EU recovery fund: Πώς θα μοιραστούν οι επιπλέον επιδοτήσεις των 769 εκατ. – Επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, μπαταρίες, «πράσινο» υδρογόνο

EU recovery fund /  Πώς θα μοιραστούν οι επιπλέον επιδοτήσεις των 769 εκατ. – Επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, μπαταρίες, «πράσινο» υδρογόνο

EU recovery fund: Πώς θα μοιραστούν οι επιπλέον επιδοτήσεις των 769 εκατ. – Επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, μπαταρίες, «πράσινο» υδρογόνο

EU recovery fund /  Η περαιτέρω ενίσχυση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, η επενδυτική στήριξη πρότζεκτ υδρογόνου και βιομεθανίου, αλλά και η κάλυψη μέρους του προϋπολογισμού του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» καθώς του προγράμματος εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων σε κατοικίες, αποτελούν μερικές από τις «πράσινες» δράσεις στις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα κονδύλια που αναλογούν στη χώρα μας από τις επιδοτήσεις του REPowerEU.

Υπενθυμίζεται ότι το REPowerEU προβλέπει τη διάθεση 20 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση και, με αυτό τον τρόπο, την επίσπευση της απεξάρτησης της Ε.Ε. από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, από αυτά τα κεφάλαια η Ελλάδα δικαιούται 769 εκατ. ευρώ.

Οι δράσεις για χρηματοδότηση μέσω του REPowerEU θα ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης («Ελλάδα 2.0»), μέσω της προβλεπόμενης αναθεώρησης του Σχεδίου. Επομένως, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάθεση των 769 εκατ. ευρώ (όπως και η αναθεώρηση του «Ελλάδα 2.0») θα «κλειδώσει» μετά τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν. Διαπραγματεύσεις που, στην περίπτωση της χώρας μας, φαίνεται πως μετατίθενται για λίγους μήνες αργότερα λόγω των επικείμενων εκλογών, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχει ληφθεί η απόφαση η κατάθεση του αναθεωρημένου «Ελλάδα 2.0» να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση, για τον σχηματισμό της οποίας ενδέχεται να χρειαστούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
Για μπαταρίες επιπλέον 90 εκατ.

Με βάση την προεργασία που έχει γίνει για τις δράσεις του REPowerEU, ένα σημαντικό μέρος του κονδυλίου να αξιοποιηθεί για την επενδυτική ενίσχυση ενός ακόμη μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου από αυτόνομες (standalone) μπαταρίες. Έτσι, στα 200 εκατ. που ήδη προβλέπονται από το «Ελλάδα 2.0», προβλέπεται να προστεθεί ένα επιπλέον ποσό ύψους 90 εκατ. από το REPowerEU, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη μπαταριών συνολικής ισχύος στα επίπεδα του 1 GW ή και ελαφρώς μεγαλύτερα.

Υπενθυμίζεται ότι η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, η οποία προβλέπεται να φτάσει στο 80% στο τέλος της 10ετίας. Κι αυτό γιατί όταν το μερίδιο των «πράσινων» μονάδων ξεπερνά το 50% (κάτι που συμβαίνει ήδη σε περιόδους της άνοιξης και του χειμώνα), χωρίς την αποθήκευση χρειάζεται να γίνονται εκτεταμένες περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ, για να διασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος.

Παράλληλα, η αποθήκευση θα επιτρέψει τη βέλτιστη διαχείριση του διαθέσιμου ηλεκτρικού «χώρου», ώστε να εγκατασταθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι σταθμοί ανανεώσιμων πηγών στο εγχώριο σύστημα. Γεγονός που, με τη σειρά του, θα επιτρέψει την ακόμη μικρότερη χρήση των θερμοηλεκτρικών μονάδων, με οφέλη τόσο στη συγκράτηση των χονδρεμπορικών τιμών, όσο και τη μείωση των εθνικών εκπομπών.

Χρηματοδότηση και για τα ανανεώσιμα αέρια

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Κομισιόν, η οποία έχει συμπεριλάβει στο REPowerEU φιλόδοξους στόχους για την ενίσχυση της χρήσης στην Ευρώπη του βιομεθανίου και του «πράσινου» υδρογόνου, σκοπός είναι να αξιοποιηθεί ένα ποσοστό των κονδυλίων για τη δημιουργία εγχώριας αλυσίδας αξίας στα δύο ανανεώσιμα αέρια.

Για αυτό τον σκοπό, προβλέπεται να διατεθεί ένα ποσό ύψους 50 εκατ., ώστε να στηριχθούν ανάλογες επενδύσεις – με το ύψος της επιδότησης να εκτιμάται στο 40%. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν επενδύσεις άνω των 100 εκατ. στον νέο αυτό κλάδο, ώστε να κάνει τα πρώτα του βήματα και στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επενδύσεις θα συνοδευτούν και με μεταρρυθμίσεις, καθώς για την υλοποίηση ανάλογων πρότζεκτ θα χρειαστεί να θεσπιστούν και τα αντίστοιχα ρυθμιστικά πλαίσια. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η Εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο, περιλαμβάνοντας μια σειρά στόχους με ορίζοντα το 2030. Επίσης, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για την αδειοδότηση και λειτουργία πρατηρίων υδρογόνου.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη ξεκινήσει να εκπονεί και το Εθνικό Σχέδιο για το Βιομεθάνιο. Έτσι, και αυτό το πλαίσιο πολιτικών αναμένεται να είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες.

Χρηματοδότηση «πράσινων» προγραμμάτων

Κεφάλαια από το REPowerEU θα διατεθούν επίσης για τη χρηματοδότηση μίας σειράς προγραμμάτων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και τα οποία στοχεύουν στην ενεργειακή εξοικονόμηση ή στη χρήση «πράσινων» τεχνολογιών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έτσι, περί τα 200 εκατ. προορίζονται για το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», το οποίο βρίσκεται προ των πυλών, για την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων με μπαταρίες σε κατοικίες και σε αγροτικές παροχές.

Επίσης, 100 εκατ. θα διατεθούν για το πρόγραμμα εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα σε κατοικίες, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου μήνα. Υπενθυμίζεται ότι δυνατότητα ένταξης έχουν πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, ενώ η επιδότηση κυμαίνεται από 50% έως 60%.

Παράλληλα, 150 εκατ. θα «οδεύσουν» για την ενεργειακή εξοικονόμηση κατοικιών, πιθανότατα συμπληρώνοντας τον προϋπολογισμό του νέου «Εξοικονομώ» που βρίσκεται στα σκαριά. Επιπλέον, 40 εκατ. προβλέπονται για παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης σε επιχειρήσεις.

Τέλος, προβλέπεται ένα κονδύλι ύψους 50 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση «πράσινων» εφαρμογών από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης. Μία τέτοια «πράσινη» εφαρμογή είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, με τα οποία η ΔΕΥΑ μπορούν να πετύχουν τεράστια εξοικονόμηση στα ενεργειακά τους κόστη.

Source: insider