SYRIZA leader Alexis Tsipras: Δεν υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των τραπεζών, αλλά των νοικοκυριών

SYRIZA leader Alexis Tsipras / Το μείζον αυτή τη στιγμή είναι πως θα μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική, ανάσα, ελπίδα στήριξης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για μηχανισμό αναδιανομής του εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς, με τη διατήρηση υψηλών έμμεσων φόρων.

SYRIZA leader Alexis Tsipras: Δεν υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των τραπεζών, αλλά των νοικοκυριών

«Δεν υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των τραπεζών, υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των νοικοκυριών», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εκπομπή Happy Day του Alpha.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και ξέρει και μπορεί», απαντώντας έτσι στο ερώτημα γιατί ο κόσμος να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι δεν αρκεί μόνο να είσαι άφθαρτος και διαφορετικός όταν θες να κυβερνήσεις τη χώρα και η εμπειρία είναι πολύ χρήσιμη, γιατί «ο κόσμος θέλει αλλαγή και σιγουριά». Πρόσθεσε ότι έχει την εμπειρία διακυβέρνησης της χώρας «στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της» και ότι κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα απ' τα μνημόνια και να ρυθμίσει το χρέος, όμως «ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπήρξαν προσδοκίες ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα δεν πήγαν όμως καλύτερα». Σημείωσε πως το συναίσθημα που συναντά όπου βρίσκεται είναι ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια, υπάρχει κόσμος που αισθάνεται ότι οι προσδοκίες του διαψεύστηκαν, όπως η μεσαία τάξη, και άλλοι που στοχοποιήθηκαν, όπως οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι περνάμε κρίση ακρίβειας που δεν είναι ελληνική, όμως «η αισχροκέρδεια είναι ελληνική» και πως υπάρχουν παρεμβάσεις που δεν έγιναν, αλλά μπορούν να γίνουν για να υπάρξει σταθερότητα και να πέσουν οι τιμές, με ουσιαστική μείωση του ΦΠΑ, του ΕΦΚ, ελέγχους στην αγορά, ισχυρή φορολόγηση των υπερκερδών.

Σημείωσε πως το μείζον αυτή τη στιγμή είναι πως θα μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική, ανάσα, ελπίδα στήριξης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για μηχανισμό αναδιανομής του εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς, με τη διατήρηση υψηλών έμμεσων φόρων. «Εμείς ως κυβέρνηση είχαμε υποχρέωση να μαζέψουμε 40 δισ. στα ταμεία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε την ευχέρεια να ξοδέψει 60», σχολίασε, τονίζοντας πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αυτή την ευχέρεια θα είχαμε σήμερα δημόσια νοσοκομεία, κοινωνικό κράτος, συντάξεις.

Τόνισε ότι μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιβάλει φόρους, αλλά θα μειώσει τον ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους το ‘22 ήταν παραπάνω απ' το κανονικό κατά 4,5 δισ. και πως η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ έχει κόστος σε ετήσια βάση 2,5 δισ. και έτσι αντί να έχουμε 4,5 δισ. υπερέσοδα θα έχουμε 2. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί τα υπερέσοδα για να δίνονται επιδοτήσεις που όμως δεν πάνε στην τσέπη των πολιτών, αλλά στα "pass" για να πληρώνουν σούπερ μάρκετ, βενζίνη, ρεύμα» και πως «η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια».

Ερωτηθείς γιατί επιμένει να γίνει ντιμπέιτ και μεταξύ του ίδιου με τον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι «το δίλημμα της κάλπης "Τσίπρας ή Μητσοτάκης" το έβαλε ο κ. Μητσοτάκης και όταν βάζεις αυτό το δίλημμα πρέπει να είσαι ανοικτός να συγκριθείς με αυτόν που θεωρείς ότι είναι ο βασικός σου αντίπαλος».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε προτείνει ντιμπέιτ τότε και μόνο μεταξύ τους με τον κ. Μεϊμαράκη και αυτό είχε οφελήσει τον πολιτικό διάλογο. Γιατί, όπως πρόσθεσε, οι πολίτες θέλουν να δουν τις προτάσεις και τον πολιτικό λόγο.

Σχολίασε ότι και ο Μακρόν με την Λεπέν είχαν ανοικτό διάλογο, όχι στημένο ντιμπέιτ, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης το αρνήθηκε το 2019 και το αρνείται και τώρα». «Προφανώς και να πάμε όλοι μαζί να κουβεντιάσουμε αλλά συνήθως, ειδικά με αυτούς τους αυστηρούς όρους αυτές οι συζητήσεις ειναι και λίγο "σούπα" και δεν καταλαβαίνει κι ο κόσμος πολλά πράγματα», συνέχισε. «Γιατί να μην έρθεις σε ανοικτό ουσιαστικό διάλογο, όχι αντιπαράθεση με την έννοια της σύγκρουσης στα μαρμαρένια αλώνια, διάλογο να καταλάβει ο κόσμος τις θέσεις μας; Τι φοβάται;», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε πώς ο κ. Μητσοτάκης, «που θέλει να λέει ότι έχει ευρωπαϊκό προφίλ», δαιμονοποιεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας, που γί&nu