Greek tourism product: Αυθεντικότητα και βιωματική προσέγγιση του πολιτισμού: δύο βασικοί πυλώνες για την διατήρηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος

Greek tourism product / Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα στον τουρισμό δεν είναι ο αριθμός των επισκεπτών που καταφθάνουν κάθε χρόνο στη χώρα αλλά ο σχεδιασμός σε βάθος δεκαετίας και η διατήρηση της αυθεντικότητας του προορισμού.

Greek tourism product: Αυθεντικότητα και βιωματική προσέγγιση του πολιτισμού: δύο βασικοί πυλώνες για την διατήρηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος

Greek tourism product / Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα στον τουρισμό δεν είναι ο αριθμός των επισκεπτών που καταφθάνουν κάθε χρόνο στη χώρα αλλά ο σχεδιασμός σε βάθος δεκαετίας και η διατήρηση της αυθεντικότητας του προορισμού. Η ταυτότητα της χώρας είναι άμεσα συνυφασμένη με τον πολιτισμό της σε κάθε πτυχή της ζωής και αυτό είναι κάτι που ο τουρίστας κάθε είδους θέλει να το βιώσει. 

Τι σημαίνει όμως αυθεντικότητα και πώς μπορεί να αναπτύξει ο κάθε τόπος τον τουρισμό προσαρμοσμένο στα δικά του δεδομένα; Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, το πλέον σημαντικό είναι να αποφασίσει ο κάθε προορισμός, η κάθε τοπική κοινωνία το είδος του τουρισμού στο οποίο θέλει να εστιάσει και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές. 

«Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να έχουμε όλοι από όλα, ευτυχώς. Χρειάζονται όμως στρατηγικές επιλογές για το ποιους πυλώνες θα αναπτύξει κάθε τόπος. Για παράδειγμα, υπάρχουν νησιά που έχουν ξεφύγει με τον αναρριχητικό τουρισμό και αυτό έχει διευρύνει σημαντικά τη σεζόν. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει μια εθνική ομπρέλα που η κυβέρνηση θα θέτει κάποιους γενικούς όρους αλλά ο κάθε τόπος θα αποφασίζει για το πώς θέλει να αναπτυχθεί και πού να εστιάσει», εξηγεί ο κ.Βασιλικός.

Ο ίδιος σημειώνει ότι πλέον τα νούμερα δεν είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να δίνεται βαρύτητα αλλά ο μακροχρόνιος σχεδιασμός: «Έχουμε σταματήσει ως φορείς να μιλάμε για νούμερα και χρήματα. Αυτό που χρειάζεται είναι να κάνουμε σχεδιασμό 10ετίας και χαίρομαι που με τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου δεν μιλάμε για νούμερα και ρεκόρ αλλά για τάσεις. Είναι άλλες οι αξίες του τουρισμού που αν χαθούν θα χαθεί και η αυθεντικότητα αλλά και το τουριστικό προϊόν. Θα είναι διπλή η απώλεια. Γίνονται πολύ σοβαρές συζητήσεις για τη βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων και ήδη έχουμε κάνει μια πρόταση στο υπουργείο».

Μια ακόμη εξαιρετικά σημαντική παράμετρος που συνδέεται με την ταυτότητα του προορισμού είναι η γαστρονομία και η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. «Η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης, της κουλτούρας μας και είναι μια βιωματική προσέγγιση. Το Ελληνικό Πρωινό είναι ένα ωραίο παράδειγμα με τοπικά σύμφωνα που έχουν υπογράψει παραγωγοί και ξενοδόχοι. Χρειάζεται αυθεντικότητα σε όλα τα επίπεδα, όπως και στον αγροδιατροφικό τομέα ο οποίος θα ενισχυθεί με σωστές πολιτικές και σωστή στρατηγική. Στόχος είναι να προσαρμόζουμε το μενού στα προϊόντα της τοπικής παραγωγής και στην εποχή για να μειώσουμε τα εισαγόμενα και να διατηρήσουμε την αυθεντικότητα της τοπικής κουζίνας και κατ’ επέκταση και του τουριστικού προϊόντος». 

Η γαστρονομία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας αλλά ο πολιτιστικός τουρισμός σαν έννοια ουσιαστικά περιλαμβάνει όλα τα είδη του τουρισμού. Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής Κατερίνα Κικίλια, «Ο πολιτισμός συνδέεται με την καθημερινή ζωή, τις τάσεις, τα πάντα. Είναι το δυνατότερο κομμάτι της Ελλάδας και για αυτό η χώρα πρέπει να προσαρμόζει όλες τις σύγχρονες τάσεις στον τουρισμό στον πολιτισμό της. Εκείνο που απαιτείται είναι να διαμορφώσουμε και να στρέψουμε τον πολιτιστικό τουρισμό στον βιωματικό, να συνδυάσουμε δηλαδή βιωματικές εμπειρίες με τον πολιτισμό για να γίνει πιο θελκτικός και κατανοητός. Ακόμη και ο “ μαζικός” τουρίστας που έρχεται για ήλιο και θάλασσα θα ασκήσει πολιτιστικό τουρισμό, παίρνοντας μέρος στη ζωή και την κουλτούρα ενός τόπο&