Egyptian-Libyan EEZ: Η Αίγυπτος ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο - Ο Σίσι «χάραξε» μονομερώς ΑΟΖ με τη Λιβύη

Egyptian-Libyan EEZ in the Mediterranean / Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι εξέδωσε διάταγμα σχετικά με τον καθορισμό των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της χώρας και της αιγυπτιακής-λιβυκής ΑΟΖ στη Μεσόγειο.

Egyptian-Libyan EEZ:  Η Αίγυπτος ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο - Ο Σίσι «χάραξε» μονομερώς ΑΟΖ με τη Λιβύη

Egyptian-Libyan EEZ in the Mediterranean / Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι εξέδωσε διάταγμα σχετικά με τον καθορισμό των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της χώρας και της αιγυπτιακής-λιβυκής ΑΟΖ στη Μεσόγειο.. Μια γεωπολιτική κίνηση που θα αποτελέσει νέο φρένο στην παράνομη θαλάσσια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας & Τρίπολης.

Τουρκία και Λιβύη στέλνουν επιστολή στον ΟΗΕ κατά της Ελλάδας κάνοντας λόγο για «απαξίωση» στις προσπάθειες των δύο χωρών να προωθήσουν το διάλογο στη Μεσόγειο απέναντι στον ΟΗΕ, ενώ την ίδια ώρα η Αίγυπτος ακυρώνει στην πράξη το μνημόνιό τους.

Ο αλ Σίσι υπέγραψε την Τρίτη 13/12 το προεδρικό διάταγμα με το οποίο η Αίγυπτος οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορά της προς τη δύση. Με μια υπογραφή καταργείται επί της ουσίας το μνημόνιο που υπέγραψαν το 2019 η Τουρκία και η Λιβύη και επικαιροποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Όπως φαίνεται και στους χάρτες, με το διάταγμα Σίσι οριοθετούνται τα θαλάσσια σύνορα της Λιβύης με την Αίγυπτο, με βάση τη χάραξη ευθείας γραμμής, η οποία νοητά κόβει το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση.

Η Αίγυπτος κινήθηκε δηλαδή βάσει των όσων έχει συμφωνήσει με την Ελλάδα το 2020.

Σε τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Αιγύπτου, με τίτλο «Προεδρικό Διάταγμα για τον Καθορισμό των Θαλάσσιων Συνόρων της Αιγύπτου στη Μεσόγειο Θάλασσα» αναφέρεται:

«Ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi εξέδωσε το διάταγμα 595 του 2022 σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.

Η εκδοθείσα απόφαση διευκρίνισε ότι τα χωρικά θαλάσσια όρια της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινούν από το σημείο των χερσαίων συνόρων Αιγύπτου-Λιβύης, σημείο 1, για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων έως το σημείο 8, και στη συνέχεια η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινά από το σημείο 8 με βόρεια κατεύθυνση, παράλληλα με τον μεσημβρινό 25 ανατολικά, μέχρι το σημείο 9, των οποίων οι συντεταγμένες φαίνονται στον συνημμένο πίνακα σύμφωνα με τη γεωδαιτική αναφορά WGS84.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Οικονόμου: Οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο είναι στο καλύτερο επίπεδο

Ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας το πρωί στο OPEN σημείωσε: «Με την Αίγυπτο οι σχέσεις μας είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η περιοχή θέλει σταθερότητα, για να εμπεδωθεί αυτή χρειάζεται απόλυτο σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα. Άρα, καμία κίνηση τύπου τουρκολυβικής συμφωνίας και κανένα έδαφος για όσους γράφουν στα παλιά τους παπούτσια το Δίκαιο της Θάλασσας και τις διεθνείς συνθήκες. Η νομιμότητα, η σοβαρότητα και η εμβέλεια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, νομίζω ότι αποδίδουν».

Με επιστολή απαντούν Τουρκία και Λιβύη

Η Τουρκία και η Λιβύη απαντούν στην προηγούμενη επιστολή της Ελλάδας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, στέλνοντας κοινή επιστολή στον ΟΗΕ και ζητώντας από την Αθήνα να «σεβαστεί τις κυρίαρχες αποφάσεις των δύο γειτονικών χωρών» και «να τερματίσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την εχθρική ρητορική και τις ενέργειες που αυξάνουν την ένταση».

Η επιστολή του αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, και του μονίμου αντιπροσώπου της Λιβύης στον ΟΗΕ, Taher El-Sonni προς τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ έγραφε: «Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, αντίθετα με τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, έχει την εξουσία να συνάπτει και να καταγγέλλει διεθνείς συμφωνίες και ότι οι νόμοι της εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να συνάπτει συμφωνίες με άλλα κράτη».

«Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι η συμφωνία που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία στον τομέα των υδρογονανθράκων έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική διαδικασία υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ δεν έχουν νομική βάση και αντίθετα ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη δίνει στην κυβέρνηση πλήρη εξουσία κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας προς τις εκλογές. Η εξουσία τόσο για τα εσωτερικά θέματα όσο και για τα εξωτερικά ανήκει στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης», αναφέρεται στην επιστολή.

Σύμφωνα με την επιστολή, η Ελλάδα αγνοεί σκόπιμα τις συμφωνίες πολλών κρατών και μελών της ΕΕ και δεν πρέπει να παρεμβαίνει σε συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων κρατών, ενώ χαρακτηρίζονται «απαράδεκτοι» οι ισχυρισμοί της Αθήνας ότι η εν λόγω συμφωνία έχει παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Επιπλέον αναφέρεται ότι η «παρόμοια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, μετά το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, στην εν λόγω περιοχή είναι «άκυρη». Τέλος μέσα στην επιστολή δηλώνεται ότι η Ελλάδα αγνοεί τα δικαιώματα κυριαρχίας της Τουρκίας και της Λιβύης με τις επεκτατικές της διεκδικήσεις στο ζήτημα της θαλάσσι