέματα που αφορούν στην προσωπική ζωή του κ. Τσίπρα και της οικογένειάς του.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι μαζί με τη σύντροφο του Μπέτυ Μπαζιάνα από το Λύκειο, ότι τον γοήτευσε γιατί είναι γοητευτική, αλλά περισσότερο τον γοήτευσε η προσωπικότητά της. Είπε ότι εκείνη έχει «τον πρώτο ρόλο» στο σπίτι «και αν δεν τον είχε δεν θα πήγαιναν καλά τα πράγματα». Ανέφερε ότι το ελάττωμά του ως πατέρας είναι μια δυσκολία να βάζει τα όρια, και πως αυτόν τον ρόλο τον έχει η σύντροφός του.

Σημείωσε ότι το θέμα δεν είναι μόνο ο χρόνος και πως οποιαδήποτε δουλειά κάνει κανείς μπορεί να του τρώει πολύ χρόνο, το θέμα είναι ο χρόνος που έχεις με τα παιδιά σου, με τον άνθρωπό σου, να είναι δημιουργικός. Ανέφερε ότι τα παιδιά τους κατάλαβαν ότι ο πατέρας τους είναι πολιτικός όταν τον έβλεπαν στην τηλεόραση συνέχεια. Πρόσθεσε ότι ο δημιουργικός χρόνος έχει να κάνει με το αν μπορείς να επικοινωνήσεις με τα παιδιά, να ακούσεις τις αγωνίες και τα θέλω τους, να μπορείς να είσαι δίπλα τους.

Σχολίασε ότι προφανώς υπάρχει δυσκολία όταν βγαίνουν όλοι μαζί και τον σταματούν άνθρωποι για να του μιλήσουν, όμως βρίσκεται πάντα ο τρόπος για οικογενειακές στιγμές, πηγαίνοντας στην εξοχή, είτε βλέποντας μια ταινία. «Το δουλεύουμε διαρκώς με την σύντροφό μου να είμαστε στο ίδιο πλαίσιο», είπε. Αποκάλυψε ότι εκείνος έχει αναλάβει το πρωινό ξύπνημα των παιδιών και «αυτός είναι ο λόγος που η Μπέτυ με κατηγορεί ότι διαρκώς τα παιδιά πηγαίνουν αργοπορημένα στο σχολείο».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η μεγάλη μάχη που δίνουν σε σχέση με τα παιδιά είναι οι οθόνες, «έχουμε χάσει το παιχνίδι». «Αυτή η γενιά μεγαλώνει σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο, δεν μπορεί να αποκόψεις το παιδί από την οθόνη γιατί τη βρίσκει παντού, αλλά πρέπει να βάλεις όρια». Αποκάλυψε δε ότι στο σπίτι δεν υπάρχει τηλεόραση, την έχουν καταργήσει και έχουν μόνο προτζέκτορα για ποδόσφαιρο και ταινίες. Πρόσθεσε ότι η σύντροφός του είχε βάλει πρόγραμμα γονικής συναίνεσης για την τηλεόραση όμως «ο μικρός μας έχει βγει χάκερ και το αφαίρεσε» «και τότε καταργήσαμε την τηλεόραση».

Μιλώντας για τα κατά καιρούς fake news που υπήρξαν εις βάρος του, είπε ότι έχει συνηθίσει αυτή την κατάσταση και δεν δίνει σημασία, ωστόσο «κάποια στιγμή αναγκάζεσαι να βγεις και να διαψεύσεις». Επισήμανε ότι μένουν σε διαμέρισμα στην Κυψέλη, ενώ τόνισε ότι το πιο ενοχλητικό fake news αφορούσε σε «μια συντονισμένη επίθεση» για την εξοχική κατοικία που νοικιάζει στο Σούνιο. Εκεί είπε ότι υπάρχει ένα όριο και πήγε στη δικαιοσύνη.

Ανέφερε ότι με τη σύντροφό του χαλαρώνουν με σινεμά και θέατρο, ενώ παλιότερα όταν προλάβαιναν πήγαινα και στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ. Επίσης να τρώνε έξω ή στο σπίτι και με φίλους. Παλιότερα πήγαιναν και σε μπαράκια, όχι ότι δεν το κάνουν και τώρα, είπε. Πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει φίλοι με τους γονείς των φίλων των παιδιών τους, στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης των παιδιών. Σχολίασε ότι όχι απλά τα συνοδεύει σε παιδικά πάρτι «αλλά χαλάω την πιάτσα, γιατί οι άλλες μαμάδες "τη λέγανε" στους συζύγους τους ότι ερχόταν ο πρωθυπουργός και δεν έρχονταν εκείνοι».

Είπε ότι μοίραζαν τα πάρτι, ότι αυτό τον βοηθούσε να ξεφύγει και να ζήσει σαν κανονικός άνθρωπος και πως όποιο χρόνο είχε ελεύθερο προσπαθούσε να τον διοχετεύσει στα παιδιά. Ανέφερε ακόμη ότι κάνει ψαροντούφεκο τα τελευταία δέκα χρόνια, «ο βυθός σε κάνει να ξεχνιέσαι» και πως η πιο συγκλονιστική εμπειρία ήταν όταν είχε πάρει στα χέρια του το τιμόνι ενός F16.

Κληθείς να μιλήσει για την ξαφνική απώλεια του πατέρα του το 2012 και την απώλεια της μητέρας της συντρόφου του από καρκίνο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλοι βιώνουν την απώλεια, είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους που μένουν όταν φεύγουν ξαφνικά οι άνθρωποί τους. Από την άλλη, είπε μιλώντας για τον πατέρα του, σκέφτεται πως αυτός ο τρόπος να φεύγει κανείς είναι το καλύτερο γι' αυτόν που φεύγει, χωρίς να ταλαιπωρηθεί.

Είπε ότι τον είχε πάρει τηλέφωνο λίγο πριν και μετά «έφυγε». Είπε ότι είχε ιδιαίτερη σχέση με τον πατέρα του, ο οποίος -όπως θυμάται- τον έπαιρνε τηλέφωνο τρεις φορές την ημέρα. Πρόσθεσε ότι ο πατέρας του τον καμάρωνε και πως αν και δεν πρόλαβε να τον δει πρωθυπουργό, είχε τη βεβαιότητα ότι θα συμβεί. Αναφορικά με τη μητέρα της συντρόφου του, είπε ότι γνώριζαν ότι είχε καρκίνο εδώ και σχεδόν 14 χρόνια και έδωσε μια πολύ γενναία μάχη.

Ανέφερε ότι μετά που έμαθαν αυτό το πολύ αρνητικό νέο, πήραν την απόφαση να γίνουν γονείς. Είπε ότι η μητέρα της το πάλεψε, χάρηκε τα εγγόνια της και πως το μήνυμα είναι πως ακόμα και την πιο δύσκολη ασθένεια μπορεί να την παλέψει κανείς. «Και να την παλέψει στους γιατρούς μας στα δημόσια νοσοκομεία που έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς. Είχε τη δυνατότητα να δοκιμάσει πρωτοποριακές θεραπείες που της έδωσαν 10 χρόνια ζωής παραπάνω». Ο κ. Τσίπρας με αφορμή τις επισκέψεις του στη μητέρα της κ. Μπαζιάνα στο Λαϊκό, σημείωσε ότι πραγματικά είναι υπεράνθρωπη η προσπάθεια που κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές και πως αν κάτι πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξει είναι οι υπηρεσίες υγείας. Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να έχουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα και πως πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία.

Ολόκληρη η συνέντευξη πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Να πω καλημέρα και ότι είναι πολύ μεγάλη μου τιμή και χαρά που είστε εδώ και θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλημέρα. Καλημέρα σε όλους και δική μου χαρά που βρίσκομαι εδώ.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Και το λέω γιατί το ότι πέραν του ότι για μένα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αυτή η συζήτηση γιατί θα προσπαθήσω να σας γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που θα μου δώσετε, είναι και πρόκληση γιατί είστε ένας άνθρωπος που δεν συνηθίζει να αποκαλύπτει πιο προσωπικά κομμάτια του εαυτού του.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλήθεια είναι αυτό, αλλά για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Χαίρομαι. Οπότε ελπίζω να την απολαύσουμε. Να πω ότι πριν από λίγα 24ωρα είχαμε την επίσημη ανακοίνωση της προεκλογικής περιόδου. Πώς νιώθετε τις δυνάμεις σας και γιατί πιστεύετε ότι ο κόσμος πρέπει να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι για 5 χρόνια δώσατε κάποιες εξετάσεις. Τι είναι αυτό το διαφορετικό που μπορείτε να κάνετε αυτή τη φορά; Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το άφθαρτο. Το καινούργιο. Το διαφορετικό. Το εκτός συστήματος. Τώρα τι είναι για τον κόσμο;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα νομίζω ότι δεν αρκεί μόνο να είσαι άφθαρτος και διαφορετικός όταν θες να κυβερνήσεις τη χώρα. Νομίζω ότι και η εμπειρία είναι πολύ χρήσιμο πράγμα. Ο κόσμος θέλει αλλαγή, αλλά θέλει και σιγουριά. Και νομίζω ότι έχοντας την εμπειρία της διακυβέρνησης της χώρας στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της και βλέποντας και νομίζω ότι ο κόσμος μπορεί να το καταλάβει αυτό, διότι εμείς κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες. Με την τρόικα, με τα μνημόνια, με δημοσιονομική αυστηρότητα και προσαρμογή και μετά καταφέραμε όμως να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, τα μνημόνια, να ρυθμίσουμε το χρέος, να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλες τις επόμενες κυβερνήσεις να μπορούν να κυβερνάνε με το δικό τους πρόγραμμα.
Και ήρθε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Υπήρξαν προσδοκίες, υπήρξαν ελπίδες ότι θα πάνε τα πράγματα καλύτερα. Δεν πήγανε όμως καλύτερα. Νομίζω ότι το συναίσθημα, τουλάχιστον αυτό εγώ συναντώ όπου βρεθώ, είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη δυσαρέσκεια. Υπάρχει ένας κόσμος που αισθάνεται ότι οι προσδοκίες του διαψεύστηκαν και ειδικότερα αναφέρομαι στη μεσαία τάξη. Αλλά και άλλοι που θεωρούν ότι στοχοποιήθηκαν, όπως οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι. Άρα, νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα και ξέρει και μπορεί να φέρει την αλλαγή. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Από την άλλη, όμως, κ. Πρόεδρε, είναι τόσο δύσκολη η οικονομική κατάσταση και εντός και εκτός συνόρων, που ο κόσμος αναρωτιέται: Πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι το μείγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί, οκ, θέλω να πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ και να είναι πιο χαμηλές οι τιμές, θέλω στα καύσιμα να είναι πιο χαμηλές οι τιμές, αλλά δεν αντέχω να με φορολογήσουν πάλι με χίλιους διαφορετικούς φόρους. Πώς θα πετύχετε εσείς αυτό το μείγμα ώστε να είναι η κατάσταση πιο υποφερτή;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα θα συμφωνήσω μαζί σας ότι περνάμε μια κρίση ακρίβειας, η οποία δεν είναι ελληνική. Αλλά νομίζω ότι η αισχροκέρδεια είναι ελληνική, είναι ελληνικό φαινόμενο. Τουλάχιστον σε αυτή την ένταση. Διότι δεν δικαιολογείται η χώρα να είναι πρώτη στην ακρίβεια των τιμών στο ρεύμα, στη βενζίνη. Έχουμε την πιο ακριβή βενζίνη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε αυτές τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, τη στιγμή που έχουμε το χαμηλότερο εισόδημα, τον χαμηλότερο μισθό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Άρα, εδώ βλέπουμε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες αντιφάσεις. Με ρωτάτε πώς θα το αντιμετωπίσεις όλο αυτό. Κοιτάξτε, θαύματα δεν μπορούν να γίνουν, αλλά μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις πάρα πολύ ουσιαστικές. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπήρξαν παρεμβάσεις μείωσης του ΦΠΑ, μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Πολύ σημαντικών ελέγχων στην αγορά. Υπήρξαν παρεμβάσεις ισχυρής φορολόγησης των υπερκερδών που συσσωρεύτηκαν στις εταιρείες της ενέργειας, στα διυλιστήρια, στα σούπερ μάρκετ. Εδώ δεν έγινε τίποτα από αυτά. Πιστεύω λοιπόν ότι  υπάρχουν περιθώρια για να υπάρξει μια σταθερότητα, αλλά και να πέσουν οι τιμές, διότι ο κόσμος πλέον βλέπει ότι στην τρίτη εβδομάδα του μήνα δεν υπάρχει εισόδημα. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Μην σας πω και στη δεύτερη. 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για κάποιες κατηγορίες δυστυχώς ισχύει αυτό που λέτε. Άρα, νομίζω ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή και αυτά είναι τα μεγάλα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε πηγαίνοντας στην προεκλογική περίοδο, την περίοδο προς τις κάλπες, είναι πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε μια προοπτική ανάσας, ελπίδας, στήριξης στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις. Αυτό που ακούγεται πάρα πολύ συχνά το θέμα της φορολόγησης. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Το λέω γιατί η άλλη πλευρά, συγγνώμη που σας διακόπτω, απαντά ότι, οκ, ο ΦΠΑ θα μειωθεί γιατί είναι κάτι το οποίο το λένε ανοιχτά στα στελέχη σας όλη αυτή τη χρονιά της πολύ έντονης ακρίβειας. Αλλά αναρωτιούνται πώς θα καλυφθούν τα κενά στον προϋπολογισμό. Θα δημιουργηθούν κάποια δημοσιονομικά κενά. Από πού θα βρει τα χρήματα; Αναρωτιούνται.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση, διότι πρέπει να καταλάβουμε λίγο ποιος είναι αυτός ο μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς; Διότι όταν υπάρχουν υψηλοί έμμεσοι φόροι, όχι άμεσοι, δηλαδή να ξέρω ποιο είναι το εισόδημά σας και ανάλογα με το εισόδημά σας εάν παίρνετε πολλά να φορολογηθείτε. Εάν παίρνετε λίγα να μη φορολογηθείτε. Αυτό είναι ο άμεσος φόρος. Ο έμμεσος ισχύει για όλους. Και για τον φτωχό και για τον πλούσιο. Ίδιος είναι ο έμμεσος φόρος. Ο ΦΠΑ 24%.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Βεβαίως ως κυβέρνηση επιβάλλατε πάρα πολλούς φόρους. 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα έρθω και σε αυτό, αλλά δεν είναι δόκιμο να συγκρίνουμε μια περίοδο όπου εθνικός στόχος ήταν να βγούμε από τα μνημόνια. Εμείς ως κυβέρνηση είχαμε υποχρέωση να μαζέψουμε 40 δισ. στα δημόσια ταμεία. Η σημερινή κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είχε την ευχέρεια να ξοδέψει 60 δισ. Πώς μπορεί να συγκριθεί αυτό; Εάν εμείς είχαμε την ευχέρεια, αντί να μαζέψουμε 40 να ξοδέψουμε 60, πιστεύω ότι σήμερα θα είχαμε νοσοκομεία, θα είχαμε κοινωνικό κράτος, θα είχαμε καθηγητές στα σχολεία, θα είχαμε καλύτερες συντάξεις, θα στηρίζαμε, θα νοιαζόμασταν για την κοινωνία. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Εγώ κρατάω ως δέσμευσή σας ότι εάν εκλεγείτε ως πρώτο κόμμα και σχηματίσετε κυβέρνηση, σε όποια περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης, δεν θα επιβάλλετε πολλούς νέους φόρους γιατί είναι καλύτερα τα πράγματα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θα επιβάλλουμε. Θα ελαφρύνουμε...
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Τουλάχιστον στους πολλούς.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα μειώσουμε το ΦΠΑ και επιτρέψτε μου αυτό να το εξηγήσω λίγο για τους τηλεθεατές μας. Τα έσοδα στα δημόσια ταμεία από τους έμμεσους φόρους το 2022, την προηγούμενη χρονιά, ήταν παραπάνω από το κανονικό κατά 4,5 δισ. Αυτή είναι η λεγόμενη κρατική αισχροκέρδεια. Δεν υπάρχει μόνο η αισχροκέρδεια στο σούπερ μάρκετ. Το 24% ΦΠΑ, όταν ανεβαίνουν οι τιμές, δημιουργεί υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία. Ανέβηκαν τα έσοδα στα δημόσια ταμεία 4,5 δισ. Εμείς τι λέμε λοιπόν; Η μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έχει ένα κόστος σε ετήσια βάση 2,5 δισ. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Άρα απλά θα μειώσει τα έσοδα που φαίνονται. Το κατάλαβα. 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αντί να έχουμε 4,5 δισ. υπερέσοδα θα έχουμε 2.
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Προχωράω γιατί έχω πολλές ερωτήσεις και δεν θα τα προλάβω. 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και να πω και μονάχα αυτό. Αυτά τα υπερέσοδα γιατί, για ποιο λόγο δημιουργούνται; Για να δίνονται επιδοτήσεις προεκλογικά, ή και πιο πριν τις εκλογές. Αλλά αυτές οι επιδοτήσεις δεν πάνε στην τσέπη των πολιτών. Πάνε στοχευμένα στα λεγόμενα pass για να πληρώνουμε το ρεύμα, τη βενζίνη, το σούπερ μάρκετ και τελικά κατάντησε η έρημη η μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Αυτή η μεσαία τάξη πάντα τα πληρώνει. Πάμε λίγο, επειδή μου δώσατε μια πολύ ωραία πάσα, μιλήσατε για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Πολλοί μιλούνε για την επόμενη μέρα χωρίς να γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί. Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό με το  κόμμα του κ. Βαρουφάκη. Βγαίνει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 και μιλάει ανοιχτά για ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, κλειστές τράπεζες. Περιμένουν όλοι τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Βαρουφάκη κάπως να στρογγυλέψει αυτές τις δηλώσεις και όχι μόνο δεν το κάνει, συμφωνεί και επαυξάνει. Είναι ένας λόγος να μη συγκυβερνήσετε με το Γιάννη Βαρουφάκη και τους βουλευτές του την επόμενη μέρα; 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιο είναι το πρόγραμμα και τι ακριβώς έχει πει ο κ. Βαρουφάκης, αλλά θέλω να σας πω το εξής: οι κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη γίνονται σε μια προγραμματική βάση συμφωνημένη. Δεν πηγαίνουμε στο πουθενά, πάμε και βλέπουμε όπως πήγαινε το τρένο στα Τέμπη. Πηγαίνουν βάση ενός προγράμματος που συμφωνείται. Δεν μπορεί λοιπόν σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας, αυτός που θα έχει 3% ή 4% να βάλει τους όρους του. Είναι αστείο. Εμείς απευθύνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση ισχυρής και μακράς πνοής και πλατιάς συνεργασίας και ισχυρής απήχησης στην ελληνική κοινωνία στη βάση ενός προγράμματος το οποίο θα έχει συμφωνηθεί και στο οποίο νομίζω ότι το πρώτο κόμμα θα βάλει τους όρους του. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Άρα, δεν αποκλείετε από εταίρο συγκυβέρνησης τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά δεσμεύεστε ότι θα βάλετε τους όρους σας και ανάμεσα σε αυτούς θα είναι...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν. Αυτό το οποίο όμως θέλω με έμφαση να τονίσω είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να στηριχθεί μια κυβέρνηση, είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτή, είτε και με την ανοχή του. Αναρωτιέμαι όμως για ποιο λόγο και μάλιστα από ένα πολιτικό ο οποίος θέλει να λέει ότι έχει ένα ευρωπαϊκό προφίλ και αναφέρομαι στον πρωθυπουργό, υπάρχει όλη αυτή η δαιμονοποίηση των κυβερνήσεων συνεργασίας που είναι βασικό συστατικό των ευρωπαϊκών ισχυρών κρατών που έχουν σταθερές κυβερνήσεις.  
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Το ανέφερα και εγώ πριν στη στήλη με τον κ. Βερύκιο ότι στη Γερμανία, για παράδειγμα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το πρώτο με το δεύτερο κόμμα και άλλες δυνάμεις, συνασπίζουν μια κυβέρνηση και καλύπτουν το 55% των ψηφοφόρων. 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι οποίες είναι σταθερές, είναι μακράς πνοής. Είναι κυβερνήσεις που η συζήτηση για το πρόγραμμα δεν γίνεται στο πόδι, στο γόνατο, μπορεί να κρατήσει και μήνες. Αλλά ξέρετε, κυρία Τσιμτσιλή, εγώ αισθάνομαι και λίγο περίεργα. Να γίνεται μια συζήτηση η οποία δεν αφορά το σήμερα, αφορά το χθες. Πριν από  τέσσερις μέρες ήμουν με τον Καγκελάριο Σολτς. Πιστεύετε ότι με δέχτηκε ο Καγκελάριος Σολτς για να συζητήσουμε για την προοπτική  μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα αν ήξερε ότι στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε τέτοιες προτάσεις; Είναι νομίζω αστείο. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Προφανώς και όχι, αλλά είχα την ευκαιρία να είμαι η πρώτη που θα σας θέσω αυτό το ερώτημα και να πάρω μια απάντηση ξεκάθαρη για τις προθέσεις σας. 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά κάνετε, απλά πιστεύω ότι δεν είναι καλό πράγμα να σκιαμαχούμε στην πολιτική. Δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος σήμερα για τη χώρα. Δεν υπάρχει ο κίνδυνος χρεοκοπίας των τραπεζών, υπάρχει ο κίνδυνος χρεοκοπίας των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Τα νοικοκυριά χρεοκοπούν. Οι τράπεζες έχουν κέρδη, μια χαρά πάνε οι τράπεζες. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Άρα ο κ. Βαρουφάκης το αφήνει ανοιχτό, πιστεύετε, απλά για να προσελκύσει μια μερίδα πολύ απογοητευμένων ψηφοφόρων; 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν το ξέρω...
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Επειδή τον γνωρίζετε προσωπικά, ήταν ένας από τους κορυφαίους υπουργούς σας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν το ξέρω. Ξέρετε ότι διαφώνησα κάθετα μαζί του, ότι η σχέση μας η πολιτική δεν είναι η καλύτερη δυνατή, δεν ξέρω αν θα έχει την ευχέρεια να είναι στη Βουλή, του το εύχομαι όπως και σε κάθε κόμμα, αυτό το οποίο ξέρω όμως, είναι ότι ο ελληνικός λαός αυτό το οποίο ζητά, είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του, στην καθημερινότητά του, που έχει να κάνει με τα προβλήματα που βιώνει σήμερα. Τα προβλήματά του είναι ότι δεν βγαίνει ο μήνας, δεν είναι ότι θα κινδυνεύσουν οι τράπεζες. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Σωστό. Κι όταν κινδύνευσαν πάλι βρέθηκε η λύση εις βάρος των πολιτών. 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Αλλά ας μην ανοίξουμε αυτό το θέμα. Επειδή όμως μου αναφέρατε ότι στην κυβέρνηση της Γερμανίας όπου εκεί συνεργάζονται ακόμα και το πρώτο με το δεύτερο κόμμα, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν θετικός, θα δεχόσασταν να συμμετέχετε σ’ έναν συνασπισμό κυβέρνηση μαζί του; 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι οι διαφορές μας είναι πολύ μεγάλες. Και οι διαφορές μας οι πολιτικές, οι ιδεολογικές, αλλά και, αν θέλετε, οι αξιακές διαφορές. Ακόμα και αν κάποια στιγμή αυτό θα μπορούσε να είναι ένα θέμα συζήτησης, μετά από μια διακυβέρνηση ενός πρωθυπουργού που κακοποίησε το κράτος δικαίου και τους κανόνες της δημοκρατίας, νομίζω ότι καμία προοδευτική δύναμη δεν θα μπορούσε να του δώσει συγχωροχάρτι.
Πώς να συμφωνήσεις με κάποιον ο οποίος παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα; Πώς να συμφωνήσεις με κάποιον ο οποίος έχει δημιουργήσει συνθήκες χειραγώγησης στη Δικαιοσύνη, στην ενημέρωση; Δε νομίζω ότι μπορεί να γίνει αυτό. Και να το πω και διαφορετικά, δε θα ήταν και καλό να γίνει. Διότι σε μια τέτοια εκδοχή, θα τροφοδοτούσαμε τα άκρα στο πολιτικό σύστημα.
Οι δυο βασικοί πόλοι του πολιτικού συστήματος, της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, καλό είναι να έχουν διακριτές θέσεις, απόψεις και προτάσεις και να σχηματίζουν κυβερνήσεις  στην απλή αναλογική με τα όμορα κόμματα. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Ναι, βέβαια στη Γερμανία  γίνεται το άλλο μοντέλο...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στη Γερμανία υπάρχει μια άλλη πολιτική κουλτούρα. Αλλά και εκεί το σύνηθες φαινόμενο δεν είναι αυτό που περιγράφεται ως “ο μεγάλος συνασπισμός”. Και όταν η σοσιαλδημοκρατία το έκανε, δεν είχε καλά αποτελέσματα. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Γιατί επιμένετε σ΄ ένα debate τετ-α-τετ των δυο σας και δεν σας αρκεί αυτό στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί; Θεωρείτε ότι υπερέχετε επικοινωνιακά, ότι θα στριμώξετε τον κ. Μητσοτάκη σε σοβαρά ζητήματα; 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταρχάς το δίλημμα της κάλπης «Τσίπρας ή Μητσοτάκης» δεν το έβαλα εγώ, το έβαλε ο κ. Μητσοτάκης. Κι όταν βάζεις αυτό το δίλημμα, πρέπει να είσαι ανοιχτός να συγκριθείς μ’ αυτόν που θεωρείς ότι είναι ο βασικός σου αντίπαλος. 
Δεύτερον, γιατί πιστεύω από την εμπειρία μου, ότι όποτε υπήρξε, εγώ όταν ήμουν πρωθυπουργός στις εκλογές του ’15 τον Σεπτέμβρη, εγώ πρότεινα και ήρθε ο κ. Μεϊμαράκης και έγινε μια ουσιαστική συζήτηση των δυο μας. Έγινε και με όλους, αλλά έγινε και των δυο μας, των δυο διεκδικητών της πρωτιάς. Νομίζω ότι αυτό ωφέλησε τον πολιτικό διάλογο. Νομίζω ότι οι πολίτες θέλουν, πριν πάνε στην κάλπη, να δουν ποιες είναι οι προτάσεις, ποια είναι τα επιχειρήματα, ποιος είναι ο πολιτικός λόγος.
Έχει κουράσει αυτή η τοξικότητα, το σύνθημα και ξανά σύνθημα. Να καθίσουμε να κουβεντιάσουμε. Βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη, ο Μακρόν με τη Λεπέν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και είχαν έναν πολύ ανοιχτό διάλογο, όχι debate στημένο. Ο κ. Μητσοτάκης το αρνείται αυτό διαρκώς. Το αρνήθηκε το 2019, το αρνείται και τώρα. 
Προφανώς να πάμε και όλοι μαζί να κουβεντιάσουμε, αλλά συνήθως, ειδικά με αυτούς τους αυστηρούς όρους, αυτές οι συζητήσεις είναι λίγο σούπα. Και δεν καταλαβαίνει κι ο κόσμος πολλά πράγματα. Σου βάζουν σε ενάμισι λεπτό, δεν μπορείς να τα απαντήσεις. Γιατί λοιπόν να μην έρθει σ’ έναν ανοιχτό, ουσιαστικό διάλογο; Όχι αντιπαράθεση με την έννοια της σύγκρουσης στα μαρμαρένια αλώνια, διάλογο να καταλάβει ο κόσμος τις θέσεις μας. Τι φοβάται; 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Το χιούμορ που κάνατε για τον σεισμό ήταν απάντηση στο ότι εκείνος έφερε την ηλιοφάνεια ενώ εσείς τη βροχή; 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν ήταν απάντηση αλλά, ξέρετε, γενικά έχω χιούμορ και μ’ αρέσει όταν μιλάω πλατιά στον κόσμο, να σπάω και λίγο την απεύθυνσή μου στον κόσμο, να μη μιλάω μονάχα για τα πολύ μεγάλα και σημαντικά, να κάνουμε και λίγο χιούμορ. Αλλά νομίζω ότι μας έχουν βρει πάρα πολλά τέσσερα χρόνια, έτσι; 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Έχετε δίκιο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δηλαδή ο κόσμος έχει τραβήξει πάρα πολλά. Εγώ δεν είμαι καθόλου προληπτικός, δεν πιστεύω σε όλα αυτά, έχει βγει το όνομα στον κ. Μητσοτάκη, είναι αλήθεια, όπως είχε βγει και στον συγχωρεμένο τον πατέρα του το όνομα. Αλλά νομίζω εν πάση περιπτώσει ότι η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή και έτσι είπα να σπάσουμε και το ρόδι, εν πάση περιπτώσει, να μη μας βρει άλλη κακοτυχία. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Σας είπε κι αυτός ότι εκείνος έφερε την ηλιοφάνεια στην Κέρκυρα ενώ εσείς τη βροχή, οπότε κάπου...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ έμεινα τρεις μέρες στην Κέρκυρα, τις δυο είχε ηλιοφάνεια όσο ήμουν...
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Κλείνοντας το κομμάτι των πολιτικών ερωταπαντήσεων και πριν πάμε σε πιο προσωπικές ερωτήσεις, γιατί θα ήθελα να σας γνωρίσω καλύτερα σαν άνθρωπο, σαν σύντροφο, σαν πατέρα, θέλω να μου κάνετε ένα σχόλιο για το σκάνδαλο με τον Αλέξη Γεωργούλη, γιατί λίγο πριν τις εκλογές έφερε στο επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ σ’ ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, γιατί υπάρχει μια μεγάλη αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας με το MeToo. Πότε το μάθατε, πώς νιώσατε και πώς αντιδράσατε; Γιατί κάποιοι εκ των  ευρωβουλευτών, όπως ο κ. Παπαδημούλης, είπαν ότι υπήρχε μια φημολογία πριν από μερικά χρόνια, και την οποία διερεύνησε.                                                                                                                            
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ήταν ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, πολύ στενάχωρο γεγονός. Αμέσως μόλις το πληροφορηθήκαμε αντιδράσαμε ακαριαία, άμεσα, σκληρά  αλλά σωστά κατά. Και σωστά διότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε μια κοινωνία που τα φαινόμενα της έμφυλης βίας είναι πάρα πολύ έντονα και είναι μια πατριαρχική κοινωνία. Δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις, ούτε να λέμε «ναι μεν αλλά». Βεβαίως ο κ. Γεωργούλης κι ο καθένας έχει το δικαίωμα να κριθεί από τη Δικαιοσύνη κι όχι από τα τηλεπαράθυρα.      
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Ναι, κι έχει και το τεκμήριο της αθωότητας. 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά νομίζω ότι δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις, γι' αυτό και αποπέμφθηκε αμέσως, γι' αυτό και η αντίδρασή μας ήταν ακαριαία και γι' αυτό και βγήκα αμέσως να πω ότι εμείς είμαστε με το θύμα και όχι με τον θύτη.                        
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Πότε ενημερωθήκατε; 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ενημερωθήκαμε την ημέρα που έγινε γνωστή η δημόσια  καταγγελία. Ξέρετε, καλό είναι σε τέτοιου είδους ζητήματα -έχουμε άλλα θέματα να κονταροχτυπηθούμε πολιτικά. Αυτά είναι ευαίσθητα θέματα και καλό είναι να τα κρατάμε εκεί που είναι. Κοιτάξτε, εδώ το ίδιο το θύμα, η καταγγέλλουσα βγήκε και είπε «δεν το ήξεραν ούτε οι γονείς μου, ούτε η οικογένειά μου». Είναι δυνατόν να μην το ήξερε η οικογένειά της, να μην το ήξερε το κόμμα στο οποίο συμμετέχει και να το ξέραμε εμείς; Είναι αδιανόητο να το σκεφτεί μονάχα κανείς αυτό, όπως είναι αδιανόητο να σκεφτεί ότι θα μπορούσες να ξέρεις κάτι τόσο βαρύ και να το κρατάς. Για ποιο λόγο; 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Θυμώσατε με κάποια στελέχη σας που αυτοβούλως και αυθόρμητα μπήκαν στη διαδικασία να βάλουν τον σπόρο της αμφιβολίας στον κόσμο, μήπως είναι στημένο,  μήπως κάτι συμβαίνει; Γιατί είδα ότι κι εκεί αντιδράσατε ακαριαία.           
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, ήταν πολύ ενοχλητικό αυτό. Βεβαίως, σ’ ένα κόμμα πολλών χιλιάδων μελών, θα υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θα εκφράζονται με τον δικό τους τρόπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά, κοιτάξτε, αυτή είναι μια κυρίαρχη αντίληψη την οποία δίνουμε μάχη να την ξεπεράσουμε. Ποια είναι αυτή η κυρίαρχη αντίληψη: Μόλις βλέπουμε μια γυναίκα να καταγγέλλει, λέμε «γιατί τώρα;». Γιατί έτσι. Γιατί όποτε θέλει. Αρκεί να την ενθαρρύνουμε να το κάνει. Και βεβαίως η Δικαιοσύνη είναι αυτή η οποία θα κρίνει την αλήθεια της καταγγελίας της. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Σωστό, έχετε δίκιο, και υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας και από κει και πέρα ό,τι είναι  θα αποδειχθεί στις δικαστικές αίθουσες. Πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο άνθρωπο, να βρίσκεται στο τιμόνι μιας χώρας που  φλερτάρει με τη χρεοκοπία; Πόσο αγχωτικό και στρεσογόνο; Όσο δυναμισμό κι αν έχεις, πώς τα καταφέρνεις; 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, και για μη νέο άνθρωπο θα ήταν δύσκολο αυτό και είναι δύσκολο, οι στιγμές εκείνες ήταν πάρα πολύ δύσκολες για τον μέσο πολίτη, όχι για κάποιον που βρίσκεται έχοντας όλο το βάρος της ευθύνης και των αποφάσεων. Από την άλλη, νομίζω ότι αυτό το οποίο μου έδωσε πολύ μεγάλη δύναμη εκείνη την περίοδο ήταν η στήριξη του κόσμου, η αγάπη του κόσμου, η πίστη σ’ αυτό που ήθελα να  κάνω, η πίστη στην αλήθεια και στο δίκιο των επιχειρημάτων μας, της χώρας. Αισθανόμουν πραγματικά ότι ήταν μια πολύ συγκινητική αποστολή, να εκπροσωπείς  έναν ολόκληρο λαό και να διεκδικείς γι' αυτόν. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Φοβηθήκατε ποτέ; Νιώσατε εγκλωβισμένος; Ότι αν κάνατε λάθος κινήσεις τώρα, «θα γραφτώ στα κατάστιχα της σύγχρονης Ιστορίας»; 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως, να μη λέμε ψέματα, ο φόβος ήταν κυρίαρχο συναίσθημα εκείνη την περίοδο, όχι μόνο για μένα αλλά για ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Και νομίζω ότι αυτό που κάθε μέρα, κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ, κάθε πρωί, χτυπιόταν, συγκρούονταν μέσα μου ήταν από τη μια αυτός ο φόβος κι από την άλλη η  υποχρέωση, η ηθική υποχρέωση να φτάσω μέχρι τέλους και να τιμήσω την εντολή εκατομμυρίων ανθρώπων που ήθελαν  μια διαφορετική προοπτική για τον τόπο. Και νομίζω, έχω κατηγορηθεί ότι εξαπάτησα, ότι έκανα κωλοτούμπα κι όλα αυτά.         
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Ναι, το «όχι» που έγινε «ναι» κτλ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω όμως ότι η Ιστορία αυτή η οποία θα κρίνει και νομίζω ότι ο καθένας που νηφάλια μπορεί να κάνει μια αποτίμηση, δυο πράγματα μπορεί να μπει. Το πρώτο είναι ότι η πρόθεση η δική μου και η δική μας, δεν ήμουν μόνος, ήταν να φτάσουμε μέχρι τέρμα για να τιμήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού και η τελική απόφαση που είναι η ηγετική επιλογή, είναι απόφαση που ανήκει σε έναν βασικά, ήταν απόφαση να προστατεύσουμε τη χώρα και την κοινωνία και τον ελληνικό λαό από μια καταστροφή που φαινόταν ότι οι εταίροι μας είχαν προετοιμαστεί γι' αυτή. Το είχαν ως σενάριο. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Μας είχαν δείξει την πόρτα εξόδου. Δεν θα ξεχάσουμε τον κ. Σόιμπλε. 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς. Νομίζω λοιπόν ότι η τελική επιλογή ήταν σωστή επιλογή. Κάναμε λάθη, αλλά κάναμε λάθη μια ορθή, μια σωστή πολιτική. Και βεβαίως μετά, καταφέραμε και κάτι που τότε, τον Σεπτέμβρη του ’15, φαινόταν ακατόρθωτο: Να φτάσουμε ως το τέλος και να πετύχουμε αυτό που τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν: Να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Κυβέρνηση Παπανδρέου, κυβέρνηση Παπαδήμου, κυβέρνηση Σαμαρά. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Πάμε σ’ ένα πολύ μικρό διάλειμμα, θέλω να μου δώσετε μερικές από τις φωτογραφίες που μας εμπιστεύθηκε το επιτελείο του κ. Τσίπρα γιατί μετά τις διαφημίσεις, ελπίζω να είναι και με την έγκριση της συντρόφου σας γιατί την έχω σε πολύ ωραίες, πιο ανθρώπινες στιγμές.. 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μου είπε «θα έχεις εκπλήξεις» αλλά δε μου είπε τι ακριβώς έχει γίνει. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Το ότι είναι με την ευλογία και τη συγκατάθεσή της, το εκτιμώ ακόμα περισσότερο. Θέλω μετά να μιλήσουμε για τον Αλέξη Τσίπρα στις πιο ανθρώπινες, χαλαρές στιγμές του. Μετά τις διαφημίσεις. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Θέλω να ρωτήσω βλέποντας αυτές τις ωραίες φωτογραφίες, τι σας γοήτευσε στη σύντροφό σας και τι ήταν αυτό που σας έκανε να σκεφτείτε το επόμενο βήμα, τη δημιουργία οικογένειας. 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτάκι τώρα, γιατί έχουν περάσει τόσα χρόνια, οπότε η ανάμνηση μπορεί να μπλέκεται με τα συναισθήματα που γεννιούνται με το πέρασμα του χρόνου, έτσι; Γιατί, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, είμαστε μαζί από το Λύκειο. Εκείνη την εποχή σίγουρα με γοήτευσε γιατί είναι γοητευτική γυναίκα, αλλά νομίζω περισσότερο γοητευτική είναι η προσωπικότητά της. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Είναι πολύ δυναμική και επιλέγει να είναι στο παρασκήνιο. Είναι εκεί, σας στηρίζει, έχει τη δική της ακαδημαϊκή καριέρα, θέλω να μου πείτε όμως, στο σπίτι ποιος έχει τον πρώτο ρόλο; Έχετε δυο παιδιά, 13 και 10 ετών.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι αν μας δείτε έτσι απέναντι, θα καταλάβετε ποιος έχει τον πρώτο ρόλο. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες... 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι έχει τον πρώτο ρόλο και αν δεν τον είχε, νομίζω ότι δεν θα πήγαιναν τα πράγματα καλά. Εμένα ο χαρακτήρας μου, και ιδίως απέναντι στα παιδιά μου, εντάξει, έχουν πολλή αγάπη από μένα τα παιδιά μου, αλλά νομίζω το ελάττωμά μου ως πατέρας είναι ότι έχω μια δυσκολία να βάζω τα όρια. Και αυτό τον ρόλο νομίζω ότι τον έχει η Μπέτυ. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Νιώθετε τύψεις που στην περίοδο της πρωθυπουργίας σας, που είχατε πάρα πολλές υποχρεώσεις και πολύ ασφυκτικό πρόγραμμα και αυτά μεγάλωναν, σε μια ευαίσθητη ηλικία, λείπατε αρκετά; Είχατε αυτές τις γνωστές τύψεις που έχουμε οι σύγχρονοι γονείς με τη ρουτίνα και το γεμάτο πρόγραμμα; 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να σας πω κάτι; Νομίζω ότι το θέμα δεν είναι μόνο ο χρόνος,  δεν είναι ανάγκη να είσαι πρωθυπουργός για να λείπεις πολύ, μπορεί να είσαι και μεταλλωρύχος και να λείπεις πολύ απ’ τα παιδιά σου. Οποιαδήποτε δουλειά κάνεις, μπορεί να σου τρώει πάρα πολύ χρόνο. Το θέμα είναι η ψυχική σου επαφή, το θέμα είναι ο χρόνος που έχεις με τα παιδιά σου ή με τον άνθρωπό σου, να είναι δημιουργικός και να είσαι παρών εκεί.
Η δυσκολία στην περίπτωση ενός δημόσιου προσώπου δεν είναι τόσο  η έλλειψη του χρόνου, όσο το επιπλέον βάρος που τοποθετηθεί πάνω στη σχέση σου η δημοσιότητα. Κυρίως σε μικρά παιδιά. Εκεί λοιπόν θέλει, ήθελε και μια ιδιαίτερη προσπάθεια και μια στήριξη. Δεν ξέρω αν τα έχουμε καταφέρει στο 100%, αλλά το προσπαθούμε. 
Σ. ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ: Τα παιδιά σας πότε κατάλαβαν τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς; 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω από πολύ νωρίς, όταν  έβλεπαν στην τηλεόραση το μπαμπά να μιλάει διαρκώς. Κάποια στιγμή μάλιστα, ο μεγάλος μου ο γιος, ο Φοίβος-Παύλος, τον ρωτούσες «πού είναι ο μπαμπάς» και αντί να πει «στη δουλειά» έ&