Fed Minutes - Interest Rates: Τα πρακτικά της Fed προμηνύουν νέες αυξήσεις επιτοκίων 

Fed Minutes Show Divergence on Whether to Raise Interest Rates / Με την οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ να επεκτείνεται με "μέτριο ρυθμό", σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της FOMC του Ιουλίου, σύμφωνα με τα πρακτικά.

Fed Minutes - Interest Rates: Τα πρακτικά της Fed προμηνύουν νέες αυξήσεις επιτοκίων 

Fed Minutes Show Divergence on Whether to Raise Interest Rates / Με την οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ να επεκτείνεται με "μέτριο ρυθμό", σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της FOMC του Ιουλίου, σύμφωνα με τα πρακτικά.

Οι αξιωματούχοι της Fed επέλεξαν να αυξήσουν τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας σε εκείνη τη συνεδρίαση. Η απόφαση αυτή άφησε το επιτόκιο των Fed Funds σε ένα εύρος 5,25% έως 5,5%, το υψηλότερο ανώτερο εύρος των τελευταίων 22 ετών.

"Μερικοί συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τάχθηκαν υπέρ της παραμονής του εύρους-στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων αμετάβλητο ή ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια τέτοια πρόταση", σύμφωνα με τα πρακτικά. Τα μέλη που τάχθηκαν υπέρ της σταθερής διατήρησης του επιτοκίου αναφοράς σημείωσαν ότι αυτό θα είχε πιθανότατα ως αποτέλεσμα την περαιτέρω πρόοδο προς την κατεύθυνση της μείωσης του πληθωρισμού στο στόχο του 2%, ενώ παράλληλα θα επέτρεπε στους αξιωματούχους της Fed να αξιολογήσουν περαιτέρω την πρόοδο των αυξήσεων των επιτοκίων που είχαν πραγματοποιηθεί προηγουμένως.

Οι συζητήσεις έδειξαν ότι τα περισσότερα μέλη ανησυχούν ότι ο αγώνας για τον πληθωρισμό δεν έχει ακόμα τελειώσει

Aνοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις επιτοκίων αφήνει η Federal Reserve, καθώς οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους στην πιο πρόσφατη συνάντησή τους σχετικά με τον ρυθμό του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Οι συζητήσεις έδειξαν ότι τα περισσότερα μέλη ανησυχούν ότι ο αγώνας για τον πληθωρισμό δεν έχει ακόμα τελειώσει και θα μπορούσε να απαιτήσει πρόσθετη αυστηρότερη δράση που συνεπάγεται ακόμα περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Υπό τον φόβο του πληθωρισμού

«Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται ακόμη πολύ πάνω από τον μακροχρόνιο στόχο και την αγορά εργασίας να παραμένει σφιχτή, οι περισσότεροι συμμετέχοντες συνέχισαν να βλέπουν σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, γεγονός που θα μπορούσε να απαιτήσει περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής», ανέφεραν τα πρακτικά του Ιουλίου.

Αυτή η αύξηση, έφερε το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε ένα εύρος μεταξύ 5,25%-5%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερα από 22 χρόνια.

Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι διεμήνυσαν ότι οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι περιττές, η πλειοψηφία εφιστά την προσοχή. Επιπλέον, τόνισαν ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα βασίζονται στα εκάστοτε δεδομένα.

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, ήταν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.

Δεν βλέπει ύφεση

«Οι συμμετέχοντες σημείωσαν γενικά υψηλό βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με τις σωρευτικές επιπτώσεις στην οικονομία από την αυστηρή νομισματική πολιτικής του παρελθόντος», ανέφεραν τα πρακτικά.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, η οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί και η ανεργία πιθανότατα θα αυξηθεί. Ωστόσο, απέσυραν μια προηγούμενη πρόβλεψη ότι τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ήπια ύφεση φέτος.

Ανησυχία για τα εμπορικά ακίνητα

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της Fed φαίνεται να ανησυχούν για τα εμπορικά ακίνητα.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν «κινδύνους που συνδέονται με μια πιθανή απότομη πτώση των αποτιμήσεων CRE που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά ορισμένες τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες, που είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένες σε CRE.

Tα CRE ή περικοπές αποτίμησης, χρησιμοποιούνται συνήθως, όταν οι κεντρικές τράπεζες δανείζουν χρήματα σε εμπορικές τράπεζες. Σε ανταπόδοση για το δάνειο, η κεντρική τράπεζα ζητεί ως μορφή εγγύησης κάποια εξασφάλιση. Θα  χρειαστεί να εφαρμόσει όμως περικοπή αποτίμησης, δηλαδή μείωση επί της αξίας αυτής της εξασφάλισης.

Συνολικά, για το μέλλον της πολιτικής, τα μέλη υπογράμμισαν τους κινδύνους μιας απότομης  χαλάρωσης της πολιτικής αλλά ταυτόχρονα και τον κίνδυνο συνεχιζόμενου υψηλού πληθωρισμού λόγω της υπερβολικής σύσφιγξης και της συρρίκνωσης της οικονομίας.