Στη Ρώμη ο Γιώργος Χατζημάρκος για τα εγκαίνια της έκθεσης "POMPEI e SANTORINI - L' ETERNITA in UN GIORNO"

Γιώργος Χατζημάρκος: “Η συνεργασία δυο υπερδυνάμεων στον Πολιτισμό, της Ελλάδας και της Ιταλίας, είναι ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας για όλο το

Στη Ρώμη ο Γιώργος Χατζημάρκος για τα εγκαίνια της έκθεσης "POMPEI e SANTORINI - L' ETERNITA in UN GIORNO"
Στη Ρώμη ο Γιώργος Χατζημάρκος για τα εγκαίνια της έκθεσης "POMPEI e SANTORINI - L' ETERNITA in UN GIORNO"

Γιώργος Χατζημάρκος: “Η συνεργασία δυο υπερδυνάμεων στον Πολιτισμό, της Ελλάδας και της Ιταλίας, είναι ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας για όλο τον κόσμο”.... Στην εγκαινίαση μιας σημαντικής έκθεσης, που για πρώτη φορά εκθέτονται στο εξωτερικό τα θεσπέσιας σημασίας και ανεκτίμητης αξίας εκθέματα από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, μαζί αντίστοιχα εκθέματα από την Πομπηία, παρέστη χθες το βράδυ στη Ρώμη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Η έκθεση “Pompei e Santorini: l'eternità in un giorno” - “Πομπηία και Σαντορίνη : Η αιωνιότητα σε μια μέρα” ενώνει για πρώτη φορά τις δύο αρχαίες πόλεις που καταστράφηκαν από την ηφαιστειακή έκρηξη. Δύο πόλεις που δεν έχουν μεταξύ τους ιστορική σχέση. Κοινός δεσμός τους είναι η καταστροφή από το ηφαίστειο και πώς λειτουργεί ως πολιτισμικός καταλύτης. Η έκρηξη που κατέστρεψε την Πομπηία και την Σαντορίνη, έσωσε δύο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς!

Η εγκαινίαση της έκθεσης που θα διαρκέσει έως τις 6 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε στην Scuderie del Quirinale και παρερεύθησαν ο Υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Dario Franceschini, η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία Θεόδωρος Πασσάς, ο Πρόεδρος της Scuderie de Quirinale, Mario De Simoni, ο Διευθυντής του Scuderie de Quirinale, Μatteo Lafranconi, ο Διευθυντής της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης και ο Διευθυντής της Αρχαιολογικής Εκσκαφής στην Πομπηία, Massimo Osanna.

Η έκθεση συμπεριλαμβάνει αποκατεστημένες τοιχογραφίες από τα δημόσια κτίρια και τις ιδιωτικές κατοικίες του οικισμού στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. Αποτελούν σε το παλιότερο δείγμα ζωγραφικής στην Ευρώπη.

Η έκθεση συμπεριλαμβάνει αποκατεστημένες τοιχογραφίες από τα δημόσια κτίρια και τις ιδιωτικές κατοικίες του οικισμού στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. Αποτελούν σε το παλιότερο δείγμα ζωγραφικής στην Ευρώπη. Ορισμένες από αυτές μαζί με άλλα μοναδικά αντικείμενα, που “συνομιλούν” με αντίστοιχα εκθέματα από την Πομπηία, ταξιδεύουν για πρώτη φορά σε μια περιοδική έκθεση, αποκλειστικά για τη Σαντορίνη, γιατί μέχρι τώρα παρουσιάζονταν. αποσπασματικά.

Από τη Ρώμη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε:

“Είναι εξαιρετική στιγμή για τον Ελληνικό και Αιγαιακό Πολιτισμό η έκθεση ''Πομπηία & Σαντορίνη - Η Αιωνιότητα σε μία Μέρα ''. Τα εκθέματα από την Πομπηία και το Ακρωτήρι μοναδικά, όπως και η ευκαιρία να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο μέσα από τα εκατομμύρια των επισκεπτών της Αιώνιας Πόλης και τα δικά μας μηνύματα. Η δε συνεργασία των δύο υπερδυνάμεων του Πολιτισμού, στέλνει και αυτή από μόνη της ένα παγκόσμιο μήνυμα αισιοδοξίας. Και το Αιγαίο του Πολιτισμού, βρίσκεται παντού”.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πομπηίας. Εκτείνεται σε δέκα αίθουσες και παρουσιάζει εκατοντάδες εκθέματα από τις δύο πόλεις. Μαζί εκτίθενται σύγχρονα έργα τέχνης, εμπνευσμένα από την καταστροφή, σπουδαίων καλλιτεχνών από τον 18ο έως τον 21ο αιώνα, όπως του Τέρνερ και του Ντάμιεν Χιρστ, του Αντι Γουόρχολ, του Τζιουζέπε Πενόνε, του γλύπτη Αντονι Γκόρμλεϊ και άλλων.