World Greek Language Day 2024: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας!! Με παλμό χιλιάδων ετών και θαυμαστή ανθεκτικότητα συνοδεύει την ανθρωπότητα [Videos]

World Greek Language Day 2024 / Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας!! Με παλμό χιλιάδων ετών και θαυμαστή ανθεκτικότητα συνοδεύει την ανθρωπότητα - H αναμάγευση του κόσμου, μέσα από 23 ποιήματα μεγάλων Ελλήνων δημιουργών [Videos]

World Greek Language Day 2024: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας!! Με παλμό χιλιάδων ετών και θαυμαστή ανθεκτικότητα συνοδεύει την ανθρωπότητα [Videos]

World Greek Language Day 2024 / Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας!! Με παλμό χιλιάδων ετών και θαυμαστή ανθεκτικότητα συνοδεύει την ανθρωπότητα - H αναμάγευση του κόσμου, μέσα από 23 ποιήματα μεγάλων Ελλήνων δημιουργών [Videos]

Ελληνική Γλώσσα!! Ορισμένες φορές θαρρείς πως οι λέξεις έχουν δεχθεί παρακάλια για να μπουν στη σωστή σειρά δημιουργώντας τη δική τους μουσικότητα.....

Η «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», καθιερώθηκε το 2017 και γιορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου.

Αξίζει να τιμάται μια γλώσσα πολύτιμη ως παρακαταθήκη για τη Δύση και αναντικατάστατη ως θεμέλιο για την εθνική ταυτότητα του ελληνισμού!!

Τα ελληνικά είναι η επίσημη γλώσσα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και μία από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: «Βλέπουμε» με το λόγο

«Βλέπουμε με το στόμα και μιλάμε με τα μάτια», είχε αναφέρει σε μία από τις πανεπιστημιακές διαλέξεις της η καθηγήτρια Μυρτώ Ρήγου επικεντρωμένη στην επικοινωνία στην οποία εμπεριέχεται κι ο λόγος, η γλώσσα.

«Βλέπουμε» συνεπώς με τη γλώσσα, το λόγο και τις λέξεις – για να χρησιμοποιήσω το ρήμα που είχε χρησιμοποιήσει– καθώς με τις λέξεις εκφράζουμε στην προφορική και γραπτή μορφή της γλώσσας όλα όσα αφορούν σε κάθε χρόνο: παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Σαν ένα κουβάρι που ξετυλίγεται η γλώσσα: η κλωστή του η διάδοσή της και σε αυτή την κλωστή περιλαμβάνονται τα κείμενα –ποιητικά και μη– από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας· καθώς και μέσα από τα κείμενα εκείνα ξεκίνησε η γραπτή μορφή διάδοσης της γλώσσας, και όσο διαδίδεται θα εξακολουθεί να υπάρχει και μαζί με αυτήν ο πολιτισμός της χώρας.

Αδιαμφισβήτητη ταυτότητα της προσωπικότητας και του ψυχισμού μας οι λέξεις μας· οι λέξεις που επιλέγουμε να μιλήσουμε ή να γράψουμε μας συστήνουν στους γύρω μας, καθώς και στο αναγνωστικό κοινό που δεν γνωρίζουμε αλλά έχει «κρατηθεί» από τις λέξεις μας και αναμένει το επόμενο κείμενό μας.

Μία τρόπον τινά αλληλογραφία δίχως ρητή απάντηση, κι αυτή η προσμονή –της ανάγνωσης του επόμενου– αποτελεί ένα παράδειγμα της γοητείας που μπορεί να προκαλέσει ένα άρτιο κείμενο· κι ένα τέτοιο άρτιο κείμενο μπορεί να λεχθεί ότι είναι κι αυτό ένα έργο τέχνης. Κι έχει γίνει τέτοιο με τη σωστή φροντίδα των λέξεων.

Ορισμένες φορές θαρρείς πως οι λέξεις έχουν δεχθεί παρακάλια για να μπουν στη σωστή σειρά δημιουργώντας τη δική τους μουσικότητα.

Εστιάζω στις λέξεις διότι είναι μέρος του πολιτισμού καθενός από εμάς ως οντότητα, κι οι λέξεις έχουν την εξουσία να δείξουν τρυφερότητα και αποδοχή, να μεταβάλλουν τη διάθεσή μας.

Σαν οι λέξεις «βανδαλίζονται» λόγω του τρόπου που χρησιμοποιούνται, «βανδαλίζουν» κι εκείνες: μπορούν να γίνουν λόγος επιθετικός και να «τρυπήσουν» πρόσωπα, ακόμη και βίαιος λόγος συνοδευόμενες από αντίστοιχες πράξεις.

Οι λέξεις, η γλώσσα, έχουν υμνηθεί με κορωνίδα όλων των τεχνών την Ποίηση

«Μήγαρις άλλο έχω στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα» είχε γράψει ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός (1798-1857). «Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική· το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου. Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου. […] / Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα μαύρα ρίγη. […] / Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα πρώτα Δόξα Σοι! […] Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα λόγια του Ύμνου!» είχε γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης (1911-1996) στο «Άξιον Εστί».

Παραφράζω τον τίτλο: «άξια εστί» η ποίηση του Ελύτη, όχι μόνο για το περιεχόμενο των ποιητικών του έργων και την ψυχική ανάταση που προσφέρει στους αναγνώστες, αλλά και για τη φροντίδα με την οποία χρησιμοποίησε την ελληνική γλώσσα συνεχίζοντας μέσω της ποιητικής δημιουργίας τη διάδοσή της ανά τον κόσμο.

Γιατί γιορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Από το 2017, με κοινή απόφαση [ΦΕΚ της 24ης Απριλίου 2017, αρ. 1384] των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδας και κάθε χρόνο η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, συνδεδεμένη με την ημερομηνία θανάτου [9 Φεβρουαρίου 1857] του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, το υπουργείο Εξωτερικών ένα ολιγόλεπτο βίντεο, που διατρέχει την ελληνική ποιητική δημιουργία.

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Κώτσηρα

«Τροφός κάθε επιστήμης και πολλών δυτικών γλωσσών, η ελληνική γλώσσα, ζει μέσα στα ξένα λεξιλόγια συμμετέχοντας σε μια διαχρονική πολιτισμική ώσμωση»

«Με παλμό χιλιάδων ετών και θαυμαστή ανθεκτικότητα, η ελληνική γλώσσα αιώνες συνοδεύει την ανθρωπότητα» αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, σε μήνυμά του με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Όπως σημειώνει ο κ. Κώτσηρας, αποτέλεσμα αυτής της σπάνιας πορείας είναι «η συσσώρευση ενός απαράμιλλου λεξιλογικού πλούτου, ικανού να ερμηνεύσει τα πιο πυκνά και περίπλοκα νοήματα».

«Τροφός κάθε επιστήμης και πολλών δυτικών γλωσσών, η ελληνική γλώσσα, ζει μέσα στα ξένα λεξιλόγια συμμετέχοντας σε μια διαχρονική πολιτισμική ώσμωση. Η ελληνική, ακολουθώντας το φαινόμενο της γλωσσικής εξέλιξης, ανανεώνεται και ανανεώνει, εμπλουτίζεται και εμπλουτίζει, ερμηνεύει σύγχρονα εννοιολογικά σχήματα και απαντά σε νέες ανάγκες. Και είναι αλήθεια, πως χάρη στη μοναδική της περιγραφικότητα, η γλώσσα μας έχει τη δυναμική να λειτουργήσει ως πυξίδα, νοηματοδοτώντας έναν σύνθετο κόσμο» προσθέτει.

«Η εποχή μας δεν ευνοεί τις βεβαιότητες. Η πραγματικότητα κινείται γύρω από ένα συνεχές μικρών και μεγάλων κρίσεων, ωθώντας μας να αναζητούμε πιεστικά τον αλληλοσεβασμό, τη δικαιοσύνη, την αρμονική συμβίωση. Αναζητούμε τις λέξεις οι οποίες δίνουν υπόσταση στις παραπάνω έννοιες. Και οι λέξεις αυτές είναι ελληνικές: Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία» συνεχίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Όπως σημειώνει «με αυτές τις τρεις λέξεις από Δ, λέξεις ελληνικές με παγκόσμιο νόημα, η χώρα μας διεκδικεί την εκλογή της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026».

Ο κ. Κώτσηρας κλείνει το μήνυμά του κάνοντας αναφορά «σε μία ακόμη ελληνική λέξη από Δ με παγκόσμιο νόημα: τη Διασπορά». Όπως αναφέρει, «από τη αρχαιοελληνική της έννοια έως σήμερα, η διασπορά ως μορφή αλλά και ως σημασία έμεινε σχεδόν αμετάβλητη». «Διασπορά, το μοίρασμα των σπόρων, το ταξίδι των αξιών του Ελληνισμού ανά την υφήλιο. Διασπορά, ένα πολύτιμο "εμείς" που εκτείνεται στα πέρατα του κόσμου και διηγείται τη δική του ιστορία, πάντοτε στα ελληνικά» καταλήγει.

Οι δράσεις και εκδηλώσεις που συνοδεύουν τον εορτασμό στοχεύουν στην ανάδειξη του πλούτου και της διαχρονικότητας της ελληνικής γλώσσας, καθώς και του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε ανά τους αιώνες μέσω της οικουμενικής συνεισφοράς της στον ευρωπαϊκό και ευρύτερα τον παγκόσμιο πολιτισμό, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Το Video για τις τρεις χιλιετίες της ποίησής μας

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, ένα ολιγόλεπτο Video, το οποίο διατρέχει την ελληνική ποιητική δημιουργία, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

Μέσα από στίχους μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, ανθολογείται με λιτότητα και ευαισθησία το πανανθρώπινο μεγαλείο του ελληνικού πνεύματος και της ελληνικής ψυχής ως γενεσιουργός δύναμη και ανεξάντλητος τροφοδότης του σύγχρονου πολιτισμού, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο Video με θέμα «Η ελληνική γλώσσα στη διαχρονία της … η αναμάγευση του κόσμου», νέοι και νέες από 23 χώρες ανά τον κόσμο που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα μάς «ταξιδεύουν» σε τρεις χιλιετίες ελληνικής ποίησης.

Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, στην προσωπική του ιστοσελίδα αναφέρεται στη σημασία καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. 

«Η 9η Φεβρουαρίου ανακηρύχθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2017 Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, συνδέοντάς την με την ημερομηνία τού θανάτου (9 φεβρουαρίου τού 1857) τού εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Διαδικαστικά —όσο γνωρίζω— δεν έχει ανγνωρισθεί ακόμη ως «Παγκόσμια Ημέρα», αλλά αυτό δεν μειώνει τη σημασία τής επετείου από πλευράς Ελλάδος και Ελληνισμού όπου γης.

Η Κοινή ελληνική γλώσσα που μιλάμε και γράφουμε σήμερα οι Έλληνες όπου γης είναι η αδιάσπαστη μακραίωνη συνέχεια που ως «νοητή γραμμή» μάς συνδέει άμεσα και άρρηκτα με τις μεγαλύτερες στιγμές τής ελληνικής σκέψης και γλώσσας και με τα μεγαλύτερα πετάγματα τής σκέψης τού ανθρώπου στην οικουμένη.

Η συνέχεια αυτή τής γλώσσας μας είναι που μάς συνδέει με τον λόγο τού Πλάτωνος και τού Αριστοτέλους, με τη γλώσσα των κειμένων τού Ομήρου και τού Αισχύλου, με τη γλώσσα τού Θουκυδίδη, τού Ηροδότου και τού Πλουτάρχου, με τη γλώσσα τού Ιπποκράτους, ακόμη και με τη γλώσσα τής Καινής και Παλαιάς Διαθήκης, τη γλώσσα τού Χρυσοστόμου, τού Γρηγορίου και τού Βασιλείου, για να σταθώ μόνο σ’ αυτά. Μη γελιόμαστε! Η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός ο εκφρασμένος σε γλώσσα Ελληνική, τα κείμενα τα γραμμένα στα Ελληνικά με το ελληνικό αλφάβητο είναι αυτά με τα οποία μάς έμαθε, μάς γνωρίζει και μάς ξεχωρίζει όλος ο πολιτισμένος κόσμος.

Αυτή είναι η μεγάλη μας κληρονομιά. Αυτό είναι το μεγάλο μας πολιτισμικό κεφάλαιο. Αυτό είναι το προνόμιο για το οποίο θα ήταν περήφανος κάθε λαός τής γης.

Σάς καλώ, λοιπόν, να συλλογιστούμε αν εμείς ως Έλληνες έχουμε συνείδηση αυτού τού γλωσσικού θησαυρού.

  • Γνωρίζουμε την αξία τής γλώσσας μας;
  • Την αξιοποιούμε; Αγαπάμε τη γλώσσα μας;
  • Την σεβόμαστε ως αξία;
  • Την μαθαίνουμε στη διαχρονική της διάσταση;
  • Την μιλάμε και την γράφουμε με κάποια ποιότητα;
  • Αισθανόμαστε υπερήφανοι;

Η «Ημέρα τής Ελληνικής Γλώσσας» είναι, πιστεύω, μια ευκαιρία για συνειδητοποίηση, προβληματισμό και περισυλλογή σε τέτοια ερωτήματα». 

NewsRoom Mykonos Ticker Media Group