Islands face water crisis: Λειψυδρία σε ελληνικά νησιά καθώς κορυφώνεται η τουριστική περίοδος [Reuters]

Islands face water crisis / Για το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νησιά αναφέρεται το δημοσίευμά του πρακτορείου Reuters, και μάλιστα εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Islands face water crisis: Λειψυδρία σε ελληνικά νησιά καθώς κορυφώνεται η τουριστική περίοδος [Reuters]

Water Scarcity / Για το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νησιά αναφέρεται το δημοσίευμά του πρακτορείου Reuters, και μάλιστα εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Σε ό,τι αφορά το νησί της Νάξου το δημοσίευμα αναφέρει πως η μεγαλύτερη δεξαμενή στο ελληνικό νησί έχει στεγνώσει, χρήσιμη μόνο για τις χελώνες που ταξιδεύουν στα λασπωμένα ρηχά της. Κατάντη, το θαλασσινό νερό έχει εισχωρήσει σε άδεια πηγάδια άρδευσης, βλάπτοντας την πολύτιμη καλλιέργεια πατάτας του νησιού.

Πιο νότια, στο νησί της Κάρπαθου, οι αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στη συμπλήρωση των πισινών, ενώ στο βόρειο νησί της Θάσου, αξιωματούχοι αναζητούν μονάδα αφαλάτωσης για να καταστεί πόσιμο το θαλασσινό νερό.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας είχε ελάχιστες ή και καθόλου βροχές εδώ και μήνες. Τώρα, καθώς τα νησιά της χώρας ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν έναν αριθμό ρεκόρ καλοκαιρινών τουριστών, η πίεση στα αποθέματα νερού σπάνια ήταν βαρύτερη, δήλωσαν αξιωματούχοι, αγρότες και επιστήμονες.

«Υπήρξε έντονη έλλειψη βροχοπτώσεων σε όλη τη Μεσόγειο και, ιδιαίτερα στη Νάξο, οι επιφανειακές μας δεξαμενές είναι άδειες», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λιανός.

Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο για να απολαύσουν τους αρχαίους χώρους, τις παρθένες παραλίες και τα τιρκουάζ νερά της.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων θερμοκρασιών, των ασταθών βροχοπτώσεων και των πυρκαγιών απειλούν το μέλλον της μεγαλύτερης οικονομικής κινητήριας δύναμης της χώρας.

Αυτή η χρονιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Μετά τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί, οι πυρκαγιές άρχισαν ασυνήθιστα νωρίς, μερικές σε περιοχές όπου κανονικά θα υπήρχε χιόνι. Τουλάχιστον έξι τουρίστες, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός Βρετανός τηλεοπτικός παρουσιαστής Μάικλ Μόσλεϊ, πέθαναν τον περασμένο μήνα καθώς οι καύσωνες σάρωσαν τη χώρα.

Οι ειδικοί για το κλίμα φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Ο Andrea Toreti, συντονιστής του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Copernicus, δήλωσε ότι μόλις γίνουν ορατές οι επιπτώσεις της ξηρασίας, είναι πολύ αργά για να αναλάβουμε δράση.

“Πρέπει να αποφύγουμε να σκεφτόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, (αντ’ αυτού) κοιτάζοντας την πρόληψη και την ετοιμότητα”, είπε ο Toreti.

Οι αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης που θα επεξεργάζονται το θαλασσινό νερό για να είναι ασφαλές για πόση, και οι οποίες, όπως είπε ο δήμαρχος Νάξου, κ. Λιανός, θα πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα για σπίτια, ξενοδοχεία και πισίνες.

Αλλά οι αγρότες δεν θα λάβουν κανένα από το επεξεργασμένο νερό και πρέπει να βασίζονται σε πηγάδια που έχουν μολυνθεί από τους υδροφόρους ορίζοντες της θάλασσας. Οι αγρότες είπαν ότι αυτή η μόλυνση εμφανίζεται όταν τα πηγάδια είναι αρκετά άδεια ώστε να εισχωρήσει το αλμυρό νερό.

Ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης καλλιεργεί τις περίφημες πατάτες της Νάξου, οι οποίες είναι αγαπητές στην Ελλάδα για τη βουτυράτη γεύση τους και προστατεύονται από την απομίμηση σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Οι αποδόσεις του θα είναι περισσότερο από το μισό φέτος λόγω του αλμυρού νερού άρδευσης, είπε.

«Είναι μεγάλη απογοήτευση γιατί εμείς οι άνθρωποι δεν καταφέραμε να προβλέψουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα χτυπούσε και τις πόρτες μας», είπε καθώς μια χούφτα εργαζομένων μάζευαν πατάτες κοντά.

Χώρες σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τα αποθέματά τους με νερό χρησιμοποιώντας αφαλάτωση, αλλά οι προμηθευτές είπαν ότι οι μονάδες ήταν σε έλλειψη αυτό το καλοκαίρι λόγω της αυξανόμενης ζήτησης.

Ακόμη και στη Θάσο, η οποία είναι πολύ πιο πράσινη από τη βραχώδη Νάξο, οι υπεύθυνοι είπαν ότι ήθελαν να αγοράσουν μια μονάδα για μελλοντική χρήση.

Ο κατασκευαστής Sychem με έδρα την Ελλάδα δεν μπορούσε να καλύψει πλήρως τη ζήτηση των πελατών αυτό το καλοκαίρι λόγω έλλειψης βασικών εξαρτημάτων και μεγαλύτερου χρόνου κατασκευής, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Υφαντής. Οι νέες μονάδες θα είναι διαθέσιμε&