EU recovery fund: Πώς θα μοιραστούν οι επιπλέον επιδοτήσεις των 769 εκατ. – Επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, μπαταρίες, «πράσινο» υδρογόνο
EU recovery fund / Πώς θα μοιραστούν οι επιπλέον επιδοτήσεις των 769 εκατ. – Επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, μπαταρίες, «πράσινο» υδρογόνο
EU recovery fund / Η περαιτέρω ενίσχυση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, η επενδυτική στήριξη πρότζεκτ υδρογόνου και βιομεθανίου, αλλά και η κάλυψη μέρους του προϋπολογισμού του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» καθώς του προγράμματος εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων σε κατοικίες, αποτελούν μερικές από τις «πράσινες» δράσεις στις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα κονδύλια που αναλογούν στη χώρα μας από τις επιδοτήσεις του REPowerEU.
Υπενθυμίζεται ότι το REPowerEU προβλέπει τη διάθεση 20 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση και, με αυτό τον τρόπο, την επίσπευση της απεξάρτησης της Ε.Ε. από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, από αυτά τα κεφάλαια η Ελλάδα δικαιούται 769 εκατ. ευρώ.
Οι δράσεις για χρηματοδότηση μέσω του REPowerEU θα ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης («Ελλάδα 2.0»), μέσω της προβλεπόμενης αναθεώρησης του Σχεδίου. Επομένως, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάθεση των 769 εκατ. ευρώ (όπως και η αναθεώρηση του «Ελλάδα 2.0») θα «κλειδώσει» μετά τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν. Διαπραγματεύσεις που, στην περίπτωση της χώρας μας, φαίνεται πως μετατίθενται για λίγους μήνες αργότερα λόγω των επικείμενων εκλογών, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχει ληφθεί η απόφαση η κατάθεση του αναθεωρημένου «Ελλάδα 2.0» να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση, για τον σχηματισμό της οποίας ενδέχεται να χρειαστούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
Για μπαταρίες επιπλέον 90 εκατ.
Με βάση την προεργασία που έχει γίνει για τις δράσεις του REPowerEU, ένα σημαντικό μέρος του κονδυλίου να αξιοποιηθεί για την επενδυτική ενίσχυση ενός ακόμη μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου από αυτόνομες (standalone) μπαταρίες. Έτσι, στα 200 εκατ. που ήδη προβλέπονται από το «Ελλάδα 2.0», προβλέπεται να προστεθεί ένα επιπλέον ποσό ύψους 90 εκατ. από το REPowerEU, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη μπαταριών συνολικής ισχύος στα επίπεδα του 1 GW ή και ελαφρώς μεγαλύτερα.
Υπενθυμίζεται ότι η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, η οποία προβλέπεται να φτάσει στο 80% στο τέλος της 10ετίας. Κι αυτό γιατί όταν το μερίδιο των «πράσινων» μονάδων ξεπερνά το 50% (κάτι που συμβαίνει ήδη σε περιόδους της άνοιξης και του χειμώνα), χωρίς την αποθήκευση χρειάζεται να γίνονται εκτεταμένες περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ, για να διασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος.
Παράλληλα, η αποθήκευση θα επιτρέψει τη βέλτιστη διαχείριση του διαθέσιμου ηλεκτρικού «χώρου», ώστε να εγκατασταθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι σταθμοί ανανεώσιμων πηγών στο εγχώριο σύστημα. Γεγονός που, με τη σειρά του, θα επιτρέψει την ακόμη μικρότερη χρήση των θερμοηλεκτρικών μονάδων, με οφέλη τόσο στη συγκράτηση των &ch