Tourist Season 2022: Τον Μάιο βλέπαμε ένα εξαιρετικό καλοκαίρι!! Τώρα απλώς καλό... Ποια στοιχεία βάζουν φρένο στην άκρατη αισιοδοξία!!

Tourist Season 2022 / Τον Μάιο βλέπαμε ένα εξαιρετικό καλοκαίρι!! Τώρα απλώς καλό... Ποια στοιχεία βάζουν φρένο στην άκρατη αισιοδοξία!!

Tourist Season 2022: Τον Μάιο βλέπαμε ένα εξαιρετικό καλοκαίρι!! Τώρα απλώς καλό... Ποια στοιχεία βάζουν φρένο στην άκρατη αισιοδοξία!!

Ο Olivier Ponti, Vice President Insights της εταιρείας ForwardKeys, που ειδικεύεται στην ανάλυση των ταξιδιωτικών τάσεων, υπογραμμίζει ότι «Στα τέλη Μαΐου φαινόταν ότι θα βλέπαμε φέτος ένα εξαιρετικό καλοκαίρι για τα ταξίδια εντός Ευρώπης, αλλά τώρα είναι πιο πιθανό το καλοκαίρι να είναι απλώς καλό». Είναι το πρώτο "καμπανάκι" για να μαζευτεί ο ενθουσιασμός που επικράτησε τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς η Ευρώπη εισέρχονταν στην υψηλή θερινή σεζόν.

Γιατί, όμως η ForwardKeys, "μαζεύει" τις μεγάλες θερινές προσδοκίες;

Ιδού τα στοιχεία, που επικαλείται:

 • Τα προβλήματα σε αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες, λόγω της έλλειψης προσωπικού, είχαν ως αποτέλεσμα τις ακυρώσεις πτήσεων και το χάος που βιώνουν οι ταξιδιώτες. Αυτό επέφερε πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επιβατών στις πτήσεις.
 • Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, επιδεινώθηκε γρήγορα καθώς οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής την εβδομάδα έως τις 10 Ιουλίου μειώθηκαν κατά 44%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.
 • Μεγαλύτερη μείωση υπήρξε στις κρατήσεις στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ κατά 59% και ακολούθησε το Λονδίνο με μείωση 41%. Έπονται η Λισαβόνα (18%), η Βαρκελώνη (15%), η Μαδρίτη (14%) και η Ρώμη (9%). 
 • Οι προορισμοί που επηρεάζονται περισσότερο είναι η Κωνσταντινούπολη, όπου οι κρατήσεις έχουν μειωθεί κατά 32%, η Πάλμα Μαγιόρκα και η Νίκαια (12% έκαστη), η Λισαβόνα και Αθήνα (7% έκαστη).
 • Άλμα καταγράφηκε και στην αναλογία ακυρώσεων και τροποποιήσεων πτήσεων  προς το σύνολο των κρατήσεων. Από τις 30 Μαΐου έως τις 10 Ιουλίου, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από 13% πριν από την πανδημία (το 2019) σε 36% αυτό το καλοκαίρι.
 • Η κατάρρευση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής και η αύξηση των ακυρώσεων και των τροποποιήσεων επηρεάζουν σημαντικά τις προοπτικές της ταξιδιωτικής βιομηχανίας για το καλοκαίρι. Από τις 30 Μαΐου, οι συνολικές κρατήσεις ενδοευρωπαϊκών πτήσεων για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν 17% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019. Ωστόσο, επτά εβδομάδες αργότερα, στις 11 Ιουλίου, ήταν 22% πίσω, μια επιβράδυνση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
 • Η επιβράδυνση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στις ενδοευρωπαϊκές κρατήσεις από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου έως τις 11 Ιουλίου αντικατοπτρίζεται στην ανάλογη μείωση της χωρητικότητας των αεροπορικών θέσεων την ίδια περίοδο. Η ForwardKeys αποκαλύπτει ότι η προγραμματισμένη χωρητικότητα θέσεων εντός της Ευρώπης έχει μειωθεί κατά 5% σε ολόκληρη την ήπειρο, με το Άμστερνταμ και το Λονδίνο να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες μειώσεις, κατά 11% και 8% αντίστοιχα.

Ο Olivier Ponti, σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, ανέφερε χαρακτηριστικά:

 • Μπορεί κανείς να δει αυτό το καλοκαίρι τόσο θετικά όσο και αρνητικά.
 • Είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε μια ισχυρή αναζωπύρωση της ζήτησης μετά την πανδημία, με τις καλοκαιρινές κρατήσεις τον Μάιο να αυξάνονται πάνω από τα επίπεδα του 2019. Αυτά ήταν εξαιρετικά νέα για τους κλάδους των ταξιδιών, του τουρισμού και της φιλοξενίας.
 • Ωστόσο, η ανάκαμψη ήρθε τόσο γρήγορα που τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρείες δυσκολεύονται να την διαχειριστούν, γεγονός που προκαλεί χάος στους ταξιδιώτες των οποίων οι πτήσεις επηρεάζονται.
 • Ενώ μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα αεροδρόμια θα καταφέρουν τελικά να προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονται, υπάρχουν μερικές τάσεις που προκαλούν ανησυχία:
 • Πρώτη είναι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, και θα αυξήσει το κόστος των πτήσεων.
 • Δεύτερη είναι ο πληθωρισμός (επίσης συνέπεια του πολέμου), ο οποίος πιθανότατα θα αφήσει τους περισσότερους ταξιδιώτες λιγότερο ικανούς να αντέξουν οικονομικά τον ναύλο.
 • Τρίτη τάση, η διάρκεια του χάους στα αεροδρόμια, που μειώνει σημαντικά τη ζήτηση, καθώς βλέπουμε μια δραματική επιβράδυνση στις κρατήσεις πτήσεων της τελευταίας στιγμής, συν μια αύξηση των ακυρώσεων.
 • "Στα τέλη Μαΐου φαινόταν ότι θα βλέπαμε ένα εξαιρετικό καλοκαίρι για ταξίδια εντός Ευρώπης. αλλά τώρα είναι πιο πιθανό να είναι απλώς καλό" (με αυτό το σημείο της δήλωσης αρχίσαμε το θέμα, το πρώτο που πρέπει να προβληματίσει και να βάλει ένα φρένο στην άκρατη αισιοδοξία...)