Stordalen, Altor και TDR Capital, αγοράζουν την Thomas Cook Northern Europe!!

Ο κ. Petter Stordalen μαζί με τις εταιρείες Altor και TDR Capital, υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά της πιο επιτυχημένης τ

Stordalen, Altor και TDR Capital, αγοράζουν την Thomas Cook Northern Europe!!
Stordalen, Altor και TDR Capital, αγοράζουν την Thomas Cook Northern Europe!!

Ο κ. Petter Stordalen μαζί με τις εταιρείες Altor και TDR Capital, υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά της πιο επιτυχημένης ταξιδιωτικής εταιρείας της Σκανδιναβίας, την Thomas Cook Northern Europe, γνωστή και ως Ving, Spies, Tjäreborg, Globetrotter και Thomas Cook Airlines, (αποτελώντας τον όμιλο Ving), με πάνω από 60 χρόνια εμπειρίας......

Trio of buyers rescues Thomas Cook's Nordic business

STOCKHOLM/COPENHAGEN (Reuters) - Norwegian investor Petter Stordalen and private equity firms Altor and TDR Capital have agreed to buy the Nordic business of collapsed travel company Thomas Cook.

Σήμερα, σε συνέντευξη τύπου στη Στοκχόλμη παρουσιάστηκαν οι νέοι ιδιοκτήτες, οι οποίοι είναι ο Όμιλος Strawberry (ελεγχόμενος από τον κ. Petter Stordalen) μαζί με τις εταιρείες Altor Fund V (Altor) και TDR Capital και οι οποίοι θα διασφαλίσουν την ισχυρή και μακροπρόθεσμη πλειονότητα της ιδιοκτησίας της σκανδιναβικής επιχείρησης, με συνολικά 2.300 εργαζόμενους.

"Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που οι Stordalen, Altor και TDR θα γίνουν οι νέοι ιδιοκτήτες του Ομίλου μας.

Η μακροχρόνια εμπειρία τους στη βιομηχανία καθώς και η οικονομική τους ισχύς θα μας δώσουν τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα που χρειαζόμαστε καθώς και τις νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη των προϊόντων και υπηρεσιών μας στο μέλλον.

Η συμφωνία αυτή επίσης σημαίνει ότι οι θέσεις εργασίας για περισσότερους από 2.300 εργαζόμενούς μας είναι διασφαλισμένες. Θα ήθελα επιπρόσθετα, να ευχαριστήσω όλους τους πελάτες μας που μας έδειξαν τεράστια υποστήριξη τις τελευταίες εβδομάδες.

Μαζί με τους νέους Σκανδιναβούς ιδιοκτήτες, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας τις ωραιότερες εβδομάδες του χρόνου", αναφέρει ο Magnus Wikner, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ving.

- Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για έναν άνθρωπο που αγαπά την ταξιδιωτική βιομηχανία.

Η Σκανδιναβική επιχείρηση δημιούργησε ένα χαρτοφυλάκιο ισχυρών σκανδιναβικών εμπορικών σημάτων και αποτελεί σήμερα το διαμάντι μεταξύ των ταξιδιωτικών πρακτόρων της Βόρειας Ευρώπης.

Αυτός είναι ο λόγος που είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που, μαζί με δύο σταθερούς εταίρους, έχουμε φτάσει στην λύση που μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε το μέλλον αυτών των εταιρειών και βεβαίως την διασφάλιση των διακοπών για τα 400.000 άτομα που έχουν ήδη κλείσει τις διακοπές τους για τα Χριστούγεννα, το χειμώνα και το καλοκαίρι μέσω των Ving, Spies, Tjäreborg και Globetrotter.

Αυτή η συμφωνία σημαίνει κυρίως ασφάλεια για τους πελάτες μας και το προσωπικό μας.

Με μια ισχυρή και μακροχρόνια Σκανδιναβική ιδιοκτησία, ο Όμιλος Ving έχει τώρα τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να κάνει όλα αυτά για τα οποία διακρίνεται:

Το να δημιουργεί μοναδικές εμπειρίες για τους πελάτες του καθώς και να τους παρέχει την "ωραιότερη εβδομάδα του χρόνου", λέει ο νέος ιδιοκτήτης, κ. Petter Stordalen του Strawberry Group.

Ο Όμιλος Strawberry και η Altor αποκτούν έκαστοι 40% της εταιρείας ενώ η TDR Capital το υπόλοιπο 20%.

- Είναι μια φανταστική επιχείρηση που κατέληξε σε μια εξαιρετικά ατυχή κατάσταση.

Οι εταιρίες

Ο όμιλος Ving είναι ο ηγέτης της αγοράς στις τουριστικές επιχειρήσεις, χάρη στην δημιουργία των δικών του ξενοδοχειακών concept όπως είναιτα Sunwing και τα Sunprime τα οποία ήταν πρωτοπόρα στην μετάβαση στις διαδικτυακές κρατήσεις.

Το Ving Group Ving Group πουλά διακοπές στη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Η ομάδα περιλαμβάνει τους τουριστικούς πράκτορες Ving, Globetrotter, Spies, Tjäreborg και την αεροπορική εταιρεία Thomas Cook Airlines Scandinavia.

Ο όμιλος, με τις δικές του μάρκες ξενοδοχείων, Sunwing Family Resorts, Ocean Beach Club και Sunprime Hotels, έχει περίπου 1.600.000 επισκέπτες ετησίως από τις σκανδιναβικές χώρες.

Το Strawberry Group

Το Strawberry Group αποτελείται από 11 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αρκετούς επιχειρηματικούς τομείς. Ο όμιλος εταιρειών επενδύει κυρίως σε ακίνητα, χρηματοδότηση, ξενοδοχειακές εργασίες και έργα τέχνης. Επιπλέον, υποστηρίζει επιλεγμένες πρωτοβουλίες και οργανισμούς που συμβάλλουν σε μια πιο βιώσιμη κοινωνία. Το Strawberry Group ανήκει στους Petter A. Stordalen, Emilie A. Stordalen, Henrik A. Stordalen και Jakob A. Stordalen.

Η Altor

Η Altor έχει κεφάλαια ύψους 8,3 δισ. Ευρώ από την ίδρυσή της. Επενδύει κυρίως σε μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις της Σκανδιναβίας και της Βόρειας Ευρώπης με έμφαση στη δημιουργία αξίας μέσω ανάπτυξης και επιχειρησιακών βελτιώσεων. Συνολικά, η Altor έχει επενδύσει σε περισσότερες από εξήντα εταιρείες. Μεταξύ των υφιστάμενων και των παρελθουσών επενδύσεων είναι οι Dustin, Rossignol, Helly Hansen, η Revolution Race, η SATS και η Carnegie Investment Bank.

Η TDR Capital

Η TDR Capital είναι μια κορυφαία εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με δεσμευμένο κεφάλαιο ύψους 8 δισ. Ευρώ. Επενδύει σε μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Οι στόχοι και η οικονομική αναδιάρθρωση

Μέσω μιας οικονομικής αναδιάρθρωσης, εμείς, ως νέοι ιδιοκτήτες, μαζί με άλλους χρηματοδότες, θα εξασφαλίσουμε περίπου 6 δισ σουηδικές κορώνες (550 εκ. Ευρώ) σε ρευστότητα και εγγυήσεις.

Αυτό διασφαλίζει τις δραστηριότητες και δημιουργεί μια σταθερή βάση για μελλοντική ανάπτυξη, αναφέρει ο Harald Mix, εταίρος της Altor.

Οι δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε ένα νέο όμιλο, περιλαμβάνοντας ένα συνδυασμό περιουσιακών στοιχείων και μετοχών των εταιρειών από την προηγούμενη νομική μορφή του Σκανδιναβικού Ομίλου.

Από τεχνικής απόψεως, αυτό σημαίνει ότι ορισμένες από τις σουηδικές εταιρείες θα καταθέσουν τώρα αίτηση για πτώχευση, προκειμένου όλες οι δραστηριότητες να αναληφθούν άμεσα από τον νέο όμιλο που δημιούργησαν οι νέοι ιδιοκτήτες.

Η εξαγορά περιλαμβάνει όλες τις τρέχουσες δραστηριότητες και δεν θα έχει καμία επίπτωση στα τρέχοντα ή μελλοντικά ταξίδια των πελατών του Ομίλου Ving.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία Ving Sweden (καθώς και η Thomas Cook Northern Europe και η Thomas Cook Nordic Holding) καταθέτουν αίτηση πτώχευσης, προκειμένου όλες οι δραστηριότητες να αναληφθούν απευθείας από τον νεοσύστατο όμιλο, μετά την αποδοχή της προσφοράς.

Όλες οι δραστηριότητες και οι εργαζόμενοι αναμένεται να μεταφερθούν συνεχίζοντας την λειτουργία τους στη νέα εταιρεία μέσα στις επόμενες 24 ώρες.