Tourism season 2021- Θεοχάρης: Κοινή η πρόκληση και το στοίχημα για τη φετινή τουριστική περίοδο για την Ελλάδα και την Κύπρο

Είναι κοινή η πρόκληση και το στοίχημα για τη φετινή τουριστική περίοδο για την Ελλάδα και την Κύπρο, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη θε

Tourism season 2021- Θεοχάρης: Κοινή η πρόκληση και το στοίχημα για τη φετινή τουριστική περίοδο για την Ελλάδα και την Κύπρο
Tourism season 2021- Θεοχάρης: Κοινή η πρόκληση και το στοίχημα για τη φετινή τουριστική περίοδο για την Ελλάδα και την Κύπρο

Είναι κοινή η πρόκληση και το στοίχημα για τη φετινή τουριστική περίοδο για την Ελλάδα και την Κύπρο, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη θεοχάρη, που σε δηλώσεις του στον κυπριακό ραδιοφωνικό σταθμό Active Radio και στην εκπομπή «Ατζέντα», υπογράμμισε........... ότι και η Ελλάδα και η Κύπρος είναι προορισμοί που, πρακτικά, μόνο μέσω του αεροπλάνου, κάποιος μπορεί να τους επισκεφτεί. «Γνωρίζουμε πως ο τομέας των μεταφορών χτυπήθηκε διπλά. Και ο τομέας του τουρισμού αλλά και οι αεροπορικές εταιρείες, τα αεροδρόμια, έχουν χτυπηθεί πολύ σκληρά. Για αυτό και κάνουμε δράσεις, κινήσεις, οι οποίες θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις ώστε να κερδίσουμε το μερίδιο που μας αναλογεί», ανάφερε ο υπουργός.

Για την επίσκεψη στο Ισραήλ ο κ. Θεοχάρης ανάφερε ότι «οι διμερείς συμφωνίες που κάνουμε -στην περίπτωση με την Κύπρο έχουμε και τριμερείς συμφωνίες- για την τουριστική ανάπτυξη μας δίνουν τη δυνατότητα να συνεργαστούμε σε πολλαπλούς τομείς, όπως κοινές προωθητικές ενέργειες, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και στοιχείων για τις επενδύσεις». Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι «το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι μια πρωτοβουλία που πήρε σε υψηλό επίπεδο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να μπορέσουμε να διευκολύνουμε τα ταξίδια και να διασώσουμε το φετινό καλοκαίρι.

Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, κατά τεκμήριο δε νοσηλεύονται. Συνεπώς, υπάρχει μειωμένη πίεση στο σύστημα υγείας. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να τους παρέχουμε διευκόλυνση, μειώνοντας μερικές από τις διατυπώσεις και κάποια από αυτά που πρέπει να κάνουν για να ταξιδέψουν, όπως το τεστ ή η καραντίνα. Να διευκρινίσω, όμως, πως δεν αποτελεί διαβατήριο, δεν αποτελεί κάτι χωρίς το οποίο δεν μπορείς να ταξιδέψεις. Διότι πιστεύουμε στην ελεύθερη μετακίνηση, δηλαδή, ότι πρέπει όλοι, ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, να μπορούν να ταξιδέψουν έστω με κάποιους περισσότερους περιορισμούς και υποχρεώσεις. Αν καταφέραμε να σώσουμε ένα κομμάτι πέρσι, χωρίς τα εμβόλια και τα γρήγορα τεστ, τώρα, που έχουμε αυτά τα νέα εργαλεία στα χέρια μας, νομίζω ότι μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα», ανάφερε ο κ. Θεοχάρης.

Ερωτώμενος για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συντονίσει καλύτερα τα πράγματα. Μπορεί να δημιουργήσει τη μεγάλη, κρίσιμη μάζα. Άλλωστε, είμαστε 27 χώρες και εκατοντάδες εκατομμύρια πληθυσμού. Συνεπώς, μπορεί να βοηθήσει. Όμως, ακόμα και χωρίς αυτού του είδους το συντονισμό, η κάθε χώρα, στο στίβο του τουριστικού ανταγωνισμού, θα κάνει το καλύτερο δυνατό. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, θα προχωρήσουμε σε συνεννόηση και με τρίτες χώρες», ανάφερε ο κ. Θεοχάρης και προσέθεσε: «Χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά, πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα. Και εγώ, από τη μεριά μου, θα πιέσω προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν μπορεί, όμως, η κάθε χώρα να περιμένει τις υπόλοιπες. Και η Κύπρος και η Ελλάδα έχουμε χειριστεί υγειονομικά αυτήν την κρίση καλύτερα από άλλες χώρες. Με αυτό το πιστοποιητικό, φέτος, πρέπει να κάνουμε την επιπλέον προσπάθεια».

Στο ζήτημα της έναρξης της τουριστικής περιόδου ο κ. Θεοχάρης ανάφερε ότι το κρίσιμο τώρα είναι το πώς θα ανοίξουμε και όχι το πότε. «Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να ανοίξουμε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Μπορεί να χαθεί ένα κομμάτι μέχρι να ανοίξουμε τη σεζόν. Υπάρχουν οι δείκτες που φανερώνουν πως υπάρχει και θα υπάρχει ζήτηση, ιδιαίτερα από τις μακρινές αγορές, για μετά τον Σεπτέμβριο. Όμως, ακόμα το τοπίο παραμένει θολό λόγω του φόβου που υπάρχει για τις μεταλλάξεις του ιού. Είμαι φύσει αισιόδοξος και θεωρώ πως τα εμβόλια θα είναι καθοριστικά και θα “ αλλάξουν το παιχνίδι”. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι όλη αυτή η προσπάθεια της ανθρωπότητας συνολικότερα, σε τεχνικό και υγειονομικό επίπεδο, θα φέρει αποτελέσματα».

Απευθυνόμενος στους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους ανθρώπους του τουρισμού και σε όλους τους κλάδους που πλήττονται. Αυτή η στήριξη χρειάζεται. Πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα σταθεί στα πόδια του ο τουρισμός, χωρίς να χρειάζεται “ δεκανίκια” και στήριξη και αυτή είναι και η ευχή μου. Γιατί ο τουρισμός στις χώρες μας και ευρύτερα στη Μεσόγειο αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Ο κόσμος θέλει να έρθει και είμαστε μοναδικοί. Το κλίμα μας, ο πολιτισμός μας, η γαστρονομία, οι δυνατότητες και οι εμπειρίες που προσφέρουμε, κάνουν την Ελλάδα και την Κύπρο αξέχαστες στον ταξιδιώτη. Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που δεν έχει ακούσει για την περιοχή μας και που δεν θέλει να μας επισκεφτεί».

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν γρήγορες / ευνοϊκές διαδικασίες για τους Κύπριους ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι όπως πέρσι υποδεχτήκαμε αρκετές χιλιάδες Κύπριους, έτσι και φέτος θα μας επισκεφτούν ακόμα περισσότεροι και ευκολότερα. Φυσικά, όλα εξαρτώνται από την υγειονομική κατάσταση, όμως, τώρα, έχουμε περισσότερα εργαλεία στα χέρια μας και θα τα αξιοποιήσουμε», ανέφερε. «Το Ισραήλ έχει καταφέρει μέσω του γρήγορου εμβολιασμού να ξαναφέρει την αισιοδοξία. Βλέπουμε ότι σε κάθε χώρα που προχωράει ο εμβολιασμός, αρχίζουν να αισιοδοξούν και να κλείνουν διακοπές. Αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε και σε αυτές τις χώρες πρέπει να εστιάσουμε», κατέληξε ο υπουργός.