Tourism Min Kikilias: Το 2023 σπάμε τα κοντέρ στη μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη

Tourism Min Kikilias / Με αφορμή τα φαινόμενα αυθαιρεσιών στο νησί της Μυκόνου, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι πλέον αποδεικνύεται πως η κοινωνία και οι πολίτες είναι πολύ ώριμοι να αφομοιώσουν και να επικροτήσουν το γεγονός ότι υπάρχουν κανόνες και νόμοι για όλους.

Tourism Min Kikilias: Το 2023 σπάμε τα κοντέρ στη μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη

Αναμένεται αύξηση 20% σε σχέση με πέρυσι στη μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στο Φόρουμ των Δελφών

«Το 2022 ήταν μία χρονιά ρεκόρ με έσοδα 17,6 δισεκ. – 2,6 δισεκ. πάνω από τον προϋπολογισμό – με 20% αυξηση της κρουαζιέρας και του οδικού τουρισμού και ρεκόρ απευθείας πτήσεων. Το 2023 θα σπάσουμε τα κοντέρ όσον αφορά τη μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη, καθώς αναμένεται αύξηση 20% σε σχέση με πέρυσι, με σημαντικό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στη συζήτηση που είχε με τη δημοσιογράφο του ΑΝΤ1 κα. Μαρία Σαράφογλου, στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει το τουριστικό προϊόν της χώρας», καθώς όπως είπε, πλέον «είμαστε ένα πολύ ισχυρό παγκόσμιο brand».

Το στοίχημα της επόμενης τετραετίας

Σύμφωνα με τον υπουργό, «το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης τετραετίας είναι τα έργα υποδομής για τον τουρισμό», ενώ πρόβλημα που πρόκειται να αντιμεωπιστεί είναι ο κατακερματισμός και η πολυδιάσπαση κλάδων και αρμοδιοτήτων του τουρισμού σε διάφορα υπουργεία, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη δημιουργία μίας fast track πλατφόρμας που θα ενώνει όλες τις κρίσιμες υποδομές.

Όπως έκανε γνωστό, στην Αθήνα και στην Αττική δε σταμάτησε καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου να υπάρχει τουριστικό προϊόν το 2022 και το 2023 και πρόσθεσε ότι όλοι οι μεγάλοι οίκοι επενδύουν στη χώρα.

Έκανε λόγο για την προστιθέμενη αξία από την κρουαζιέρα, αλλά και τις πολλές επιλογές εναλλακτικών τουριστικών προορισμών. Όπως ανέφερε χαρακτηρισικά ο κ. Κικίλιας: «Πλέον ο τουρισμός δεν είναι εποχικός στη χώρα, είναι φτιαγμένος στρατηγικά για να διαρκεί όλο και περισσότερο, να είναι όλο και πιο ποιοτικός και να αφήνει όλο και περισσότερο εισόδημα στους Έλληνες»

Πλέον, σύμφωνα με τον υπουργό, στα κέρδη και στα έσοδα από τον τουρισμό συμμετέχουν όλο και περισσότεροι Έλληνες, καθώς 280.000 τουριστικές επιχειρήσεις συνδέονται με τον τουρισμό ενώ και ο ΕΟΤ κάνει καμπάνια 12 μήνες το χρόνο για αγορές στην Ελλάδα.

Ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι το 25% του ΑΕΠ της χώρας συνδέεται έμεσα ή άμεσα με τον τουρισμό και υπενθύμισε ότι διατέθηκαν 105 εκατομμύρια ευρώ στον κοινωνικό τουρισμό, ποσό που επέτρεψε σε χιλιάδες Έλληνες να κάνουν αξιοπρεπείς διακοπές σε όλη την Ελλάδα.

Οι συνθήκες εργασίας, η βραχυχρόνια μίσθωση και η Μύκονος

Όσον αφορά τις θέσεις και τις συνθήκες εργασίας, ο κ. Κικίλιας χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ επιχειρηματιών και εργαζομένων για Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, που προβλέπει αυξήσεις, ενώ προέτρεψε τους επιχειρηματίες την παροχή καλών μισθών στους εργαζόμενους, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να παταχθεί η μαύρη εργασία.

Όσον αφορά τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τις χαρακτήρισε ως σωτηρία για πολλούς πολίτες, ωστόσο επεσήμανε ότι «όσοι μπαίνουν στον μανδύα αυτών των ανθρώπων και προσφέρουν στην ουσία ξενοδοχειακές υπηρεσίες με δεκάδες καταλύματα είναι πρόβλημα για εμάς» και εξήγγειλε ότι θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Επιπλέον, ο υπουργός επεσήμανε ότι «είμαστε πάντα υπέρ της άποψης ότι πρέπει να μειώνεται οι φορολογία και να διαμορφώνουμε επενδυτικές και αναπτυξιακές συνθήκες» και πρόσθεσε ότι «οι εταίροι μας που στρατηγικά κερδίζουν από τον τουρισμό έχουν εκπονήσει υψηλού επιπέδου μελέτες, προκειμένου να διατηρήσουμε την ταυτότητα του τουριστικού προϊόντος».

Ο κ. Κικίλιας εξήγγειλε φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για παραδοσιακά ταβερνάκια σε ορεινούς ή παραθαλάσσιους προορισμόύς, προκειμένου να διατηρηθεί η ταυτότητα του τόπου και αναφέρθηκε στο τεράστιο success story της Ηπείρου.

Με αφορμή τα φαινόμενα αυθαιρεσιών στο νησί της Μυκόνου, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι πλέον αποδεικνύεται πως η κοινωνία και οι πολίτες είναι πολύ ώριμοι να αφομοιώσουν και να επικροτήσουν το γεγονός ότι υπάρχουν κανόνες και νόμοι &gam