Taxation and Airbnb-Booking: Από την 1η Ιουλίου ξεκινάει σαφάρι ελέγχων, στους οποίους δε θα περιλαμβάνονται μόνο τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους,.... στα Ακίνητα Βραχυχρόνιας Διαμονής

Taxation and Airbnb-Booking / Από την 1η Ιουλίου ξεκινάει σαφάρι ελέγχων, στους οποίους δε θα περιλαμβάνονται μόνο τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους,.... στα Ακίνητα Βραχυχρόνιας Διαμονής

Taxation and Airbnb-Booking: Από την 1η Ιουλίου ξεκινάει σαφάρι ελέγχων, στους οποίους δε θα περιλαμβάνονται μόνο τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους,.... στα Ακίνητα Βραχυχρόνιας Διαμονής

Να βάλει τέλος στην φοροδιαφυγή των ιδιοκτητών ακινήτων θα επιχειρήσει η ΑΑΕΕ η οποία ετοιμάζεται να υπογράψει νέο μνημόνιο συνεργασίας με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Μέτρα «εδώ και τώρα» αναλαμβάνει η AAΔΕ προκειμένου να βάλει τέλος στην απώλεια εσόδων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο το 2022, 73.000 ιδιοκτήτες ακινήτων «συνελήφθησαν» να κρύβουν εισοδήματα συνολικού ύψους 102 εκατ. ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις απώλειες εσόδων που καταγράφονται στα δημόσια ταμεία.

Θεωρείται δεδομένο ότι το πραγματικό ποσό που αποκρύπτεται είναι πολύ μεγαλύτερο, και πλέον έχει αποφασιστεί η λήψη αποτελεσματικών μέτρων για να καταπολεμηθεί αυτό το καθεστώς ανομίας που κυριαρχεί στη συγκεκριμένη αγορά.

Έτσι, όπως έγινε γνωστό, μέσα στον Μάιο, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται θα υπογράψει νέο μνημόνιο συνεργασίας με τις τρεις πλατφόρμες διαμοιρασμού Airbnb, Booking.com και VRB.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Οι τρεις ηγέτιδες δυνάμεις της αγοράς θα στέλνουν πλέον στην ΑΑΔΕ αναλυτικότερα στοιχεία για τα ακίνητα και τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Σφίγγει ο κλοιός» για τους παραβάτες – Αντιμέτωποι με «βαριές» ποινές

Πλέον, έχοντας περισσότερα και πιο ποιοτικά στοιχεία στα χέρια της, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να φτιάξει μια βάση δεδομένων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αποφάσισαν να τα διαθέσουν στην βραχυχρόνια μίσθωση.

Όταν εντοπίσουν κάτι ύποπτο θα προχωρούν σε στοχευμένους ελέγχους και διασταυρώσεις των στοιχείων που έχουν δηλωθεί. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει το τι θα προβλέπεται σε περίπτωση που τελικά διαπιστωθεί ότι όντως υπάρχει απόκρυψη ακινήτων και εισοδημάτων.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι ιδιοκτήτες αυτοί όχι μόνο θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα που θα ξεκινάνε από 5.000 και θα φτάνουν τις 20.000 ευρώ αλλά θα αποβάλλονται αυτομάτως από τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες του χώρου.

«Τιμωρία» που θα προκαλέσει μεγάλη απώλεια εσόδων και θα ισχύει μέχρι να επιστρέψουν στη νομιμότητα και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Διασταυρώσεις σε χρόνο ρεκόρ

Κι αν κάποιοι από τους παραβάτες ελπίζουν ότι τα ίχνη τους θα χαθούν μέσα σε χρονοβόρες διαδικασίες σύντομα θα απογοητευθούν.

Κι αυτό γιατί τα στοιχεία τα οποία θα είναι υποχρεωμένες να στέλνουν πλέον οι μεγάλες πλατφόρμες θα συγκρίνονται αυτόματα με τα στοιχεία που έχει ηλεκτρονικά της συστήματα η ΑΑΔΕ, ελαχιστοποιώντας, με τον τρόπο αυτό, τον χρόνο που απαιτείται για τη διαδικασία.

Το σύστημα που αναμένεται να ακολουθηθεί είναι το εξής.

Η ΑΑΔΕ, αφού λάβει τα στοιχεία τόσο από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO όσο και από το Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων θα προχωρά στην προσυμπλήρωση των κωδικών του εντύπου Ε2 της φορολογικής δήλωσης στους οποίους δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητα.

Σημειώνεται ότι οι κωδικοί για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα είναι προσυμπληρωμένοι αλλά η ΑΑΔΕ θα δίνει στους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές ακινήτων τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων τους, που εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση.

Οι αριθμοί δείχνουν την -σκληρή- αλήθεια

Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ, στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2022 είχαν δηλωθεί εισοδήματα ύψους 530 εκατ. ευρώ από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων. Νούμερο που τη φετινή χρονιά αναμένεται να ξεπεράσει τα 550 εκατ. ευρώ.

Στις τρεις μεγάλες πλατφόρμες (Airbnb, Booking.com, VRBO) είχαν εγγραφεί 140.000 ακίνητα το 2022 και η διασταύρωση που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ αποκάλυψε τα εξής:

  • Το 37% των ακινήτων ή 51.800 ακίνητα παρουσιάζοντας στις πλατφόρμες χωρίς να διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) ή o AMA που είχε δηλωθεί δεν ήταν έγκυρος.
  • Για το 66% των ακινήτων που εντοπίστηκαν χωρίς ΑΜΑ ή με «μαϊμού» ΑΜΑ δηλαδή για 34.188 ακίνητα οι φορολογούμενοι συμμορφώθηκαν δηλώνοντας τα ακίνητα στο Μητρώο της ΑΑΔΕ και εμφάνισαν τα εισοδήματα που απέκτησαν με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
  • Το 34% των ακινήτων χωρίς ΑΜΑ ή 17.612 ακίνητα «κατέβηκαν» από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σημειώνεται ότι στην «τσιμπίδα» του φοροελεγκτικού μηχανισμού πιάστηκαν 200 βίλες στη Μύκονο οι οποίες ενοικιάζονταν μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης χωρίς παραστατικά και χωρίς να έχουν δηλωθεί στην Εφορία ενώ χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση ξενοδοχείου στα Μετέωρα το οποίο «ξέχασε» να δηλώσει εισοδήματα 1,3 εκατ. ευρώ.

ΑΑΔΕ: Οι ασυδοσίες του παρελθόντος πρόκειται να αντιμετωπιστούν

Όπως πάντως τονίζεται από την ΑΑΔΕ, οι ασυδοσίες του παρελθόντος πρόκειται να αντιμετωπιστούν.

Από την 1η Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι έλεγχοι σε εντατικούς ρυθμούς, στους οποίους δε θα περιλαμβάνονται μόνο τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους αλλά και τα στοιχεία που δηλώνονται κάθε μήνα από τις πλατφόρμες προκειμένου να εντοπίσουν όσους αποφεύγουν να δηλώσουν τις κρατήσεις και τα έσοδα που αποκτούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τα έσοδα που θα αυξηθούν για τα κρατικά ταμεία, το ελληνικό κράτος θέλει να στείλει το μήνυμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι η βραχυχρόνια μίσθωση δε μπορεί να θεωρείται «παράδεισος» της φοροδιαφυγής, με την ελπίδα πολλοί να αποφασίσουν να διαθέσουν ξανά την περιουσία τους στις μακροχρόνιες μισθώσεις.