10 τρόφιμα που είναι φυσικά φάρμακα!!

Όλοι γνωρίζουμε την αξία που έχει μια σωστή διατροφή για την παρακολούθηση του βάρους μας και για την προφύλαξη της υγείας μας. Υπάρχουν,

10 τρόφιμα που είναι φυσικά φάρμακα!!
10 τρόφιμα που είναι φυσικά φάρμακα!!

Όλοι γνωρίζουμε την αξία που έχει μια σωστή διατροφή για την παρακολούθηση του βάρους μας και για την προφύλαξη της υγείας μας.

Υπάρχουν, όμως, τρόφιμα που ολοένα και περισσότεροι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς τους, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν – ή ακόμα και να προλάβουν – διάφορες ασθένειες. Ας δούμε μερικά από αυτά τα τρόφιμα, και γιατί είναι τόσο σημαντικά για την υγεία μας.

1. Τουρσί, για διάρροια

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, και τα λαχανικά τουρσί, περιέχουν ορισμένα βακτήρια που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αυτά τα τρόφιμα, λοιπόν, είναι πολύ χρήσιμα στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση της διάρροιας, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, όπως και του εκζέματος και διάφορων αλλεργιών.

2. Ginger, για τους πόνους περιόδου

Το ginger είναι ένα πολύ γνωστό μπαχαρικό που δίνει ιδιαίτερη γεύση στα φαγητά, έχει όμως και εξαιρετικά οφέλη για τον οργανισμό μας. Στο τσάι, μπορεί να ηρεμήσει τα συμπτώματα της ναυτίας και του κοιλόπονου. Ταυτόχρονα, όμως, έχει φανεί μέσα από διάφορες μελέτες, ότι η κατανάλωση 750 με 2000 mg ginger σε σκόνη τις πρώτες τέσσερις μέρες του κύκλου μπορεί να βοηθήσει με τις κράμπες.

3. Μέντα, για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Η μέντα μπορεί να καταναλωθεί σε πολλές μορφές, όπως συμπληρώματα, αιθέρια έλαια και τσάι. Σαν φαρμακευτικό συμπλήρωμα, η μέντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Πόσο μάλλον, σε σχέση με τα συνήθη φάρμακα που χορηγούνται για το συγκεκριμένο πρόβλημα, η μέντα φαίνεται να είναι και πιο αποτελεσματική, αλλά και η λιγότερο τοξική εναλλακτική.

4. Τσάι ιβίσκου, για ανεβασμένη πίεση

Το τσάι ιβίσκου έχει καλύτερη επίδραση εναντίον της υπέρτασης και από τα μύρτιλα, που θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Τα άνθη του ιβίσκου περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες μπορούν να ρίξουν την πίεση. Αυτές οι ιδιότητες έχουν επιβεβαιωθεί από πολυάριθμες μελέτες.

5. Κουρκουμάς, για την αρθρίτιδα

Το συγκεκριμένο μπαχαρικό έχει τη φήμη ότι βοηθάει ενάντια στις φλεγμονές. Επιπλέον, είναι από τα τρόφιμα που βοηθούν πολύ στην ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά και εναντίον της αρθρίτιδας. Προσθέστε και μαύρο πιπέρι μαζί του στο φαγητό, για να αυξήσετε ακόμα περισσότερο τη δράση του, καθώς το πιπέρι βοηθάει το σώμα μας να απορροφήσει περισσότερη κουρκουμίνη – τη δραστική ουσία του κουρκουμά, δηλαδή.

6. Βρώμη, για την LDL χοληστερίνη

Υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες μειώνουν την “κακή” LDL χοληστερίνη. Συνεπώς, άλλος ένας λόγος να προτιμούμε τη βρώμη στα γεύματά μας – όπως και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

7. Φασόλια, για το ανεβασμένο σάκχαρο

Τα φασόλια όχι μόνο μπορούν να χαμηλώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά βοηθούν και στην ανεβασμένη χοληστερόλη. Ταυτόχρονα, επειδή είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, μας βοηθούν να νιώθουμε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα, συμβάλλοντας και στο αδυνάτισμα.

8. Σολομός, για τις φλεγμονές

Αυτό το ψάρι είναι από τις καλύτερες πηγές των πολύτιμων λιπαρών ωμέγα-3, τα οποία είναι σημαντικό κομμάτι της αντιμετώπισης οποιασδήποτε φλεγμονής ή αυτοάνοσης νόσου. Επιπλέον, πιστεύεται ότι ο σολομός μπορεί να βοηθήσει και όσους έχουν ανεβασμένα τριγλυκερίδια.

9. Ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα αντιοξειδωτικά

Τα ζυμαρικά από αλεύρι ολικής άλεσης έχουν τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ό,τι τα απλά, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Scranton. Πολλές επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Θεωρούνταν ότι αυτό ήταν λόγω των ινών και της επιρροής τους στη χοληστερόλη, αλλά φαίνεται ότι η θετική επίδραση προέρχεται από τις πολυφαινόλες. Οι συγκεντρώσεις των αντιοξειδωτικών στο αλεύρι ολικής άλεσης που χρησιμοποιείται στα ζυμαρικά ολικής άλεσης, είναι συγκρίσιμες με εκείνες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά.

10. Γιαούρτι, σημαντικό για την προώθηση αντιοξειδωτικής δράσης

Σας αρέσει το γιαούρτι; Θα λατρέψετε όσα θα σας πούμε: Μόλις 1 φλιτζάνι γιαουρτιού χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, παρέχει τουλάχιστον το 25% της ημερήσιας ανάγκης μας για ριβοφλαβίνη -το ίδιο ποσοστό που παρέχει 1 φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι.

Αν και δεν είναι αντιοξειδωτικό, η ριβοφλαβίνη (μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β) είναι σημαντική για την προώθηση αντιοξειδωτικής δράσης. Χωρίς αυτή, το αντιοξειδωτικό γλουταθειόνη –που βρίσκεται ήδη στα κύτταρά μας- δε μπορεί να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων. Επειδή η ριβοφλαβίνη είναι υδατοδιαλυτή, παραμένει στον οργανισμό λίγες μόνο ώρες και πρέπει να αναπληρώνεται καθημερινά. Και το γιαούρτι είναι το «κλειδί».