Notable Death: Πέθανε ο ιστορικός Σοσιαλιστής ηγέτης της Κύπρου, Βάσος Λυσσαρίδης

Απεβίωσε πλήρης ημερών ο ιδρυτής του ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης. Πρόκειται για μια μεγάλη προσωπικότητα και έξοχος ομιλητής, που συνέδεσε το όνομ

Notable Death: Πέθανε ο ιστορικός Σοσιαλιστής ηγέτης της Κύπρου, Βάσος Λυσσαρίδης
Notable Death: Πέθανε ο ιστορικός Σοσιαλιστής ηγέτης της Κύπρου, Βάσος Λυσσαρίδης

Απεβίωσε πλήρης ημερών ο ιδρυτής του ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης. Πρόκειται για μια μεγάλη προσωπικότητα και έξοχος ομιλητής, που συνέδεσε το όνομά του με ιστορικά γεγονότα της Κύπρου.....

Έφυγε ο γιατρός μας..... Ο Βάσος Λυσσαρίδης..... Ποιητής, ζωγράφος, αγωνιστής, πολιτικός, πολύτιμος άνθρωπος, σπουδαίος Έλληνας, γενναίος πατριώτης. Έζησε εκατό και πλέον χρόνια και δεν υποχώρησε ποτέ, ούτε ένα εκατοστό από τις αρχές και τις αξίες του για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την πατρίδα, το συνάνθρωπο.....

Ένας σοβαρός πολιτικός και πατριώτης!!

Ο Βάσος Λυσσαρίδης, διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (1985-1991), πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών-ΕΔΕΚ (1969-2001) και βουλευτής εκλεγμένος στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας την περίοδο 1960-2006.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης γεννήθηκε στα Πάνω Λεύκαρα στις 13 Μαΐου 1920. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας..... Πέρα από την Ελληνική, μιλούσε εξίσου την Αγγλική και τη Γαλλική γλώσσα. Σπούδασε ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργαζόταν ως ιατρός. Ήταν νυμφευμένος με την Βαρβάρα Κόρνγουολ.

"Μου είπαν: Είσαι μικρός. Αν κάνεις ένα ακόμα βήμα θα σε αφανίσουν.

Είπα: Αν δεν το κάνω θα είμαι ακόμα πιο μικρός" Βάσος Λυσσαρίδης

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διατέλεσε πρόεδρος της Πανσπουδαστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα. Η επιτροπή διοργάνωνε μαζικές εκδηλώσεις για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Επιπλέον, υπήρξε πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων και Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακών Σωματείων. Στη συνέχεια, ο Βάσος Λυσσαρίδης συμμετείχε στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

Συνδέθηκε στενά με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, του οποίου υπήρξε για χρόνια προσωπικός ιατρός.

Ήταν μέλος της ελληνοκυπριακής αποστολής στο Λονδίνο το 1959, αντιπροσωπεύοντας την ΕΟΚΑ, όπου αποφασίστηκε η ανεξαρτησία της Κύπρου. Ο ίδιος καταψήφισε τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, «τονίζοντας ότι νομιμοποιούν την στρατιωτικοπολιτική παρουσία της Τουρκίας και οδηγούν σε αδιέξοδα τα οποία θα τύχουν εκμετάλλευσης από τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία».

Την περίοδο της χούντας, συνδέθηκε στενά με το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (Π.Α.Κ.) και τον Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου παρέμεινε πιστός φίλος έως το τέλος.

Σύμφωνα με μαρτυρία του ηγετικού στελέχους του Π.Α.Κ. Κώστα Τσίμα, ο Βάσος Λυσσαρίδης ήταν αυτός που «άνοιξε τις πόρτες» των Αράβων για το Π.Α.Κ., και με τη διαμεσολάβησή του οι Παλαιστίνιοι και ο Γιάσερ Αραφάτ βοήθησαν το Π.Α.Κ. και τον Ανδρέα Παπανδρέου με χρήματα, όπλα και εκπαίδευση.

Προηγουμένως, το 1964, ο Λυσσαρίδης μαζί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο είχαν οργανώσει την επίσκεψη του Ανδρέα Παπανδρέου στην Κύπρο, όπου γεννήθηκε η φιλία και συνεργασία μεταξύ Α. Παπανδρέου και Μακαρίου.

Κατά τη διάρκεια των δικοινοτικών διαταραχών 1963-1964 ηγήθηκε του λαϊκού στρατού, υπό την αιγίδα του κυπριακού κράτους, απελευθερώνοντας τον Πενταδάκτυλο.

Το 1974 αντιστάθηκε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

Στις 30 Αυγούστου 1974 έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο οργανωτικός γραμματέας της νεολαίας της ΕΔΕΚ, Δώρος Λοΐζου.

Ηγήθηκε της εκστρατείας εναντίον του σχεδίου Ανάν.

Ποιητής, ζωγράφος, ο Βάσος Λυσσαρίδης άφησε το στίγμα του σε όλες τις πτυχές της ιστορίας και ζωής του τόπου του.

Το συγκινητικό αντίο του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, στον Βάσο Λυσσαρίδη: «Του οφείλουμε πολλά»

«Η Κύπρος έχασε τον Βάσο Λυσσαρίδη, έναν από τους ιστορικούς ηγέτες που καθόρισαν την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για δεκαετίες σημάδεψε με την δράση του την πολιτική μας ζωή. Του οφείλουμε πολλά. Πάνω από όλα όμως του οφείλουμε να παλέψουμε για μια πατρίδα ελεύθερη».