Booking's EU parity clauses: Παράθυρο για αποζημιώσεις ξενοδόχων από τη Booking

ECJ’s Preliminary Ruling - Booking.com’s parity clauses / Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαίωσε Γερμανούς ξενοδόχους που προσέφυγαν κατά της Booking.com. Τι υποστηρίζουν πηγές της εγχώριας αγοράς για τις παραμέτρους της υπόθεσης.

Booking's EU parity clauses: Παράθυρο για αποζημιώσεις ξενοδόχων από τη Booking

ECJ’s Preliminary Ruling - Booking.com’s parity clauses / Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαίωσε Γερμανούς ξενοδόχους που προσέφυγαν κατά της Booking.com. Τι υποστηρίζουν πηγές της εγχώριας αγοράς για τις παραμέτρους της υπόθεσης.

Τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στις διαδικτυακές κρατήσεις στα ξενοδοχεία μέσω τρίτων, που ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο για αποζημιώσεις των επιχειρηματιών του κλάδου της φιλοξενίας, φαίνεται πως σηματοδοτεί η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε Γερμανούς ξενοδόχους οι οποίοι είχαν προσφύγει κατά της Booking.com.

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική και ενδεχομένως να ανοίγει τον δρόμο για αποζημιώσεις των ξενοδόχων», υποστηρίζουν στο Euro2day πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο προσέφυγαν Γερμανοί ξενοδόχοι, βρίσκεται η δυνατότητα των επιχειρηματικών του κλάδου να διαθέτουν τα δωμάτιά τους σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που προσφέρουν οι πλατφόρμες κρατήσεων, γνωστές και ως Online Travel Agencies - OTAs, όπως η Booking.

Και αυτό διότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι ρήτρες ισοτιμίας (rate parity), οι οποίες απαγορεύουν στα ξενοδοχεία να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στους ιστοτόπους τους απ’ ό,τι στις πλατφόρμες διαδικτυακών κρατήσεων δεν είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας αυτών των πλατφορμών.

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επιχειρεί να ρυθμίσει το τοπίο στις online κρατήσεις και προστατεύει επί της ουσίας τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές. Το νομικό πλαίσιο που άπτεται της λειτουργίας των ξενοδοχείων εξελίσσεται και μεταβάλλεται όσο εξελίσσεται και η ίδια η αγορά», επισημαίνουν επιχειρηματίες του κλάδου.

Μάλιστα, όπως εξηγούν, αν κάποιος επιχειρηματίας διέθετε το δωμάτιό του σε κόστος χαμηλότερο από εκείνο που προσφερόταν σε κάποια διαδικτυακή πλατφόρμα, εξαιτίας ενός αλγορίθμου που «διάβαζε» τις τιμές, το εν λόγω ξενοδοχείο έχανε θέσεις στη σειρά προβολής του στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

«Μέχρι σήμερα επικρατούσε παραλογισμός στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Οι ξενοδόχοι ήταν εκείνοι που έκαναν την αρχική επένδυση, τοποθετώντας σημαντικά κεφάλαια, και εκείνοι που επωμίζονταν τα λειτουργικά έξοδα και την ίδια στιγμή, οι πλατφόρμες κατέληγαν να ελέγχουν επί της ουσίας το προϊόν. Η απόφαση αυτή προστατεύει τον κλάδο και το ίδιο το προϊόν από αυτόν τον παραλογισμό», υποστηρίζουν, προσθέτοντας πως η προμήθεια που λαμβάνουν οι πλατφόρμες ποικίλλει και ξεκινά από 18%-20% ενώ μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 30%, ανάλογα με τις υπηρεσίες που παρέχονται.

Ως εκ τούτου, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί της ουσίας παρέχει στους ξενοδόχους μεγαλύτερη ελευθερία για τη χάραξη της τιμολογιακής πολιτικής που επιθυμούν να ακολουθήσουν.

«Οι επιχειρηματίες μπορούν πλέον να διαχειρίζονται άμεσα τις τιμές και τις προσφορές τους χωρίς περιορισμούς», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, υπογραμμίζοντας πως η Booking ζητούσε από τους επιχειρηματίες τη χρήση της virtual card της για να πληρωθούν για τις κρατήσεις στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης (non refundable).

Κερδισμένοι, πάντως, εκτιμάται ότι θα είναι και οι καταναλωτές, δεδ