«Κόφτης» για τους εισακτέους: Μόνο με 19αρια σε Ιατρική, Πολυτεχνείο, Νομική

Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, που προχωρούσαν σε «μικροεπεμβάσεις» στα δημοφιλή τμήματα κεντρικών Ιδρυμάτων για την ελάφρυνσή τους α

«Κόφτης» για τους εισακτέους: Μόνο με 19αρια σε Ιατρική, Πολυτεχνείο, Νομική
«Κόφτης» για τους εισακτέους: Μόνο με 19αρια σε Ιατρική, Πολυτεχνείο, Νομική

Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, που προχωρούσαν σε «μικροεπεμβάσεις» στα δημοφιλή τμήματα κεντρικών Ιδρυμάτων για την ελάφρυνσή τους από τα «κύματα» πρωτοετών, ο κ. Γαβρόγλου ψαλιδίζει δραστικά τους νεοεισερχόμενους φοιτητές της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς στην πλειοψηφία των σχολών των Επιστημών Υγείας (Ιατρική, Βιολογία, Φαρμακευτική). Περιορίζει τον αριθμό εισακτέων στις πολυτεχνικές σχολές (σ.σ.: αλλά και στα ΤΕΙ), εκτοξεύει τις βάσεις στις αρχιτεκτονικές σχολές με περαιτέρω μείωση της περσινής που έφτασε μέχρι και 50 εισακτέους, ενώ για τη Νομική δυσκολεύει αρκετά την είσοδο στην πλέον αγαπημένη σχολή των υποψηφίων στις Ανθρωπιστικές Σπουδές.

Ο «κόφτης» στον αριθμό εισακτέων στα Πανεπιστήμια αλλά και η περιορισμένη αύξηση στα τμήματα των ΤΕΙ (σ.σ.: πέρσι είχαν δοθεί επιπλέον 2.000 θέσεις σε ΤΕΙ, ενώ φέτος 500) είναι μια πρώτη κίνηση καλής θελήσεως από την πλευρά του υπουργού Παιδείας απέναντι στα Ανώτατα Ιδρύματα που έχουν δει τα τελευταία χρόνια τα αμφιθέατρά τους να βουλιάζουν τόσο λόγω του αυξημένου αριθμού εισακτέων όσο και των μετεγγραφών που σε ορισμένες περιπτώσεις διπλασιάζουν το αρχικό νούμερο, χωρίς βέβαια να τους παρέχεται η αντίστοιχη οικονομική χρηματοδότηση.

Ευκαιρίες και δυσκολίες για τους υποψηφίους με βάση το φετινό αριθμό εισακτέων

«Σφαγή» των υποψηφίων θα γίνει για μία θέση στη Νομική. Η σχολή της Αθήνας χάνει 20 θέσεις, ενώ της Θεσσαλονίκης 50, περιορίζοντας κατά πολύ τη δυνατότητα εισαγωγής. Αντίθετα, αυξάνεται κατά 20 θέσεις η Νομική Κομοτηνής. Στις σχολές Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Φιλολογίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ο αριθμός στα κεντρικά Ιδρύματα παραμένει περίπου ο ίδιος, ενώ στα περιφερειακά παρουσιάζεται μικρή αύξηση ώστε να δοθεί διέξοδος στους δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους (σ.σ. πέρσι ήταν 27.000) που διεκδικούν ελάχιστες θέσεις στο πρώτο πεδίο.

2ο πεδίο-Θετικές και Τεχνολογικές Σπουδές:

Από 10 μέχρι και 30 θέσεις, οι πολυτεχνικές σχολές παρουσιάζουν μείωση στον αριθμό εισακτέων δυσκολεύοντας τους υποψήφιους. Στο ΕΜΠ, η σχολή Μηχανολόγων χάνει 10 θέσεις, ενώ η Ηλεκτρολόγων 20. Ακόμα μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται στη Χημικών Μηχανικών με απώλεια 30 θέσεων. Αντίστοιχες μεταβολές παρατηρούνται και στις πολυτεχνικές σχολές των υπόλοιπων Ιδρυμάτων. Σφίγγει ο κλοιός για τους ενδιαφερόμενους των Αρχιτεκτονικών, στις οποίες συρρικνώνεται ο αριθμός εισακτέων ακόμα και 30 θέσεις. Σταθερές παραμένουν οι Γεωπονικές, οι οποίες πέρσι κατέγραψαν αξιοσημείωτη αύξηση στις βάσεις τους μέχρι και 2.000 μορίων.

Ψαλίδισμα έχουν υποστεί οι Φυσικομαθηματικές, με το Μαθηματικό Αθηνών να χάνει 50 θέσεις, ενώ οι σχολές Πληροφορικής, που ανοίγουν πρώτη χρονιά φέτος για τους υποψήφιους του 2ου επιστημονικού πεδίου, χάνουν κάποιες θέσεις κυρίως στα κεντρικά Ιδρύματα, ενώ παραμένουν σταθερές στα περιφερειακά.

3ο πεδίο-Επιστήμες Υγείας

Στο «κόκκινο» αναμένονται οι βάσεις σε σχολές Ιατρικής, Βιολογίας, Φαρμακευτικής αλλά και στα «παραϊατρικά», καθώς έχει γίνει γερό ψαλίδι στον αριθμό εισακτέων. Οι Ιατρικές φαίνεται να διατηρούν το κατώφλι του 19, με τους υποψήφιους να παίζουν τη θέση τους στο… μόριο. Η Ιατρική Αθηνών και Θεσσαλονίκης χάνουν 50 θέσεις έκαστη, 30 στη Θράκη και την Κρήτη, 20 στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Πατρών. Γεωμετρική κάθοδο παρουσιάζουν και τα τμήματα Βιολογίας από 10 έως και 25 θέσεις. «Σκούρα» θα τα βρουν και οι υποψήφιοι που κατευθύνονται σε σχολές όπως η Μαιευτική και Νοσηλευτική, όπου η απώλεια αγγίζει μέχρι και τις 30 θέσεις. Μείωση παρατηρείται και στις σχολές Χημείας που ανοίγουν φέτος για τους υποψήφιους του 3ου πεδίου, ενώ διέξοδο μπορούν να βρουν οι υποψήφιοι στις σχολές Τεχνολογίας Τροφίμων που καταγράφεται μικρή αύξηση.

4ο πεδίο-Παιδαγωγικά

Σταθερός παραμένει ο αριθμός εισακτέων στα Παιδαγωγικά Τμήματα, πλην όσων βρίσκονται στα κεντρικά Ιδρύματα. Η κατακόρυφη πτώση που σημειώθηκε πέρσι στις βάσεις των τμημάτων συγκρατείται φέτος με τη παραμονή του ίδιου αριθμού εισακτέων στα εν λόγω ιδρύματα. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο αριθμός εισακτέων ψαλιδίζεται κατά 10-25 θέσεις, ενώ μικρή μείωση παρουσιάζεται και στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής στον Βόλο. Αντίθετα, το Παιδαγωγικό στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κερδίζει 50 θέσεις. Σταθερές παραμένουν οι σχολές Θεάτρου που ανοίγουν τις πόρτες τους φέτος στους υποψήφιους του 4ου επιστημονικού πεδίου.

5ο πεδίο-Πληροφορικής και Οικονομίας

Δραστική μείωση δέχεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) μέχρι και 30 θέσεις σε όλες τις σχολές, ενώ σταθερό παραμένει το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Οι σχολές Λογιστικής μειώνουν τους εισακτέους, με την ίδια τακτική να ακολουθείται και στο ίδιο τμήμα στο ΤΕΙ Πειραιά, το οποίο χάνει 40 θέσεις και πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές των υποψηφίων. Οι σχολές Πληροφορικής και Μηχανικών Πληροφορικής παραμένουν σταθερές, με μικρή αύξηση στις περιφέρειες, ενώ οι οικονομικές σχολές στην επαρχία, κυρίως στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, παρουσιάζουν μικρή αύξηση.

Εκπληξη η αύξηση στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες

Κι ενώ οι προσαυξήσεις στο μεγαλύτερο μέρος των σχολών έχει γίνει στοχευμένα και χωρίς παρατράγουδα (σ.σ.: τρανή εξαίρεση το τμήμα Κλωστοϋφαντουργών που επιβαρύνεται με 100 επιπλέον εισακτέους), η μεγάλη έκπληξη εντοπίζεται στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (ΑΕΑ). Σε αυτές ο αριθμός εισακτέων εκτοξεύεται, μάλιστα σε μία περίπτωση εξαπλασιάζεται!

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πέρσι -κι ενώ η τάση στις θέσεις ήταν αυξητική- ο αριθμός εισακτέων στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ψαλιδίστηκε ακόμα και κατά 70 θέσεις. Ο Κώστας Γαβρόγλου, με ελάχιστες αλλαγές, επαναφέρει φέτος τον αριθμό εισακτέων στις ΑΕΑ στα επίπεδα που ήταν πριν από την κατακόρυφη μείωσή τους που έγινε επί υπουργίας Νίκου Φίλη.

Ενδεικτικά, στο πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών οι θέσεις εισακτέων αυξάνονται κατά 20 στην Αθήνα, 40 στα Ιωάννινα, 50 στην Κρήτη και 10 στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα, στο πρόγραμμα διαχείρισης εκκλησιαστικών κειμηλίων αυξάνονται οι θέσεις κατά 30 στην Αθήνα και 15 στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής κατά 50 στα Ιωάννινα και 70 στην Κρήτη. Η Ψαλτική στα Ιωάννινα πέρσι προσέφερε μόλις 10 θέσεις, ενώ φέτος προσφέρει 60. Το όριο στον αριθμό εισακτέων στις ΑΕΑ ήταν πέρσι μόλις 40 φοιτητές, ενώ φέτος είναι 90.
«Γαλαντόμος» ήταν ο υπουργός Παιδείας και με τις θέσεις εισακτέων στη Θεολογία του ΕΚΠΑ, όπου η αύξηση 55 θέσεων (σ.σ.: από 170 σε 225) ήταν αξιοσημείωτη, όταν χάνονται την ίδια ώρα 1.000 θέσεις σε Πανεπιστήμια. Αύξηση 40 θέσεων καταγράφεται και στην Κοινωνική Θεολογία του ΕΚΠΑ, ενώ η Θεολογία του ΑΠΘ χάνει 30 θέσεις.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ - Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου