Reopening of Restaurants: Πυρετώδεις εργασίες αλλά και αγκάθια οδεύοντας προς την επαναλειτουργία της Εστίαση - Τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Η εστίαση θα λειτουργεί και πάλι, σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Οι εργασίες που πραγματοποιούνται για να είναι όλα έτοιμα είναι πυρετώδεις, αλ

Reopening of Restaurants: Πυρετώδεις εργασίες αλλά και αγκάθια οδεύοντας προς την επαναλειτουργία της Εστίαση - Τα υγειονομικά πρωτόκολλα
Reopening of Restaurants: Πυρετώδεις εργασίες αλλά και αγκάθια οδεύοντας προς την επαναλειτουργία της Εστίαση - Τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Η εστίαση θα λειτουργεί και πάλι, σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Οι εργασίες που πραγματοποιούνται για να είναι όλα έτοιμα είναι πυρετώδεις, αλλά υπάρχουν αρκετά αγκάθια στον δρόμο της επιστροφής.......

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της εστίασης έχει ξεκινήσει. Ήδη, καταστηματάρχες και εργαζόμενοι έχουν αρχίσει τις προετοιμασίες προκειμένου την προσεχή Δευτέρα, 3 Μαΐου, να είναι όλα έτοιμα, ώστε να υποδεχθούν τους πρώτους πελάτες μετά από έξι μήνες.

Η 3η Μαΐου, πάντως, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για έναν επιπλέον λόγο. Είναι η ημέρα που εορτάζει ο Άγιος Γεώργιος και κατά συνέπεια η κίνηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη.

Το άνοιγμα της εστίασης αποτελεί μεγάλο στοίχημα όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για την κυβέρνηση, αφού ουσιαστικά είναι προάγγελος τους ανοίγματος του τουρισμού που χρονικά τοποθετείται τις 15 Μαΐου.

Οπότε, όλοι έχουν κάθε λόγο να προσπαθήσουν το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία και να σταλεί ένα μήνυμα ασφάλειας προς πάσα κατεύθυνση, τόσο προς το εσωτερικό όσο και -κυρίως- προς το εξωτερικό.

Τα αγκάθια στην πορεία επιστροφής 

Βέβαια το άνοιγμα της εστίασης από μόνο του δεν λύνει τα προβλήματα του κλάδου. Όπως σημειώνουν οι θεσμικοί παράγοντες της εστίασης, «δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις εξωτερικούς χώρους, ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα». Κατά συνέπεια, σημειώνουν, θα πρέπει να υπάρξει συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης για αυτές τις επιχειρήσεις.

Επίσης αναφέρουν, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Κουράσης, «δεν είναι όλη η Ελλάδα Ιεράπετρα, υπάρχει και το Διδυμότειχο». Με τη φράση του αυτή, θέλει να υπογραμμίσει ότι σε κάποιες περιοχές δεν είναι ακόμη καλοκαίρι και δεν μπορούν οι πελάτες να είναι σε εξωτερικούς χώρους.

Εκτός των παραπάνω, υπάρχει και το θέμα του εφοδιασμού των επιχειρήσεων, ειδικά εκείνων που έχουν στόχευση στο φαγητό, και αυτό διότι την προσεχή Δευτέρα θα έχει προηγηθεί ένα 3ήμερο ουσιαστικά νεκρό, με όλους τους προμηθευτές να βρίσκονται σε… ανάπαυση, λόγω Πάσχα.

Βέβαια το θέμα αυτό αφορά μία ή το πολύ δύο ημέρες, τις πρώτες, και μετά επιλύεται αυτομάτως.

Όλα όσα προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Τα μέτρα με τα οποία θα επαναλειτουργήσει η εστίαση έχουν ως κεντρική ιδέα τη διασφάλιση των αποστάσεων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά,

Οι επιχειρήσεις εστίασης θα λειτουργούν ως εξής:

 • Θα παραμένουν κλειστές από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ.
 • Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.
 • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.
 • Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα.
 • Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια κυμαίνονται από 90 εκατοστά έως 1,8 μ., ανάλογα με το αν υπάρχει ή όχι καρέκλα στον ενδιάμεσο χώρο.
 • Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά.
 • Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα-δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.
 • Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self test. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.
 • Απολυμαντικά σε κάθε τραπέζι.
 • Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα για τους καθήμενους πελάτες.
 • Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

Τέλος, όσον αφορά στο θέμα του ωραρίου στο οποίο υπήρχε μια ασάφεια, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε σήμερα ότι οι πελάτες θα πρέπει να φροντίζουν ώστε στις 11 μ.μ. να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους. Φυσικά, για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός.

Γενικοί Κανόνες Λειτουργίας Επιχειρήσεων Εστίασης

Ανοίξτε το Αρχείο