Tourism Season 2024: Η Μύκονος, θύμα της υπερβολής των τελευταίων ετών!!

Tourism Season 2024 / Η Μύκονος, θύμα της υπερβολής των τελευταίων ετών!!

Tourism Season 2024: Η Μύκονος, θύμα της υπερβολής των τελευταίων ετών!!

Tourism Season 2024 / Η μύκονος, θύμα της υπερβολής των τελευταίων ετών!! Πτώση στις κρατήσεις, αλλά και στις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις – Τι λένε για τα προβλήματα επιχειρηματίες του νησιού!!

Είναι σαφές πως η μύκονος εισήλθε από πέρυσι σε φάση διόρθωσης, που προκάλεσαν τόσο οι λίαν απαιτητικές τιμολογιακές πολιτικές του συνόλου των εμπλεκομένων στις τουριστικές υπηρεσίες όσο και κρούσματα δυσφήμησης από τους επισκέπτες και οι αναπόφευκτες αστοχίες, εκτιμά ξενοδόχος που διαχειρίζεται σημαντικό αριθμό μονάδων στο νησί.

Mείωση στις ενεργές κρατήσεις αεροπορικών θέσεων αλλά και στις προγραμματισμένες από τις αεροπορικές εταιρείες για το νησί εμφανίζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η μύκονος, παρά το γεγονός ότι οι δύο παραπάνω δείκτες για το σύνολο της επικρατείας παραπέμπουν σε σημαντική περαιτέρω άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης του 2024.

Συγκεκριμένα με βάση στοιχεία από τις αεροπορικές εταιρείες στα μέσα μαρτίου ο προγραμματισμός τους για το διάστημα μαρτίου – Οκτωβρίου φέτος προβλέπει 9,2% λιγότερες θέσεις από πέρυσι οπότε και πάλι είχαν περιορίσει τη μεταφορική δυναμικότητά τους προς το νησί. Αντιθέτως για το σύνολο των ελληνικών προορισμών οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις φέτος είναι 10,2% περισσότερες από πέρυσι.

Τα στοιχεία προέρχονται από το Airdata tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Περισσότερο σημαντικό ίσως είναι το γεγονός ότι οι ενεργές κρατήσεις αεροπορικών θέσεων στις αρχές του μήνα για ταξίδια καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς εμφανίζονται μειωμένες κατά 26,1% σε σχέση με πέρυσι, όταν για το σύνολο της επικρατείας είναι 7,5% αυξημένες σε σχέση με το 2023. Υπενθυμίζεται επίσης ότι πέρυσι η επιβατική κίνηση από το εξωτερικό προς τη μύκονο μειώθηκε κατά 5,9% σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Fraport Greece.

Είναι λοιπόν η Μύκονος θύμα του υπερτουρισμού, των πολύ ακριβών τιμών, των ανεπαρκών πλέον υποδομών της και της παραβατικότητας που συνοδεύει συχνά παγκοσμίως τους επιτυχημένους ακριβούς προορισμούς;

«Είναι σαφές πως η μύκονος εισήλθε ήδη από πέρυσι σε μία φάση διόρθωσης που προκάλεσαν τόσο οι λίαν απαιτητικές τιμολογιακές πολιτικές του συνόλου των εμπλεκομένων στις τουριστικές υπηρεσίες του νησιού, όσο και τα κρούσματα δυσφήμησης από τους επισκέπτες και οι αναπόφευκτες αστοχίες», εκτιμά ξενοδόχος που διαχειρίζεται σημαντικό αριθμό μονάδων στο νησί αλλά και σε άλλους καλοκαιρινούς προορισμούς. Οταν ο μεγεθυντικός φακός των social media βρίσκεται από πάνω σου για όλους τους καλούς λόγους θα μεγεθύνει το ίδιο ή και περισσότερο και όλους τους κακούς», αναφέρει άλλος επιχειρηματίας από το νησί. Και οι δύο παραμένουν ωστόσο αισιόδοξοι πως οι φετινές επιδόσεις δεν θα είναι τόσο δυσοίωνες όσο προοιωνίζονται τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, αλλά και ότι η αυτορρύθμιση του ιδιωτικού τομέα θα οδηγήσει την ανάκαμψη.

Πολλοί είναι άλλωστε αυτοί που πιστεύουν πως το brand name της Μυκόνου είναι τόσο ισχυρό, που μπορεί να αντέξει τέτοιες παροδικές κρίσεις. Τι συμβαίνει λοιπόν στην πραγματικότητα; Αρνητικά σχόλια από παγκοσμίου φήμης influencers, όπως αυτό της Τζίτζι Χαντίντ ήδη από το 2019 –η οποία έπεσε θύμα ληστείας με αποτέλεσμα να συστήσει στους ανά τον κόσμο οπαδούς της να μην ξαναταξιδέψουν στη μύκονο–, ανεπαρκείς υποδομές –ειδικά στη διαχείριση των λυμάτων που μάλιστα κατά τις προηγούμενες σεζόν υπερχείλισαν με ιδιαίτερα δυσάρεστα αποτελέσματα για την εμπειρία των επισκεπτών του νησιού–, αλλά και κρούσματα εγκληματικότητας –κυρίως κλοπών– είναι μερικοί από τους λόγους που αναφέρονται ως η αιτία της ύφεσης στην οποία έχει εισέλθει, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, η μύκονος.

Ωστόσο οι δείκτες ικανοποίησης των επισκεπτών από τις ξενοδοχειακές υποδομές παραμένουν σε υψηλότατα επίπεδα, στα υψηλότερα της μεσογείου σύμφωνα με δεδομένα του INSETE. Ετσι, τα όποια αρνητικά σχόλια αλλά και η μείωση της ζήτησης για ταξίδια στο νησί ερμηνεύονται περισσότερο ως αποδοκιμασία υπηρεσιών που παρέχονται έξω από τα ξενοδοχεία, όπως σε ορισμένες παραλίες ή εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα. «Ενα χαλασμένο μήλο μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο το καλάθι», αναφέρει χαρακτηριστικά μεγάλη Ελληνίδα ξενοδόχος που θεωρεί πως η μύκονος έχει αποκτήσει πρόβλημα φήμης.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η φετινή σεζόν θα είναι πολύ καλή για τον ελληνικό τουρισμό. Αυτό όμως δεν φαίνεται να ισχύει για τη Μύκονο, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δείχνει ότι θα έχει λιγότερους επισκέπτες. Ανεπαρκείς υποδομές, συνωστισμός, υψηλές τιμές έχουν πλήξει τη φήμη του νησιού. Oι άνθρωποι του τουρισμού επιχειρούν να αποκαταστήσουν το brand name της Μυκόνου.

Για τους ψυχραιμότερους η διόρθωση στη μύκονο είναι το φυσικό αποτέλεσμα του υπερτουρισμού και των υψηλών τιμών. «Το φαινόμενο δεν είναι ενδημικό της Μυκόνου και το έχουμε ξαναδεί να συμβαίνει σε φημισμένους προορισμούς όπως για παράδειγμα στην Ιμπιζα της Ισπανίας», επισημαίνει έτερος ξενοδόχος του νησιού, ο οποίος όπως και οι προηγούμενοι μίλησαν στην «Κ» υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

«Κάποιοι λίγοι επιχειρηματίες, εστιάτορες και διαχειριστές παραλιακών κλαμπ δεν έδωσαν τη σημασία που πρέπει στην ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας και απλώς επικεντρώθηκαν στο να βγάλουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν», αναφέρει προσθέτοντας ότι «στον σημερινό κόσμο οποιοδήποτε παραπάτημα ή συμβάν χρειάζεται δευτερόλεπτα μόνο για να γίνει παγκοσμίω&sig