Tourism Taxes: Ενστάσεις των ξενοδόχων για «τέλος ανθεκτικότητας» και Airbnb

Tourism Taxes / Οι επιχειρηματίες του κλάδου κάνουν λόγο για λανθασμένο διαχωρισμό καταλυμάτων και υπερφορολόγηση της ξενοδοχίας. Οι «γκρίζες» ζώνες στις ρυθμίσεις που αφορούν τα Airbnb.

Tourism Taxes: Ενστάσεις των ξενοδόχων για «τέλος ανθεκτικότητας» και Airbnb

Tourism Taxes / Για «γκρίζα» σημεία που χρήζουν περαιτέρω εξειδίκευσης σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες του τουρισμού, αναδεικνύοντας… αστοχίες σχετικά με την επιβολή του «τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» σε ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης και βίλες.

«Ο διαχωρισμός των καταλυμάτων είναι άστοχος σε πολλαπλά επίπεδα. Οι διατάξεις είναι εκτός τουριστικής αγοράς. Για μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ. επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας 10 ευρώ για το διάστημα Μαρτίου - Οκτωβρίου, τη στιγμή που υπάρχουν αντίστοιχες μονοκατοικίες 50, 60 ή και 70 τ.μ. μα ιδιωτική πισίνα και τιμή διανυκτέρευσης 300 και 500 ευρώ και στις οποίες θα επιβληθεί τέλος 1,5 ευρώ», επισημαίνουν πηγές της αγοράς.

«Την ίδια στιγμή ένα 5άστερο ξενοδοχείο με τιμή δωματίου τα 80 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει τέλος ανθεκτικότητας 10 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 12,5% της τιμής δωματίου. Υπάρχουν περιπτώσεις που το τέλος θα αντιστοιχεί στο 15%-20% της τιμής πώλησης ενός δωματίου σε ξενοδοχείο. Με το νέο νομοσχέδιο, μάλιστα, ο φόρος διαμονής που μετατρέπεται σε τέλος ανθεκτικότητας είναι υπερδιπλάσιος για κάποια καταλύματα», προσθέτουν. «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο “αβαντάρει” άλλες λύσεις στον κλάδο της διαμονής. Με τον τρόπο αυτόν κατακεραυνώνεται ο κλάδος της φιλοξενίας», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Σωστότερος διαχωρισμός, όπως τονίζουν οι επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου, θα έπρεπε να γίνει επίσης τόσο σε επίπεδο γεωγραφικής περιοχής, όσο και σε επίπεδο χρονικής περιόδου.

«Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται το ίδιο τέλος σε ένα 5άστερο κατάλυμα που βρίσκεται στη Σαντορίνη και σε ένα 5άστερο κατάλυμα που βρίσκεται στην Κω. Όπως επίσης, δεν είναι δυνατόν ένα ξενοδοχείο να καλείται να καταβάλει το ίδιο τέλος τον Μάιο που έχει μία τιμή δωματίου “X” και το ίδιο τέλος τον Αύγουστο που έχει μια διαφορετική τιμή», τονίζουν, επισημαίνοντας ότι η σεζόν σε κανέναν προορισμό δεν διαρκεί 8 μήνες. «Είναι άκυρο να επιβάλλουν έναν περιβαλλοντικό φόρο μόνο σε έναν κλάδο του τουρισμού. Γιατί, για παράδειγμα, δεν επιβάλλεται τέλος 5 ευρώ ανά αεροπορικό εισιτήριο, δεδομένου ότι τα αεροπλάνα επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον;», λένε.

«Έχουμε καταθέσει από καιρό στα αρμόδια υπουργεία την πρόταση ο φόρος αυτός να εφαρμοστεί μόνον για τους μήνες της υψηλής ζήτησης ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού», επεσήμανε από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο οποίος έθεσε και ζήτημα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

«Έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές ότι οποιοσδήποτε φόρος μπαίνει, ειδικά σε μια συγκυρία με πολύ υψηλά λειτουργικά κόστη για τα ξενοδοχεία και με σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Σημειώνεται ότι, βάσει του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση, κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση είναι υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο τέλος το διάστημα Νοεμβρίου - Φεβρουαρίου.

«Τιμωρούν την επιτυχία του κλάδου. Υπάρχει έλλειψη εκτίμησης της προσφοράς του ξενοδοχειακού κλάδου στην ελληνική οικονομία. Είναι ρίσκο να υπερφορολογήσεις έναν κλάδο και να τον μετατρέψεις σε “εισπράκτορα”. Πυροβολείς το προϊόν σου», επισημαίνει στο Euro2day.gr η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Πάντως, όπως τονίζουν, το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, που αντικαθιστά τον φόρο διαμονής, αποκτά θετικό πρόσημο, καθώς για πρώτη φορά η επιβάρυνση αυτή θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. «Από φόρο που έπρεπε να καταργηθεί, πήγαμε σε τέλος που σημαίνει επί της ουσίας ανταποδοτικότητα. Άλλωστε, αυτό θέλαμε από το 2017. Όμως, το τέλος πρέπει να κατευθυνθεί και σε ανάγκες υποδομών. Προφανώς και είναι υψηλό το τίμημα και θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη αναλογικότητα», επισημαίνουν.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ενστάσεις καταγράφονται, πάντως, και ως προς το πλαίσιο που διέπει την αγο&