Ανθρωποκτονία ή Γυναικοκτονία?

Της Μαρίας Σταυρακοπούλου* Γυναικοκτονία (femicide) είναι το φαινόμενο του να δολοφονούνται γυναίκες από άντρες, επειδή είναι γυναίκες.......

Ανθρωποκτονία ή Γυναικοκτονία?
Ανθρωποκτονία ή Γυναικοκτονία?

Της Μαρίας Σταυρακοπούλου*

Γυναικοκτονία (femicide) είναι το φαινόμενο του να δολοφονούνται γυναίκες από άντρες, επειδή είναι γυναίκες........

Οι γυναικοκτονίες είναι αποτρόπαια εγκλήματα εις βάρος των γυναικών, τα οποία υποκινούνται από ρατσιστικά κίνητρα και εντείνουν τις έμφυλες ανισότητες.

Σύμφωνα με το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών, κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, δολοφονούνται 137 γυναίκες, κατά μέσο όρο από τον "πρώην" ή "νυν" σύζυγο ή σύντροφό τους ή κάποιο μέλος της οικογενείας τους.

Το αδίκημα της γυναικοκτονίας πρέπει να αναβαθμιστεί νομικά.

Δηλαδή, η ανθρωποκτονία από πρόθεση (ισόβια κάθειρξη) μπορεί με ελαφρυντικά να μετασχηματιστεί σε μικρότερη ποινή.

Αν όμως ο δράστης χρεωθεί την εκ δόλου αφαίρεση ζωής επειδή είναι γυναίκα, να μην τύχει καμίας ελαφρυντικής μεταχείρισης.

Στην χώρα του φιλότιμου, της παλικαριάς και της τεστοστερόνης εξάλλου είναι γνωστό ότι η καταφυγή σε γυναικοκτονία οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους:

  1. Εκπυρσοκροτούν συχνά τα όπλα

2. Τα θέλουν κι αυτές έτσι όπως μιλάνε, όπως ντύνονται κι όπως κυκλοφορούν μόνες τους και προκαλούν εγκλήματα «πάθους»

3. Έχει πάψει «η γυνή να φοβήται τον άνδρα» κι αυτό δεν μπορεί να παραμένει ατιμώρητο ειδικά στις οικογένειες

4. (το πλέον σύγχρονο επιχείρημα) Η ανεργία και η οικονομική κρίση φέρνουν απελπισία και η απελπισία είναι βραδυφλεγής βόμβα που θεωρείται σχεδόν αναμενόμενο να ...ξεσπάει βίαια στο γυναικείο κορμί!

Κλείνοντας, επειδή κάποιοι νομίζουν ότι συμπεριφέρονται σεξιστικά ακραία κάποιοι αγράμματοι, απολίτιστοι, αγροίκοι χωριανοί, ας δούμε τι συνέλαβε φωτογραφικός φακός εντός του κοινοβουλίου.

Το δημοσίευσε η Daily mail με τίτλο "Αυτοί οι πολιτικοί πραγματικά βρωμάνε. Σεξιστές και χυδαίοι Έλληνες βουλευτές πιάστηκαν στην κάμερα να μυρίζουν το παλτό γυναίκας βουλευτή και να γελάνε"

Για την διευκρίνηση πρόκειται για τον κ. Τατσόπουλο και τον κ. Γρηγόρη Ψαριανό. Το παλτό ανήκε στην κ. Ραχήλ Μακρή.

Η Μαρία Σταυρακοπούλου, είναι Βιολόγος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) με Μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικολογία. - Συνεργασία με το Υπουργείο Νέας Γενιάς για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, - Υπεύθυνη Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - Εκπαιδευτικός Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά "Sain Paul"