Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – 2022 Theme: Gender equality today for a sustainable tomorrow - Ισότητα των φύλων σήμερα για ένα βιώσιμο αύριο [Video]

Το θέμα της εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022 είναι #BreakTheBias

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – 2022 Theme: Gender equality today for a sustainable tomorrow - Ισότητα των φύλων σήμερα για ένα βιώσιμο αύριο [Video]

Ημέρα της Γυναίκας 2022: The theme for this year’s observance is “Gender equality today for a sustainable tomorrow” - Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Η ισότητα των φύλων σήμερα για ένα βιώσιμο αύριο».

Το θέμα της εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022 είναι #BreakTheBias.

Είτε εσκεμμένη είτε ασυνείδητη, η προκατάληψη δυσκολεύει τις γυναίκες να προχωρήσουν.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια διεθνής ημέρα που γιορτάζει τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά επιτεύγματα των γυναικών.

Η ημέρα σηματοδοτεί επίσης ένα κάλεσμα για δράση για την επιτάχυνση της ισότητας των φύλων.

Σημαντική δραστηριότητα παρατηρείται παγκοσμίως καθώς ομάδες συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν τα επιτεύγματα των γυναικών ή να διαδηλώσουν για την ισότητα των γυναικών.

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (IWD) είναι μια από τις πιο σημαντικές ημέρες του χρόνου για:

  • αναγνώριση των επιτευγμάτων των γυναικών
  • ευαισθητοποίηση σχετικά με την ισότητα των γυναικών
  • επιταχυνόμενη ισοτιμία των φύλων
  • συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικές οργανώσεις που επικεντρώνονται στις γυναίκες

Ποιο είναι το θέμα της εκστρατείας της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 2022;

Το θέμα της εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022 είναι #BreakTheBias. Είτε εσκεμμένη είτε ασυνείδητη, η προκατάληψη δυσκολεύει τις γυναίκες να προχωρήσουν. Το να γνωρίζουμε ότι υπάρχει προκατάληψη δεν αρκεί. Απαιτείται δράση για την ισοπέδωση του αγωνιστικού χώρου.

European Parliament: International Women's Day 2022

Εορτασμός των Ηνωμένων Εθνών στις 8 Μαρτίου, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας:

The theme for this year’s observance is “Gender equality today for a sustainable tomorrow”

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Η ισότητα των φύλων σήμερα για ένα βιώσιμο αύριο».

Το έτος 2022 είναι κομβικό για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των περιβαλλοντικών κινδύνων και των καταστροφών, που αποτελούν μερικές από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις του εικοστού πρώτου αιώνα. Χωρίς την ισότητα των φύλων σήμερα, ένα βιώσιμο μέλλον και ένα ισότιμο μέλλον δεν μπορούμε να το προσεγγίσουμε.

Ο φετινός εορτασμός της IWD αποτελεί αναγνώριση και εορτασμό των γυναικών και των κοριτσιών που πρωτοστατούν στην προσαρμογή και την ανταπόκριση στην κλιματική αλλαγή και για να τιμήσουν την ηγεσία και τη συμβολή τους προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Video Message by António Guterres, Secretary-General of the United Nations, on International Women’s Day 2022

Ποια χρώματα συμβολίζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας;

Το μωβ, το πράσινο και το λευκό είναι τα χρώματα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Το μωβ σημαίνει δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Το πράσινο συμβολίζει την ελπίδα. Το λευκό αντιπροσωπεύει την αγνότητα, αν και μια αμφιλεγόμενη έννοια. Τα χρώματα προήλθαν από την Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών (WSPU) στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1908.

Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την τήρηση του IWD 2022 από τα Ηνωμένα Έθνη θα διατίθενται στον ιστότοπο των Γυναικών του ΟΗΕ πιο κοντά στην ημερομηνία. Τα hashtags για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα είναι #IWD2022 και #InternationalWomensDay.

The theme for this year’s observance is “Gender equality today for a sustainable tomorrow”

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Η ισότητα των φύλων σήμερα για ένα βιώσιμο αύριο»

Ας κάνουμε μια επισκόπηση όμως, στις ιστορικές καταβολές της ημέρας…..

Τον Αύγουστο του 1910 ένα παγκόσμιο συνέδριο γυναικών προηγήθηκε της διοργάνωσης της Δεύτερης Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Κοπεγχάγη. Στο κλείσιμο των διαδικασιών η Λουίζ Ζιτς πρότεινε την καθιέρωση ετήσιας Ημέρας Γυναικών.

Η πρόταση υποστηρίχτηκε από την Κλάρα Ζέτκιν κι επιδοκιμάστηκε επίσης από περισσότερες από 100 γυναίκες που παρακολουθούσαν το συνέδριο, προερχόμενες από 17 διαφορετικές χώρες. Αν και η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή, δεν επιλέχτηκε συγκεκριμένη ημερομηνία.

The theme of 2022 International Women’s Day is “gender equality today for a sustainable tomorrow”

Στα 1911, μετά την απόφαση της Κοπεγχάγης, η Διεθνής Ημέρα των Γυναικών τιμήθηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία, στη Δανία, στη Γερμανία και στην Ελβετία. Περισσότερες από 1.000.000 γυναίκες συμμετείχαν. Ένα από τα κεντρικά αιτήματα στην ατζέντα των γυναικείων διεκδικήσεων ήταν η αναγνώριση του δικαιώματος της ψήφου, η ισότιμη πρόσβαση στα δημόσια αξιώματα και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών.

Την επόμενη χρονιά η Μπολσεβίκα Αλεξάντρα Κολοντάι, έπεισε τον Λένιν να ανακηρύξει την ημέρα αυτή ως επίσημη αργία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας συνδέθηκε με τα αντιπολεμικά κινήματα διαμαρτυρίας που είχαν αναπτυχθεί και ως απάντηση στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως μέρος αυτού του κινήματος ειρήνης, οι γυναίκες στη Ρωσία τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών την τελευταία Παρασκευή του Φεβρουαρίου του 1916.

Ακόμη και το 1917, όσο συνεχιζόταν ο πόλεμος, οι Ρωσίδες επέλεξαν να διοργανώσουν απεργία για «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου – η οποία ήταν στην πραγματικότητα η 8η Μαρτίου σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Τσάρος παραιτήθηκε και η προσωρινή κυβέρνηση εκχώρησε το δικαίωμα ψήφου στις Ρωσίδες.

Από την πρώτη επίσημη θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας από τους σοβιετικούς στα 1917, την ημερομηνία τιμούσαν κυρίως στη Σοβιετική Ένωση και στα υπόλοιπα σοσιαλιστικά κράτη. Οι Κινέζοι αναγνώρισαν την ημέρα το 1922 και οι κομμουνιστές/τριες της Ισπανίας στα 1936.

Σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας παραμένει επίσημη αργία σε Αφγανιστάν, Αγκόλα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μπουρκίνα Φάσο, Καμπόντια, Κίνα (μόνο για γυναίκες), Κούβα, Γεωργία, Γουινέα Μπισάου, Ερυθραία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Λάος, Μαγαδασκάρη (μόνο για γυναίκες), Μολδαβία, Μογγολία, Μαυροβούνιο, Νεπάλ (μόνο για γυναίκες), Ρωσία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουγκάντα, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν, Βιετνάμ και Ζάμπια.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εμφανίστηκε στην ατζέντα των διεκδικήσεων στη Δύση όταν η χάρτα των Ηνωμένων Εθνών το 1945 συμπεριέλαβε την αναγνώριση της αρχής της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, κατά τη διάρκεια του 1975, έτους των γυναικών, τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν τη θεσμοθέτηση και την ανάληψη της επίσημης χορηγίας της ημέρας.

Γεννημένη ως διαμαρτυρία απέναντι στη γυναικεία καταπίεση στους χώρους εργασίας, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αναφέρεται σε ευρύ πεδίο ζητημάτων έμφυλων σχέσεων.

Peter Gric: Η γυναίκα με την ματιά…. της τέχνης

Κωνσταντίνα Γριντέλα-Πρωτογεράκη

NewsRoom Mykonos Ticker