Champagne!! Everything you need to know about!!

Οι καλύτερες σαμπάνιες προέρχονται από τις σοδειές των ζεστών και ξερών κλιμάτων. Ο λόγος; Ζέστη και ξηρασία σημαίνουν καλύτερες γεύσεις κ

Champagne!! Everything you need to know about!!
Champagne!! Everything you need to know about!!

Οι καλύτερες σαμπάνιες προέρχονται από τις σοδειές των ζεστών και ξερών κλιμάτων. Ο λόγος; Ζέστη και ξηρασία σημαίνουν καλύτερες γεύσεις και αρώματα!!

Ετοιμάζεστε να υποδεχθείτε τη νέα χρονιά με λίγη σαμπάνια, εκτινάσσοντας το φελλό στο ταβάνι;

Η σαμπάνια δεν θα υπήρχε χωρίς τον πηλό. Η Καμπανία, ή αλλιώς Σαμπάνι, η ιστορική αυτή περιοχή της Βορειανατολικής Γαλλίας έχει ένα έδαφος πλούσιο σε πηλό. Και αυτό, όπως θα έχετε καταλάβει, προσφέρει το ιδανικό μέρος κάτω από την γη για να αποθηκευτούν τα μπουκάλια της σαμπάνιας. 
Μάθετε 6 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για το εορταστικό αυτό ποτό!!
Την ανοίγουμε σε ειδικές περιπτώσεις, πάντα για να γιορτάσουμε μια περίσταση και την Πρωτοχρονιά πίνουμε λίγη «για το καλό». Ακριβώς, όμως, λόγω του ότι οι περισσότεροι δεν την καταναλώνουν συχνά, δεν γνωρίζουν πολλά γι’ αυτή. Γι’ αυτό και ήρθε η ώρα να σας την παρουσιάσουμε, μέσα από 6 πράγματα γι’ αυτή που ίσως δεν γνωρίζατε.

1. Ό,τι… λάμπει δεν είναι χρυσός

Σαμπάνια είναι ο αφρώδης οίνος που παρασκευάζεται μόνο από σταφύλια της περιοχής Champagne της βόρειας Γαλλίας. Τα υπόλοιπα είναι αφρώδεις οίνοι, που πολλές φορές λανθασμένα οι περισσότεροι τα θεωρούν σαμπάνιες, ενώ δεν είναι λίγοι και οι παραγωγοί που ονομάζουν κάποια αφρώδη κρασιά τους σαμπάνια στο εξωτερικό, προκαλώντας αντιδράσεις στους… Γάλλους.

2. Προσοχή στο άνοιγμά της
Η αλήθεια είναι ότι εκτός κι αν κερδίσατε το Grand Prix ή κάποιο άλλο παρόμοιο αθλητικό event, δεν υπάρχει λόγος να ανοίξετε τη σαμπάνια τόσο θεαματικά, ώστε να πεταχτεί ο φελλός της δυνατά και να περιλούσετε όλους τους παρευρισκόμενους. Αφαιρέστε το σύρμα και το προστατευτικό, γυρίστε μαλακά το μπουκάλι (κι όχι το φελλό) μέχρι η πίεση που υπάρχει στο μπουκάλι να τον ωθήσει προς τα πάνω και να βγει χωρίς… φασαρίες.

 3. Το hangover… καιροφυλακτεί 
Οι αφρώδεις οίνοι προκαλούν hangover όπως άλλα αλκοολούχα ποτά, όχι όμως για το λόγο που πιστεύουν οι περισσότεροι. Τα αναβράζοντα ποτά απορροφώνται από το αίμα πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα κι αυτό σημαίνει ότι μπορούν να σας… «χτυπήσουν» πιο σύντομα και πιο πολύ. Το ίδιο ισχύει και όταν στο ουίσκι σας βάζετε κόκα κόλα ή σόδα σε οποιοδήποτε ποτό.

4. Ταιριάζει με γεύσεις που δεν το περιμένατε
Υπάρχουν κάποιες κλασικές γεύσεις που ταιριάζουν με τη σαμπάνια, όπως το χαβιάρι και τα στρείδια, υπάρχουν, όμως και άλλες που δεν θα περιμένατε ποτέ να ταιριάξουν με το εκλεπτυσμένο αυτό ποτό. Μερικές από αυτές είναι τα πατατάκια, το κρέας ελαφιού, το σούσι, το αβγά ορτυκιού, τα μούρα (βατόμουρα, φράουλες κ.ο.κ.) και κάποια είδη τυριού.

5. Θέλει το ποτήρι της
Η σαμπάνια και οι αφρώδεις οίνοι πρέπει να σερβίρονται μόνο στα ψηλά ποτήρια της σαμπάνιας κι όχι σε φαρδιά ποτήρια, καθώς η μεγάλη επιφάνεια κάνει τις φυσαλίδες της να χάνονται πιο εύκολα.

6. Παρασκευάζεται με τη δική της μέθοδο
Για να παρασκευαστεί η σαμπάνια, γίνεται αρχικά ζύμωση στα βαρέλια χάλυβα κι έπειτα πραγματοποιείται και δεύτερη ζύμωση μέσα στη φιάλη, με μαγιά και ζάχαρη. Στη συνέχεια ακολουθεί η ωρίμανση, το κοσκίνισμα και η απελευθέρωση περιττών ουσιών. Αν και οι περισσότερες διαδικασίες γίνονται με τη βοήθεια μηχανημάτων, υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπου οι… τεχνίτες παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους, αναλαμβάνοντας όλα τα στάδια παρασκευής της.

NewsRoom Mykonos Ticker